Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cinci televiziuni somate public de CNA pentru "cazul Huidu"

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să someze public posturile Antena 1, Antena 3, Realitatea TV, B1 TV şi OTV pentru modul în care au prezentat accidentul în care a fost implicat ...

Share

Corina Alexandru 0 comentarii

03.11.2011 - 15:45

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să someze public posturile Antena 1, Antena 3, Realitatea TV, B1 TV şi OTV pentru modul în care au prezentat accidentul în care a fost implicat realizatorul TV Şerban Huidu, potrivit Mediafax.

CNA a constat la toate cele cinci posturi sancţionate, încălcarea articolelor 41 şi 45 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit articolului 41, "furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: a) imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia, b) imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei, c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane".

Conform articolului 45, "orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire", iar "în cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii".

La postul B1 TV, CNA a mai constatat şi încălcarea articolului 40, alineatul 3, din Cod, potrivit căruia "moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

În emisiunea "Lumea lui Banciu", difuzată pe 16 septembrie, de la ora 23.00, şi în reluare pe 17 septembrie, de la ora 8.00, prezentatorul Radu Banciu a spus despre Şerban Hudiu că este "umoristul, scheciarul de la Prima TV care a trecut prin accidentul de schi unde s-a făcut de râs, tot aşa, în faţa întregii ţări, lovindu-se cu capul ca prostul pe o pârtie de schi în Austria".

"N-ar exista ţară civilizată, europeană măcar, unde el să mai poată să apară şi să vorbească, despre ce, mă? Moralitate, caracter, să dea el lecţii!? (...) Omul ar trebui să încheie definitiv, să fie trimis pe linie moartă. (...) În orice caz este un gest ruşinos, sigur că el ar merita o puşcărie zdravănă dacă mai ales moare şi a treia persoană, după părerea mea şapte, opt ani de puşcărie sunt puţini în această situaţie dar dincolo de tot ce ne-a predat el atâta timp la televizor, sigur, o fi fost blestemat de multă lume, asta-i clar. (...) Acuma nu putem să-i împuşcăm pe toţi pentru că Şerban Huidu a condus ca un nenorocit pe stradă. Îl izolăm, îl scoatem, nu mai apare nicăieri, deci să nu mai fie persoană publică, eventual să-l şi băgăm la puşcărie câţiva ani şi să nu mai poată să conducă", a mai spus, printre altele, Radu Banciu în emisiune, potrivit monitorizării CNA.
În cazul postului OTV, CNA a constat şi încălcarea dreptului la viaţă privată, prevăzut în articolul 33 din Cod, prin difuzarea de informaţii despre viaţa familiei Huidu din ziua premergătoare accidentului.

Realizatorul TV Şerban Huidu a fost implicat, pe 16 octombrie, într-un accident de circulaţie, în judeţul Braşov, soldat cu moartea a trei persoane. Parchetul Judecătoriei Braşov a început în 18 octombrie urmărirea penală faţă de Şerban Huidu, pentru uciderea din culpă a celor trei persoane. Huidu a anunţat pe 24 octombrie, printr-un mesaj postat pe blogul personal, că nu va mai prezenta emisiunea "Cronica Cârcotaşilor", la Prima TV, retrăgându-se din viaţa publică.

În 18 octombrie, CNA a făcut un apel la televiziuni să înceteze "exploatarea traumei psihice a unor oameni" şi "imixtiunea în viaţa privată" a unor persoane, în emisiunile de ştiri şi dezbatere difuzate ca urmare a accidentului rutier în care a fost implicat Şerban Huidu.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...