6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul de cămătărie de la Jandarmeria Română: ”Banca Română de Comerț” Corcodel...

Scandalul de cămătărie de la Jandarmeria Română: ”Banca Română de Comerț” Corcodel primea drept garanție autoturisme, case sau terenuri pentru banii împrumutați

Comandantul Bazei de Administrare a Jandarmeriei, colonelul Marian Corcodel, prefera, în momentul în care oferea împrumuturi mai mari de 1.000 de euro, să primească garanţii constând în autoturisme, case, apartamente sau terenuri, arată referatul procurorilor DIICOT, care îl cercetează acum pentru cămătărie.

„În situaţia în care împrumuturile depăşeau suma de 1.000 euro, pentru a-şi asigura achitarea debitelor şi a dobânzilor aferente, inculpatul Corcodel Marian solicita punerea la dispoziţie a unor garanţii mobiliare sau imobiliare şi / sau încheierea unor contracte de împrumut, în care era trecută suma totală datorată (adică împrumutul plus dobânda aferentă), fiind disimulate activităţile de cămătărie. Ca garanţii mobiliare, inculpatul Corcodel Marian prefera autoturisme, iar imobiliare – case, apartamente, suprafeţe de teren, cu o valoare de minim 2-3 ori faţă de cea a împrumutului”, precizează un comunicat de presă transmis joi de DIICOT.


Citește și: Scandalul de cămătărie din Jandarmeria Română. Încă un șef din Baza de Aprovizionare, aflat în subordinea colonelului Corcodel, a fost arestat preventiv. UM 0260 păzea obiective ale MAI, SRI și SIE

Maiorul Preoteasa este acuzat că este implicat într-un dosar de cămătărie și delapidare în care a mai fost arestat, acum câteva zile, comandantul Bazei Logistice a Jandarmeriei Române, colonelul Marian Corcodel.


În acest dosar, s-a dispus arestarea lui Marian Corcodel şi a locțiitorului său, maiorul Daniel Iancu Preoteasa, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti (CAB).

Procurorii au stabilit că „beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în mod ilegal, erau, în general, subordonaţi ai lui Corcodel şi ai lui Preoteasa sau persoane din cercul relaţional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro şi câteva mii, uneori chiar şi zeci de mii de euro, la care erau percepute dobânzi cuprinse între 10 şi 20% din valoare, iar în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camată, aceştia erau ulterior executaţi silit.


Citește și: Scandal în Jandarmeria Română. Un comandant a fost arestat pentru 30 de zile, acuzat de cămătărie și șantaj. În biroul colonelului, procurorii au găsit 250.000 de lei

Conform DIICOT, există suspiciunea rezonabilă că  începând cu anul 2011 şi până în prezent, mai multe persoane din cadrul Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei Române, au constituit un grup infracţional organizat, acordând cu împrumut, în mod repetat, diverse sume de bani unor debitori, percepând dobânzi considerabile.


„Astfel, în situaţia când sumele împrumutate erau mai mici de 1.000 euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului (existau situaţii în care intermedierea împrumuturilor se făcea de către angajaţi MAI, chiar dacă împrumutatul nu era din sistem) care garanta pentru împrumut era reţinut de către inculpatul Corcodel Marian, care proceda la retragerea sumelor de bani în numerar întrucât i se comunica şi codul pin. Retragerile erau făcute fie de acesta personal, fie de către interpuşi”, conform DIICOT.

Potrivit unor surse consultate de România Liberă, chiar în anul 2017, un teren dat drept garanție a fost executat silit, în favoarea lui Corcodel. Terenul este situat în județul Ilfov, iar decizia de executare silită a fost luată de Judecătoria Cornetu.

La nivelul Bazei de Administrare exista chiar expresia „are cardul la Corcodel” (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, iar cu privire la persoana acestuia se folosea informal ”Banca Română de Comerţ Corcodel”.

Investigaţia penală a evidenţiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori îi erau date lui Preoteasa sau altor membri ai grupului infracţional, care predau ulterior sumele de bani inculpatului Corcodel Marian.

„De asemenea, în cauză s-a reţinut că inculpatul Corcodel Marian, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonaţi care au aderat la grupul infracţional organizat pe care l-a iniţiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuţii gestionarea şi administrarea unor bunuri, să-şi însuşească importante cantităţi de combustibil (motorină) de la staţia de carburant a parcului auto al unităţii, combustibil scos ilegal din unitate şi transportat în alte locaţii, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracţional din care făcea parte şi inculpatul Preoteasa Iancu Daniel”, precizează comunicatul de joi al DIICOT.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă