22.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialConsiliul UE: E important ca progresele Parchetului şi DNA să continue şi...

Consiliul UE: E important ca progresele Parchetului şi DNA să continue şi cu noile conduceri

Consiliul Afaceri Generale (CAG) al UE afirmă că este important pentru atingerea de către România a obiectivelor MCV ca progresele făcute de Parchet şi de DNA să fie continuate şi de noile conduceri ale celor două instituţii judiciare, relatează Mediafax.

În concuziile reuniunii CAG, desfăşurate luni la Bruxelles, sunt notate “rezultatele pozitive” ale DNA şi ANI, adoptarea noii Strategii Naţionale Anticorupţie, precum şi faptul că în ultimii ani au fost pregătite adoptările noilor Coduri.

“Rămân esenţiale şi trebuie abordate fără întâziere implementarea efectivă şi hotărâtă a reformelor, cu angajament politic din partea tuturor instituţiilor statului. Consiliul consideră că pe viitor România ar putea atinge obiectivele MCV cu condiţia să ia măsuri neîntârziate de garantare a statului de drept, să menţină direcţia şi să grăbească implementarea reformelor. În mod deosebit, va fi importantă asigurarea că progresele făcute de Parchet şi DNA să fie continuate şi consolidate şi sub noile lor conduceri”, se arată în documentul CAG.

Citeşte şi:

Consiliul UE aşteaptă noi rezultate de îndeplinire de către România a celor 11 recomandări ale CE

De asemenea, Consiliul UE face apel la România şi Bulgaria să accelereze eforturile şi măsurile adecvate pentru îndeplinirea obiectivelor şi recomandărilor fixate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei.

“Consiliul reiterează importanţa unui angajament politic susţinut şi fără echivoc pentru îndeplinirea obiectivelor fixate de Mecanism. Existenţa unui sistem administrativ şi judiciar imparţial, independent şi eficient este indispensabilă pentru ca politicile UE să funcţioneze adecvat şi pentru ca toţi cetăţenii să beneficieze pe deplin de oportunităţile oferite de apartenenţa la UE”, se subliniază în concluziile reuniunii CAG de luni.

CAG a luat luni notă de raportul Comisiei Europene din 18 iulie privind MCV salutând decizia Comisiei de continuare a monitorizării atente a României , cerând însă Guvernului român şi “noi rezultate concrete” cu privire la îndeplinirea celor 11 recomandări privind respectarea statului de drept şi respectarea statului de drept.

“În privinţa recentelor evenimente din România, Consiliul reaminteşte valorile fundamentale pe care UE este fondată şi salută angajamentul Guvernului României de a acţiona rapid pentru a asigura respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei în linie cu recomandările Comisiei Europene, la fel ca şi paşii făcuţi deja în această privinţă”, se mai arată în concluziile reuniunii.

Cele mai citite

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă