3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialCel mai vârstnic bistriţean sărbătoreşte Ziua Naţională pentru a 98-a oară: Unirea...

Cel mai vârstnic bistriţean sărbătoreşte Ziua Naţională pentru a 98-a oară: Unirea e bună pentru România, dar conducerea nu e bună

Cel mai vârstnic locuitor al judeţului Bistriţa-Năsăud, Augustin Rus, avea numai opt ani când a fost înfăptuită Marea Unire, iar în 2016, celebrează acest eveniment, cu mândrie, pentru a 98-a oară, scrie Mediafax.

Conducerea judeţului l-a invitat pe Augustin Rus, în tribuna oficială din centrul municipiului Bistriţa, pentru a sărbători parada de 1 Decembrie, însă distanţa foarte mare faţă de oraş, l-a împiedicat să fie prezent la manifestările care au marcat Ziua Naţională.

Augustin Rus a declarat că va sărbători această zi, acasă, alături de familie şi a arborat cu mândire steagul de mătase primit anul trecut, în dar, de la conducerea Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud, care l-a vizitat la împlinirea celor 106 ani.

Se apropie vertiginos de 107 ani însă energia pe care o are stârneşte invidia tinerilor care nu pot ţine pasul cu el. E ager şi la minte şi la trup, e vesel, coseşte, îngrijeşte gospodăria, hăneşte animalele şi nu lipseşte nicio duminică de la biserică. Spune că numai credinţa în Dumnezeu a fost cea care i-a salvat viaţa şi a reuşit să îl ajute să trecă peste ororile războiului, notează sursa citată.

A fost dus cu forţa în Siberia după ce a refuzat să îşi vândă pământurile unui ungur. Armata ungară l-a luat pe el şi alţi 300 de oameni din zonă, i-a dus în gară în Beclean şi de acolo i-a trimis în Siberia.

“Timp de o săptămână ne-au dus cu trenul marfar până în Siberia. Acolo ne-au pus să tăiem lemne cu târnăcopul şi să le curăţăm cu hârleţul. Nu ne-au dat de mâncare şi nici haine. Era o mizerie. Acolo ne-am umplut şi de păduchi, că aveam şi în sprâncene. Noi eram sub comanda nemţilor. Ne-au dat haine ungureşti şi după aceea ne-au dat de muncă, unde a fost mai greu. Eu am păzit în Rusia căile ferate. A doua zi când am ajuns acolo 18 oameni au murit”, povesteşte Augustin Rus.

Numai credinţa l-a ajutat să supravieţuiască timp doi ani, spune Augustin Rus.

“Într-o noapte, înainte să trebuiască să intru de serviciu, în patrulare, pe calea ferată am visat că o să mor. O noapte şi o zi m-am rugat să îmi dea Dumnezeu un semn, să mă protejeze. Înainte de a pleca la muncă, un consătean care ere mai mâncăcios, mi-a cerut să îl las pe el în locul meu să meargă, că mai intra şi îşi lua de mâncare de la case. L-am lăsat şi apoi am aflat că a dat peste o mină şi a murit. La o oră. El şi încă şase”, povesteşte bătrânul.

A ajuns apoi în Ungaria, santinelă la un depozit alimentar al armatei ungureşti. Când a aflat că va fi dus iar în Siberia a dezertat. A mers pe jos 9 zile şi 9 nopţi până a ajuns acasă. Dintre toţi localnicii care au fost duşi de armată în Siberia doar el a reuşit să se întoarcă sănătos acasă.

“A mai venit după vreo trei ani un bărbat care a fost cu mine, dar era bolnav”, mai spune Augustin Rus.

Potrivit Mediafax, acasă şi-a întemeiat o familie şi spune că a învăţat în cei aproape 107 ani că bunul cel mai de preţ bun e sănătatea. Nu cunoaşte secretul longevităţii sale, dar ştie clar că e un dar de la Dumnezeu, de asta merge în fiecare duminică la Biserică şi încă mai cîntă la strană. Nu îşi mai aminteşte foarte multe despre evenimentul din 1918, însă, l-a marcat faptul că foarte mulţi săteni au plecat la Alba Iulia, la Unire. 

“Unirea e bună pentru România, dar conducerea nu e bună!”, spune bătrânul care trăieşte cu o pensie de 190 de lei pe lună.

 

Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă