20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialComandantul grupării NATO din Marea Neagră: Nu putem ști ce amenințări apar....

Comandantul grupării NATO din Marea Neagră: Nu putem ști ce amenințări apar. Alianța trebuie să răspundă

Comandantul grupării navale SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), James Morley, a declarat sâmbătă, la Constanța, la finalul unor exerciții militare desfășurate pe Marea Neagră, că navele din cadrul SNMG-2 trebuie să fie gata să răspundă promt la orice amenințare sau în caz de criză militară sau umanitară, informează Agerpres.

''În primul rând, să rămână (navele militare — n.r.) la un standard înalt de promptitudine pentru a răspunde în caz de criză militară sau umanitară. Nu putem ști niciodată ce evenimente sau amenințări neprevăzute pot apărea, dar la oricare dintre acestea gruparea trebuie să răspundă. Pentru ca gruparea să își poată menține această promptitudine, noi desfășurăm o serie de exerciții. Astfel, putem fi apți să operăm ca o forță NATO. (…) Un alt rol al grupării este acela de a împiedica migrația ilegală. Traficanții exploatează migranții vânzându-le ideea că o călătorie pe mare spre Europa este ușoară. Nu este cazul. Marea Mediterană și Marea Egee pot fi la fel de greu de traversat precum Oceanul Atlantic sau Pacific. Din nefericire, mulți dintre acești migranți, inclusiv copii, plătesc cu viața pentru această idee. În scopul de a opri imigrarea spre Europa, navele noastre colaborează cu garda de coastă din Grecia și din Turcia'', a afirmat comandantul SNMG-2, într-o conferință de presă organizată la bordul distrugătorului britanic HMS Duncan.

Ambsadorul Regatului Unit în România, Paul Brummell, a declarat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că exercițiile militare desfășurate pe Marea Neagră reprezintă un element foarte important în cadrul măsurilor de securitate asigurate de NATO.

''Este un eveniment foarte important în ceea ce privește măsurile de asigurare NATO pentru toți partenerii, inclusiv acei parteneri ai Flancului estic, dar reprezintă și un moment în care relațiile bilaterale între Marea Britanie și România sunt foarte adânci, mai mult decât am făcut în anii precedenți, reprezintă dezvoltarea relațiilor bilaterale ale apărării între Marea Britanie și România. O mie de soldați britanici au făcut parte în acest an din exerciții aici în România, inclusiv exercițiul NATO Noble Jump la centrul de la Cincu, și, în ceea ce privește aerul, chiar astăzi avem patru avioane Taifun din Royal Air Force din Marea Britanie care fac parte, împreună cu colegi români, dintr-o operație NATO foarte importantă. Astăzi (…) avem distrugătorul cel mai modern al nostru, ceva foarte impresionant, după ce acum trei luni a fost aici un alt distrugător'', a spus Paul Brummell.

Ambasadorul Turciei în România, Koray Ertaș, a susținut, referitor la gruparea navală SNMG-2, că este expresia clară a solidarității statelor din cadrul NATO.

''Este expresia clară a solidarității noastre din interiorul NATO și, de asemenea, expresia clară a deciziilor luate de liderii noștri la diferite summituri NATO și pentru a intensifica prezența în regiune. Lucrăm pentru a promova stabilitatea, securitatea și pacea în regiunea noastră. Suntem parteneri și de mai bine de un deceniu suntem aliați și ca aliați continuăm parteneriatul cu România pentru a promova stabilitatea la Marea Neagră'', a afirmat Koray Ertaș.

Comandorul Marinică Mustățea, locțiitorul comandantului Flotilei de Fregate a României, a precizat că este a doua oară în acest an când fregata Regele Ferdinand desfășoară exerciții în cadrul SNMG-2.

''Este a doua oară, numai în decursul acestui an, când fregata Regele Ferdinand face parte din gruparea navală SNMG-2. Am desfășurat foarte multe exerciții împreună cu navele din gruparea navală pentru a demonstra un climat de securitate, ținând cont de faptul că România se află la granița sud-estică a NATO, dar și a Uniunii Europene. Avem încredere că suntem nu numai beneficiarii unui climat de securitate, dar suntem, în același timp, împreună cu partenerii și furnizorii unui climat de securitate în Marea Neagră și la Flancul estic al UE și al NATO'', a menționat Marinică Mustățea.

Distrugătorul britanic HMS Duncan (D37) și fregata turcească TCG Yildirim, care fac parte din Gruparea navală permanentă NATO SNMG-2, fac o escală, în perioada 29 iulie — 1 august, în portul Constanța, potrivit reprezentanților Forțelor Navale Române.

HMS Duncan face parte din clasa 45 a distrugătoarelor deținute de Marea Britanie. Acesta este una dintre cele mai noi și mai moderne nave de luptă și a intrat în serviciul Marinei Regale britanice în anul 2013. Are o lungime de 152,4 m, este propulsat de două turbine Rolls-Royce de 28.800 cai putere fiecare și poate atinge o viteză maximă de 30 noduri (56 km/h). Nava are un echipaj alcătuit din aproximativ 200 de militari și deține numeroase sisteme de armament, pentru lupta împotriva amenințărilor subacvatice, de suprafață și aeriene.

TCG Yldirim face parte din clasa Yavuz a fregatelor deținute de Turcia și a intrat în serviciul Marinei Militare Turce în anul 1989. Are o lungime de 110,5 m, este propulsată de două motoare Diesel de 20.000 cai putere fiecare și poate atinge o viteză maximă de 20 noduri (37 km/h). Echipajul este alcătuit din 180 de militari, iar la bord sunt instalate numeroase sisteme de armament, pentru lupta împotriva amenințărilor subacvatice, de suprafață și aeriene.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă