12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCCR a decis: Legea plagiatelor este neconstituțională

CCR a decis: Legea plagiatelor este neconstituțională

UPDATE 12.28: CCR a decis, miercuri, că Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă privind plagiatele este neconstituţională. Astfel, magistrații au admis sesizările PNL şi ale Guvernului, potrivit Agerpres.

 

„Curtea Constituțională a adoptat și sesizarea grupului liberal și sesizarea Guvenului cu privire la neconstituționalitatea ordonanței 4 pentru modificarea Legii învățământului. Am avut în vedere faptul principal că cele două Camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului și au adoptat legea într-o formă și într-un conținut foarte diferit decât cel care a început inițiativa legislativă și diferit și de felul cum a adoptat fiecare dintre cele două Camere”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.

El a precizat că au mai fost date decizii în acest sens, în care Curtea a arătat că, atunci când se schimbă substanțial conținutul, forma, structura, compoziția legii, nu se respectă principiul bicameralismului. Potrivit acestuia, și obiecția Guvernului a fost întemeiată.

„Separat, am considerat că și obiecția Guvernului cu privire la nerespectarea prevederilor din art. 1 alin. 5 din Constituție cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnică legislativă nu au fost respectate în cuprinsul acelor adăugiri și modificări care au fost făcute de cele două Camere ale Parlamentului. Deci, legea este integral neconstituțională”, a arătat Dorneanu.

Întrebat ce trebuie să se întâmple în continuare, Dorneanu a răspuns că „inițiatorii pot să înceapă procedura de la zero”. 

 

————–

Magistrații Curții Constituționale a României dezbat, miercuri, sesizările depuse de Guvern și de parlamentarii PNL, la OUG privind plagiatele. Astfel, contestațiile ridică probleme de constituţionalitate cu privire la modul în care Legea a fost adoptată în Parlament, informează News.ro.

Contestaţiile au fost depuse în luna octombrie, după adoptarea legii de către Parlament. Textul OUG a fost modificat de parlamentari în două rânduri: o dată după ce Ordonanţa a ajuns în Parlament, iar a doua oară după ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis-o spre reexaminare celor două Camere.

Liberalii au anunţat că sesizarea lor ţine de nerespectarea regulamentului la adoptarea în plen a OUG, a precizat în octombrie liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu.

În luna octombrie, senatorii au respins, în octombrie, cu 90 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” şi şase abţineri, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs.

În acest context, șeful statului, Klaus Iohannis, a afirmat că decizia Senatului „riscă să afecteze” verificarea imparţială a acuzaţiilor în aceste cazuri şi consideră că graba senatorilor de a opera modificări, fără dezbateri, este „suspectă”.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, tot după votul din Senat, că regretă decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele.

Forma adoptată iniţial de Parlament a fost criticată de preşedintele Klaus Iohannis, care a retrimis proiectul la reexaminare. Klaus Iohannis arăta că există un „climat actual de neîncredere” în procesul de analiză a sesizărilor de plagiat, însă această OUG trebuie să „contribuie la realizarea unui sistem educaţional şi de cercetare apt să sancţioneze şi să descurajeze frauda academică”, bazat pe proceduri clare şi coerente.

Preşedintele afirma că, în ceea ce priveşte procedura obţinerii titlului de doctor, „aparent” aceasta este simplificată, însă „se elimină garanţiile instituţionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerinţelor procedurale şi de calitate prevăzute în programul de cercetare ştiinţifică”.

În ceea ce priveşte renunţarea voluntară la titlul de doctor, aşa cum a declarat, la un moment, şi fostul premier Victor Ponta – acuzat de plagiat – că intenţionează să facă, OUG nu „clarifică statutul lucrării de doctorat, odată cu renunţarea autorului acesteia la titlul de doctor şi nici efectele ce se vor produce în planul raporturilor de muncă”.

Plenul Senatului a adoptat, pe 9 mai, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, care a fost modificat în comisia de învăţământ şi care prevede, în varianta nouă, că acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, aşa cum era prevăzut în Ordonanţa dată de Executiv.

Cererea de reexaminare nu a fost adoptată în Camera Deputaţilor din cauza lipsei cvorumului, mergând la amendare la Senat.

 

 

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă