22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCorpul de control al premierului face verificări la Ministerul Economiei, în legătură...

Corpul de control al premierului face verificări la Ministerul Economiei, în legătură cu amenajarea standului de la SIAL. Precizările ministrului Economiei

UPDATE 16.19: Ministrul Economiei, Costin Borc, a făcut, miercuri după-amiază, precizări cu privire la standul Romțniei la târgul internațional SIAL de la Paris.

„Poate că standurile nu sunt cum am vrea să fie, sigur că sunt multe probleme și că a fost mult efort să se ajungă acolo. Dar Ministerul Economiei nu a cerut bani nimănui, mai mult de atât, a plătit cei 300.000 de euro pentru chirie și utilități. Trebuie însă să învățăm din fiecare greșeala, îmi cer scuze față de cei pe care i-am supărat sau i-am enervat cu birocrația din minister. Nu pot decât să-i asigur că fac în fiecare zi tot ce pot ca lucrurile să fie mai ușoare pentru firmele cu care interacționăm. Câteodată cu succes, câteodată cu eșecuri”, a scris Borc.

—————

Corpul de control al premierului efectuează, miercuri, verificări la Ministerul Economiei, ca urmare a organizării deficitare de către minister a standului României la Expoziția Internațională Alimentară de la Paris, din perioada 16-20 octombrie, informează Digi24.

 

„E o problemă care se află (…) în atenția prim-ministrului Dacian Cioloș și, în această dimineață, Corpul de control al prim-ministrului a început o acțiune de documentare la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Obiectivele acestei acțiuni de documentare sunt demersurile întreprinse de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri pentru participarea României la Târgul industriei alimentare SIAL Paris. Și anume, modalitatea de închiriere a spațiului destinat standului României, derularea procedurii de atribuire a contractului și sumele plătite pentru asigurarea participării României la Târgul industriei alimentare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, într-un briefing la Palatul Victoria.

 

Standul României, pentru care statul român a plătit 300.000 de euro, a rămas neamenajat, după ce firma care trebuia să se ocupe de asta s-a retras din proiect. În timp ce reprezentanţii firmei spun că Ministerul Economiei nu a trimis la timp banii de lucrări, în timp ce oficialii de la Bucureşti se apără şi susţin că firma s-a retras din contract pentru că nu-l putea onora la timp. 

Potrivit sursei citate, România avea la dispoziţie un stand de peste 600 de metri pătraţi în care trebuiau să poată expune peste 50 de producători autohtoni. Cu toate acestea, stantul a rămas neamenajat, motiv pentru care comercianții au fost nevoiți să se descurce singuri și să plătească fiecare câte 1.500 de euro, pentru a putea să își expună produsele, informație negată de minister.

Preşedintele Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc, Ștefan Pădure, susține că de vină este Ministerul Economiei. „Din păcate, sistemul este condus de oamenii de jos, de cei care fac procedurile. Miza nu este subminarea exportului, miza este mică, ca la noi, în România şi o reprezintă plimbarea unor reprezentanţi ai statului la mai multe manifestări. Pentru că acesta fiind un târg foarte mare, ar fi luat toţi banii până la sfârşitul anului şi automat nu mai erau delegaţi ai ministerului care să vină la manifestări”, a susținut acesta.

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Economiei au acuzat firma desemnată să organizeze evenimentul că „şi-a declinat capacitatea de a organiza în bune condiţii în timpul rămas participarea României la SIAL 2016 şi nu a semnat contractul de atribuire”.

La SIAL au participat o sută de ţări, reprezentate de 7.000 de expozanţi.

 

Cele mai citite

FOTO. Loredana Groza, ca la 20 de ani. Vedeta a pozat în colanți

Loredana Groza, cunoscută pentru prezența sa în industria muzicală românească, a captat atenția publicului cu ultimele sale fotografii distribuite pe rețelele de socializare. Însă...

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până...

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă