10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Spitalul „Sfânta Maria” a solicitat să fie inclus în programul național...

UPDATE. Spitalul „Sfânta Maria” a solicitat să fie inclus în programul național de transplant pulmonar. Ministrul Florian Bodog: Este foarte important să mă asigur că pacientul este în siguranță

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a infirmat, miercuri, că ar fi trimis corpul de control în vizită la Spitalul „Sfanta Maria”. În schimb, el a precizat că Agenția Națională de Trasport efectuează o evaluare la spital, întrucât conducerea unității a solicitat  includerea în programul național de transplant pulmonar.


UPDATE 14.16; Ministrul Sănătății a declarat, după ședința de guvern, că nu este vorba despre un control la Spitalul „Sfanta Maria”.

„Ieri am primit o solicitare de la Primăria Capitalei pentru includerea Spitalului de la Sfânta Maria în ANT. Nu este vorba despre o verificare a Corpului de control, ci despre o evaluare a ANT. Spitalul a solicitat includerea în programul național de transplant pulmonar. Pentru mine, este foarte important să mă asigur că există condiții optime pentru ca pacientul să fie în siguranță”, a spus ministrul Florian Bodog.

Totodată, el a precizat că miercuri după-amiază va discuta cu șeful Clinicii AKH din Viena și că România nu este singura țară în această situație.


Corpul de control al ministrului Sănătății efectuează, miercuri, verificări la Spitalul Sfânta Maria din Capitală, privind transplantul de plămâni, informează Digi24.

În  23 noiembrie, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu preciza că există îndoieli căprivind acreditarea judicioasă a Spitalului „Sfânta Maria”.

„Şi asta pentru că am menţionat deja câteva aspecte ale modului în care s-a făcut acreditarea, asta pentru că din toate discuţiile cu experţii pe care le-am avut până acum, pare că Spitalul «Sfânta Maria» este în imposibilitate de a urmări pacienţii transplantaţi, neavând un compartiment de pneumologie şi neavând experţi specializaţi în urmărirea posttransplant a pacienţilor. Spitalul «Sfânta Maria» nu are un laborator care să poată analiza probele pacienţilor cu transplant pulmonar 24 de ore din 24 , aşa cum cere Ordinul 860”, a precizat Vlad Voiculescu, la acel moment.


Citește și: Corpul de control al premierului: Spitalul "Sfânta Maria" trebuie să recupereze peste 2,8 milioane de lei din servicii medicale nedecontate de Casa de Sănătate București 

Potrivit unei Note de informare publicate pe site-ul control.gov.ro, controlul efectuat la Spitalul "Sfânta Maria" a vizat verificarea respectării prevederilor legale în legătură cu organizarea, funcționarea și îndeplinirea atribuțiilor de către spital, încheierea și executarea contractului de management, gestionarea resurselor umane și financiare, activitatea de contractare și alte obiective considerate relevante de echipa Corpului de control.

 


În replică, managerul spitalului, Narcis Copcă, a depus, în 23 noiembrie, plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împotriva lui Vlad Voiculescu

„Ministrul Sănătăţii va trebui să răspundă penal pentru faptul că nu a dat bani pentru un pacient asigurat, care era programat să facă transplant de plămân în Spitalul «Sfânta Maria», unitate sanitară acreditată de către Agenţia Naţională de Transplant pentru aceste intervenţii. Ministrul Sănătăţii era obligat să plătească operaţiile de transplant, dar a refuzat, preferând să exporte plămânii, iar operaţiile să fie făcute într-un spital de la Viena. Nu a există niciun act care să ateste că noi nu eram în regulă, că ne-ar fi trebuit un medic în plus, un aparat în plus. Nimeni nu a semnalat nicio lipsă, iar ANT ne-a acreditat", a afirmat Narcis Copcă.

La rândul său, în 25 noiembrie, primarul Gabriela Firea l-a acuzat pe Vlad Voiculesu că „a acoperit sub preş” problema de la Spitalul „Sfânta Maria”.


 Citește și: ALARMĂ. Blocaj la singurul centru european în care puteau fi operaţi bolnavii de plămâni din ţara noastră. Nu există nici o soluţie pentru cei 20 de români aflați pe lista de așteptare a clinicii AKH din Viena 

După ce şefii Ministerului Sănătăţii în ultimii ani şi-au pasat unul altuia vina pentru lipsa unui centru de transplant pulmonar în România, AKH Viena a decis unilateral să îi refuze pe românii care sperau la o nouă şansă la viaţă.


„Domnul ministru tehnocrat Voiculescu a acoperit sub preş problema de la Sfânta Maria. Subliniez, dacă este o problemă, de ce nu începe reluarea procedurii de acreditare pentru operaţiile de transplant de plămân la acest spital? A aştepta să moară pacienţii din România şi a veni să spui că s-ar putea să fie nişte probleme neconfirmate de specialişti, de experţi, doar de fundaţiile care sunt în siajul domniei sale şi care au interese economice… Repet acest mesaj: să se reia procedura. Aştept un nou coordonator la Ministerul Sănătăţii care, cu profesionalism, cu dragoste de români, să reia această procedură. Dacă există suspiciuni legate de aceste achiziţii, îl rog, de asemenea, pe domnul ministru să înceteze să se dueleze cu PNL, USR în faţa opiniei publice şi să ia măsurile care se impun. Dacă domnul ministru tehnocrat Voiculescu are dreptate – eu spun că nu are dreptate, dar să admitem, ipotetic, că are dreptate – de ce, de la începutul mandatului său nu a făcut nimic pentru punerea în legalitate a acestui spital, a secţiei de transplant pulmonar? Domnia sa vine, în acest moment şi afirmă că are suspiciuni că acreditarea s-a făcut cu anumite influenţe, acreditare care s-a acordat pe timpul unui ministru tot tehnocrat, domnul Achimaş Cadariu. Şi dacă existau aceste suspiciuni, de ce, din prima zi de mandat, nu a făcut demersurile legale necesare pentru reluarea procedurii de acreditare a Spitalului «Sfânta Maria»? Acest lucru mi se părea cel mai corect şi deontologic. Nu a făcut nimic domnul ministru. A preferat ca bolnavii din România să fie trimişi în străinătate, plămânii prelevaţi în România să fie trimişi tot în străinătate”, a declarat Gabriela Firea.

Astfel, Inspecția Sanitară de Stat a făcut un control, în urma căruia a descoperit că nu sunt îndeplinite unele criterii de acreditare a unităţii pentru transplant pulmonar. Totodată, raportul a mai arătat că spitalul „Sfânta Maria” nu are laborator de analize, serviciile fiind externalizate către o firmă privată şi patru unităţi publice,  dă nu există staţie centrală de sterilizare, iar din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist.


 Citește și: Ministrul Sănătății: Pacienţii din România nu vor mai fi primiţi la centrul de transplant AKH din Viena pentru tratament. Agenția Națională de Transplant precizează că cinci români ar trebui să fie operați în spital 

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a precizat, marţi, că pacienții români nu vor mai fi primiți pentru operații la centrul de transplant AKH din Viena, din cauză că a scăzut capacitatea centrului.


 

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

Ligia Deca nu crede că școlile pot efectua testare antidrog

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a subliniat miercuri că majoritatea şcolilor nu sunt dotate cu infrastructura necesară pentru a efectua testări antidrog în mod eficient. Deca...

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă