3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialCondiţiile din penitenciarele românești, în atenția Consiliului Europei

Condiţiile din penitenciarele românești, în atenția Consiliului Europei

Consiliul Europei (CoE) își exprimă, într-un raport publicat joi, preocuparea privind condiţiile din penitenciarele din România, informează Mediafax.

“Comisia antitortură a CoE, care a efectuat vizite în România în iunie 2014, a primit reclamaţii privind cele mai grave abuzuri din partea unor deţinuţi ţinuţi în penitenciare de maximă securitate din Arad şi Oradea; au fost semnalate agresiuni asupra deţinuţilor comise de forţele speciale”, precizează raportul Consiliului Europei.

Delegaţia Comisiei antitortură a analizat dosare medicale care confirmau existenţa abuzurilor.

“Se pare că cele mai multe dintre aceste cazuri erau reacţii disproporţionate vizând pedepsirea deţinuţilor implicaţi în incidente de acest fel”, conform raportului.

Acuzaţii privind rele tratamente au fost înregistrate şi în penitenciarul pentru femei din Târgşor, “unde personalul a avertizat deţinutele să nu discute cu delegaţia” Consiliului Europei.

“Comisia antitortură a Consiului Europei îndeamnă autorităţile române să prevină şi să contracareze orice tip de rele tratamente prin informarea constantă a poliţiei şi a angajaţilor penitenciarelor (…) că relele tratamente sunt infracţiuni şi vor fi sesizate justiţiei, avertizând că deţinuţii violenţi pot fi imobilizaţi cu o forţă proporţionată”, subliniază organizaţia paneuropeană.

“Supraaglomerarea, o problemă persistentă în sistemul penitenciar român, a fost observată în toate închisorile vizitate. Comisia este preocupată de lipsa personalului suficient, care amplifică riscul violenţelor între deţinuţi şi tensiunile între deţinuţi şi angajaţi. Personalul medical era insuficient în penitenciarele Arad şi Târgşor, fiind la niveluri normale în spitalul penitenciarului Rahova”, precizează Consiliul Europei.

În schimb, “majoritatea indivizilor intervievaţi în spaţiile de arest ale secţiilor de poliţie au afirmat că sunt trataţi corect”. “Numărul şi gravitatea relelor tratamente aplicate de poliţie au scăzut faţă de vizita precedentă, efectuată în 2011”, subliniază Consiliul Europei.

“Condiţiile din arestul secţiilor de poliţie rămân mediocre din cauza supraaglomerării şi igienizării”, atrage atenţia raportul.

Autorităţile române au dat asigurări, conform raportului, că aplică o politică de toleranţă zero faţă de relele tratamente.

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă