7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCererea DNA pentru începerea urmăririi penale a lui Viorel Ilie este pe...

Cererea DNA pentru începerea urmăririi penale a lui Viorel Ilie este pe ordinea de zi a Senatului. Cum se apără ministrul

UPDATE 18,40: Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, a cerut marți plenului Senatului să nu aprobe solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul său, informează Agerpres.

Ministrul a susținut că nu există "nicio probă" care să îndreptățească solicitarea DNA.

"Analizând declarațiile tuturor martorilor și suspecților existente în acest moment în dosarul de urmărire penală, nu rezultă nicio probă care să îndrituiască cererea de urmărire penală față de mine, ca ministru", a spus Ilie în plenul Senatului. În opinia sa, dosarul în care este implicat "și-a atins deja scopul" în sensul în care procurorii DNA au dorit să ajungă "la un ministru".

"Afirm aceasta bazându-mă pe următoarele: în primul rând contextul politic și juridic de la acea dată, cu referire la discuțiile pe care ni le amintim cu toții din interiorul DNA cu privire la faptul că trebuie ca procurorii să ajungă la un ministru. Astăzi constatăm chiar mai mult, că au ajuns la trei", a afirmat Viorel Ilie.

El a cerut senatorilor să nu voteze cererea Parchetului pe motiv că aceasta e neîntemeiată.

"Nu îmi rămâne decât să constat situația în care ne aflăm, eu în situația de a vă cere să respingeți cererea procurorului general, conștient fiind de faptul că vor fi voci critice la adresa mea, iar dumneavoastră, dragi colegi, în situația de a judeca și de a vota pentru sau împotrivă, funcție de conștiința fiecăruia, mai mult sau mai puțin subiectiv, cu influențe politice sau nu, așa cum credeți fiecare dintre cei prezenți în plenul Senatului României. Având conștiința că nu am făcut nimic din ceea ce mi se impută, mă simt nevoit totuși să-mi cer scuze dumneavoastră și colegilor din Guvern pentru situația în care ne aflăm cu toții", a conchis Viorel Ilie.


Biroul permanent al Senatului va decide, marți, dacă solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, va intra pe agenda plenului sau va fi dezbătută și votată într-o reuniune ulterioară, informează Agerpres.

Viorel Ilie este acuzat într-un dosar privind organizarea unui concurs referitor la angajarea de funcționari publici.

Comisia juridică a Senatului a dat pe 26 septembrie aviz negativ cererii de începere a urmăririi penale a ministrului Viorel Ilie. Avizul Comisiei juridice este înscris pe ordinea de zi a Biroului permanent de marți, aflat în desfășurare.

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul a fost audiat pe 13 septembrie la Comisia juridică a Senatului. Viorel Ilie s-a declarat "complet nevinovat" de acuzațiile aduse de procurorii DNA.

Pe 25 august, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Viorel Ilie pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale.

"Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant", își motiva DNA solicitarea.

DNA susține că, în perioada 20 — 31 iulie, Viorel Ilie, cu intenție, a determinat-o pe Felicia Elena Pop, directoarea sa de cabinet, să solicite membrilor comisiei de concurs Maria Alexandrescu și Mihai Cornel Zaharia subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă programată pentru 31 iulie.

Conform DNA, pe 28 iulie, Alexandrescu și Zaharia au pus la dispoziția directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă.

În aceeași zi, arată procurorii, Felicia Elena Pop a dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați, potrivit înțelegerii, ei au întocmit lucrările anterior examenului. În ziua examenului, urma ca lucrările scrise în sala de concurs să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, indică DNA.

"Potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora", explica DNA.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă