15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialConsiliului Naţional Secuiesc pregăteşte ample acţiuni de protest împotriva planului de reformă...

Consiliului Naţional Secuiesc pregăteşte ample acţiuni de protest împotriva planului de reformă administrativă a României

Liderul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că în baza unei hotărâri judecătoreşti, obţinută în primă instanţă, în data de 10 martie va organiza, la Târgu Mureş, o manifestare pe parcursul a trei ore, care va cuprinde o comemorare, un marş prin oraş şi un miting de protest împotriva planului de reformă administrativă a României, transmite Agerpres

‘Prilejul cu care am făcut acest demers este comunicarea în scris a sentinţei nr. 16/2016 a Tribunalului Mureş, privind acţiunea noastră în contencios administrativ împotriva municipiului Târgu Mureş şi a primarului. Instanţa a obligat pârâţii să avizeze adunarea publică conform declaraţiei prealabile depuse de noi în 02.03.2015: în data de 10 martie 2016 aceasta prevede adunarea la ora 16,00, la Monumentul Secuilor, urmată de un marş până la Prefectură şi un miting în faţa Prefecturii Mureş. Manifestaţia se încheie la ora 19,00, în faţa prefecturii (…) Este marş şi miting pentru regionalizare şi de protest împotriva actualului plan de reformă administrativă a României (…) Anul trecut, în 2 martie, am depus la Primăria Târgu Mureş o declaraţie prealabilă privind manifestarea din 10 martie 2016 şi în luna mai am primit o adresă de neaprobare, de amânare şi din acest motiv ne-am adresat instanţei, pentru a clarifica din punct de vedere juridic situaţia. Motivele invocate de primărie au fost că noi am depus prea repede declaraţia’, a spus Izsak. 

Acesta a spus că instanţa a reţinut că Legea 60/1991 prevede la articolul 7 termenul minim la care trebuie depusă declaraţia referitoare la adunarea publică, de cel puţin 3 zile înainte de data desfăşurării, însă nu stabileşte un interval maxim, raportat la data adunării preconizate, în care să fie depusă cererea. 

‘Dacă legiuitorul ar fi urmărit să stabilească atât un termen minim, cât şi unul maxim, ambele ar fi fost expres prevăzute în lege. Ca urmare, nu există un termen legal pentru respingerea cererii premature, impunându-se ca aceasta să fie examinată’, a arătat Izsak, citând din motivarea hotărârii judecătoreşti. 

Acesta a spus că adunările publice nu trebuie să fie legate de vreo autorizare sau aprobare şi, chiar dacă primarul are dreptul să interzică, condiţiile prevăzute de lege sunt foarte stricte şi exacte. 

În luna ianuarie, Asociaţia ‘Siculitas Egyesulet’, condusă de Izsak Balazs, a reuşit să obţină la Tribunalul Mureş o hotărâre favorabilă, în primă instanţă, prin care Primăria Târgu Mureş este obligată să avizeze adunarea publică din data de 10 martie 2016, denumită generic ‘Marşul Secuilor’. 

Primăria Târgu Mureş are drept de recurs în 15 zile de la comunicarea hotărârii. 

În data de 10 martie 2014, în timpul unei manifestări de comemorare a secuilor martiri de la Târgu Mureş, organizată de Asociaţia Siculitas, unii participanţi, identificaţi ca aparţinând HVIM din Harghita şi Covasna, au comis acte antisociale după ce au pornit într-un marş neautorizat prin oraş. Pe parcursul deplasării către centrul oraşului, unii reprezentanţi ai Organizaţiei 64 de Comitate s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au cerut anularea Tratatului de la Trianon şi au scandat lozinci cu caracter xenofob. 

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Mureş a aplicat amenzi în valoare totală de peste 36.000 lei pentru persoanele care s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au încercat să blocheze traficul rutier, au folosit petarde şi arme albe în timp ce au pornit într-un marş neautorizat pe străzile oraşului. Pe lângă cele 11 amenzi contravenţionale aplicate, IJJ Mureş a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş în trei cazuri de natură penală. 

Imediat după aceste incidente, o serie de membri ai formaţiunii ungare Jobbik, care au luat parte la manifestare, au fost expulzaţi, unii primind interdicţie de a mai intra pe teritoriul României. 

Din acest motiv, în anul 2015, municipalitatea a avizat o manifestare comemorativă la Monumentul Secuilor Martiri, însă nu a mai fost dea acord ca participanţii să plece în marş prin oraş. În acest context, manifestarea a fost anulată, iar Asociaţia Siculitas a depus o declaraţie prealabilă pentru organizarea în 2016 a manifestării.

Cele mai citite

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă