19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialComisarul european Julian King: Toate țările membre ar avea de câștigat dacă...

Comisarul european Julian King: Toate țările membre ar avea de câștigat dacă România ar fi parte din Grupul Schengen

Comisarul european responsabil pentru securitatea Uniunii Europene, diplomatul britanic Julian King, a declarat luni, la București, că toate statele din Grupul Schengen ar avea de câștigat dacă România ar fi cooptată în acestă structură, informează Agerpres.

Julian King a făcut acestă precizare după o întrevedere cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.

"Așa cum președintele Juncker a spus din nou în discursul despre starea Uniunii, săptămâna trecută, în ceea ce privește Comisia, considerăm că Schengen ar fi mai puternic și toate țările ar avea de câștigat dacă România ar fi parte din Schengen", a spus Julian King, întrebat dacă România este pregătită să adere la acest spațiu de liberă circulație.

El a adăugat că nu a discutat cu Tudorel Toader despre aderarea României la Schengen, însă acest subiect va fi abordat în cadrul întrevederii cu ministrul de Interne, Carmen Dan.


"Este prea multă corupţie şi crimă organizată în aceste ţări. România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile zonei Schengen", afirmă Herrmann.

Comisarul european a precizat că este foarte importantă o cooperare bine pusă la punct între statele membre ale UE în combaterea terorismului, amintind că România nu a suferit un atac terorist direct, însă cetățeni români au fost prinși în astfel de evenimente în alte țări.

"Am discutat importanța activității pe care o facem împreună în toată Europa pentru a combate terorismul, crima cibernetică, crimele grave și crima organizată. În aceste chestiuni, statele membre, autoritățile statelor membre, au fost în prima linie, dar, la nivelul Uniunii Europene, putem și trebuie să facem mai mult pentru a aduce o contribuție și a întări eforturile statelor membre și ale autorităților naționale de a contracara aceste provocări. România nu a suferit un atac terorist direct, dar cetățenii români, desigur, au fost prinși în atacuri în alte părți. Aceste provocări ne afectează pe toți. De aceea, este foarte important să avem o cooperare bine pusă la punct. Am discutat o serie de chestiuni practice care sunt pe agenda Consiliului de Afaceri Interne și Justiție pentru lunile în curs și am subliniat cât de important considerăm că este ca toate statele membre să fie angajate în mod activ în aceste discuții", a declarat King, după întâlnirea cu Toader.

Comisarul european responsabil pentru Uniunea securității, Julian King, efectuează, luni, o vizită oficială în România, unde are programate întâlniri cu premierul Mihai Tudose, miniștrii Justiției, Tudorel Toader, și al Afacerilor Interne, Carmen Dan. De asemenea, el urmează să participe, împreună cu membrii comisiilor de specialitate ale Parlamentului, la o dezbatere pe tema Uniunii securității.

Potrivit unei informări transmise de Comisia Europeană, vizita comisarului Julian King mai include o vizită la Centrul Operațional de Coordonare al Poliției de Frontieră.

Temele ce vor fi abordate de către demnitarul european cu oficialii români se referă la evaluarea exhaustivă a politicilor de securitate a UE, lupta împotriva terorismului și implementarea legislației adoptate recent în acest domeniu, lupta împotriva radicalizării și protejarea spațiilor publice, precum și interoperabilitatea și schimbul de informații, a precizat Comisia Europeană.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă