23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCine semnează propaganda rusă în România | ANALIZĂ

Cine semnează propaganda rusă în România | ANALIZĂ

Propaganda rusă în România este tot mai agresivă și mai vizibilă, mai ales din anul 2016, când persoanele care participă la această campanie în media încep să se semneze cu nume și prenume, arată un articol publicat pe site-ul HotNews.

Astfel, platforma Sputnik în limba română a fost lansată în Republica Moldova în februarie 2016, iar anul acesta s-a dezvoltat semnificativ.

Acum, pe de o parte, această sursă este citată tot mai des în media rezistente la distorsiunile Moscovei, ca punct de comparație între discursul multor politicieni sau al televiziunilor apropiate puterii și discursul Kremlinului, pe o tema sau alta.

Pe de altă parte, Sputnik este preluată tot mai des pe site-urile din România interesate fie doar de cantitatea conținutului online, nu și de calitatea și veridicitatea acestuia, fie de site-urile interesate fățiș să propage anumite mesaje ale Rusiei.

Sputnik ar funcționa și ca o cameră de rezonanță pentru jurnaliștii din România al caror mesaj coincide, voit sau nu, cu cel al Rusiei. Acesta pare sa fie, de altfel, principalul obiectiv al site-ului Sputnik, având în vedere că nu vine cu propriile investigații, anchete, reportaje sau știri, ci, in general, preia și împachetează „alternativ” informații și luări de poziție din presa română.

Potrivit HotNews, textele difuzate pe site-ul Sputnik în limba română sunt semnate de Dragoș Dumitriu sau cu inițialele D.D.. Dragoș Dumitriu ar fi un fost parlamentar și membru PRM, asociat multă vreme cu OTV și cu Dan Diaconescu și care, în anii ’90, a lucrat la mai multe publicații, inclusiv la ziarul controversat „Atac la persoană”.

Pe același site de propagandă mai semnează Ionuț Tene, Ilie Catrinoiu, Octavian Racu (sociolog din Republica Moldova), Bogdan Duca și Mihai Antonescu.

Tot potrivit HotNews, "notabilă este deschiderea pe care Digi 24 a manifestat-o, în ultimii ani, față de reprezentanți ai puterii de la Moscova", inclusiv prin difuzarea, în anul 2017, a unui interviu cu Aleksandr Dughin.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă