27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialConstanța, orașul care nu poate trata bolnavii de cancer: Centrul de radioterapie...

Constanța, orașul care nu poate trata bolnavii de cancer: Centrul de radioterapie nu mai funcționează din 2016 și nu va funcționa nici în următorul an. Fostul director a fost condamnat la 13 ani de închisoare

În octombrie 2015, în presa centrală și locală apăreau o serie de articole publicitare care prezentau în termeni extrem de laudativi activitatea managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, Dănuţ Căpăţână. Din prisma lor, acesta era gura de oxigen de care spitalul avea nevoie. Pe 4 aprilie 2016, același Căpățână anunța senin că centrul de radioterapie, unde se tratau sute de bolnavi de cancer, se închide, pentru că sursa de cobalt a expirat. Pe 18 mai, acesta era reținut de DNA. În prezent, este cercetat în patru dosare penale și are deja o condamnare în primă instanță de 13 ani și 4 luni.



Concesiunea, „soluția“ fostului manager

Vestea închiderii centrului de radioterapie a luat prin surprindere opinia publică, dar Dănuț Căpățână susținea că a înștiințat Ministerul Sănătății și Consiliul Județean (care are în subordine spitalul) din 2013. În declarațiile publice, acesta susținea însă că, și dacă ar fi avut banii necesari pentru un accelerator, ar fi avut probleme în instruirea personalului. Soluția pe care voia să o impună era concesiunea serviciului. “În cadrul unei concesiuni, voi avea numai serviciul pe care îl voi oferi pacienților noștri, voi avea control asupra acestui serviciu. Și, în plus, voi încasa redevențe”, declara Căpățână. Asta, în condițiile în care era cercetat de către DNA din 2014 pentru un contract de concesiune, de 27 milioane lei atribuit prin încălcarea ”în mod repetat și deliberat a dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice și a atribuțiilor de serviciu specifice”.

Ce s-a întâmplat din 4 aprilie 2016 până acum

Conducerea Spitalului Județean Constanța afirmă că, alături de Consiliul Jude-țean Constanța, a întreprins demersuri pentru a dota laboratorul de radioterapie cu accelerator liniar de particule și s-au căutat soluții de finanțare de la Ministerul Sănătății – Unitatea de Management a Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar Faza a II-a – Ump APL 2. “SCJU este printre primii 5 beneficiari ai licitației de echipamente de radioterapie organizată de către Ministerul Sănătății prin Banca Mondială. Licitația a început la sfârșitul lunii aprilie și este încă în desfășurare. Spitalului Județean Constanța i-a fost repartizat un accelerator liniar de 6 MeV, care urmează să fie amplasat în buncărul aflat în structura SCJU, după ce vechea sursă de cobalt va fi dezafectată. Potrivit experților, buncărul nu necesită lucrări de reabilitare, ci doar de igienizare. Am demarat procedura de achiziție a serviciului de expertizare tehnică a structurii, documentația de avizare a lucrărilor de Intervenții – D.A.L.I., documentația tehnică de autorizare a lucrărilor – D.T.A.C. și proiectul tehnic pentru reamenajarea secției de radioterapie”, a precizat Cătălin Grasa, actualul manager al SCJU.

Mai au de așteptat

Bolnavii de cancer mai au însă de așteptat cel puțin un an. „Termenul pentru finalizarea acestui obiectiv este de aproximativ un an, după finalizarea licitației și utilare. Între timp, vor fi scoase la concurs două posturi de fizicieni medicali”, a declarat Cătălin Grasa.

Puși pe drumuri

În prezent, bolnavii de cancer care au nevoie de radioterapie sunt redirecționați către Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu“ Bucureşti, dar și către alte spitale din țară. Potrivit statisticilor, în anul 2015 au fost tratați 722 pacienți, 88 din alte județe. Laboratorul de radioterapie din cadrul SCJU, care a fost înființat în anul 2001, deservea atât județul Constanța, cât și județele limitrofe, iradiind aproximativ 1.000 pacienți/an și circa 75 zilnic.

CONDAMNARE: 13 ani și 4 luni

Dănuț Căpățână, fost manager al SCJU Constanța, a fost condamnat în decembrie 2016 de Tribunalul București la 13 ani și 4 luni închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni de spălare de bani și a cinci infracțiuni de luare de mită. Decizia nu este definitivă. Potrivit DNA, în perioada iulie 2009-mai 2016, în calitate de manager al spitalului, Căpățână ar fi pretins, de la mai mulți reprezentanți de firme, sume de bani în cuantum de aproape 311.000 euro, 28.000 USD și peste 4,7 milioane lei, din care ar fi primit în total aproape 198.000 euro, 28.000 USD și peste 4,7 milioane lei. ”Banii au fost primiți atât în mod direct, cât și prin intermediul SC Picus Consulting și patru firme off-shore deținute de inculpat sau de amici ai acestuia, în schimbul încheierii, derulării în bune condiții și plății la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța cu acele societăți. Aceste contracte vizau achiziția de servicii IT și ulterior de mentenanță IT, servicii medicale de medicina muncii destinate angajaților spitalului, servicii medicale constând în analize de laborator. Sumele achitate cu titlu de mită au fost virate de reprezentanții societăților care au încheiat contracte cu spitalul în conturile SC Picus Consulting și ale firmelor off-shore, în baza unor contracte de prestări servicii de consultanță fictive“, susțin procurorii. ”Căpățână și-a început activitatea infracțională imediat după numirea sa în funcția de manager”, arată DNA. Căpățână a fost susținut poziția de director al Spitalului Județean de ex-președintele CJC Nicușor Constantinescu aflat în închisoare acum.

Reprezentanții Consiliului Județean Constanța nu au răspuns întrebărilor referitoare la centrul de radioterapie, întrebări adresate în scris pe 10 mai 2017.

Cele mai citite

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Șapte ambarcațiuni cu peste 400 de migranți au ajuns în Insulele Canare

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite afirmă că, dintre cei 266.940 de migranți care au încercat să ajungă în Europa anul trecut, 97%...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă