Cearta pe turiștii ruși

de Cristian Hagi , 02 februarie 2016 - stire actualizata la ora 22:57, 02 februarie 2016
Cearta pe turiștii ruși


Hotelierii de pe litoral sunt nemulțumiți că nu au fost consultați de organizațiile de promovare românești care lansează programe cu prețuri promoționale pentru atragerea clienților din Rusia.

O ceartă care seamănă mult cu o spălare a rufelor în public are loc, în aceste zile, pe litoralul românesc. Subiectul principal: Rusia sau, mai bine spus, turiștii ruși care ar putea vizita stațiunile din Constanța, dar și Delta Dunării. După ce Vladimir Putin a cerut ca agențiile de turism rusești să evite Turcia, în urma conflictelor dintre cele două țări, s-a ivit o oportunitate: dacă ar veni în România ar fi o gură de oxigen pentru stațiunile de pe litoral, unde numărul străinilor cu greu depășește 5% din numărul totalului de turiști. Potențialul este enorm: milioane de persoane, iar România are atuul de a fi fost, în trecut, una dintre destinațiile atractive pentru această piață imensă.

Plecată într-o delegație în Rusia, Corina Martin, președintele Asociației Litoral Delta Dunării și al Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România, a a anunțat în presă că ar fi lansat vineri, 29 ianuarie, la Moscova, programul “Litoralul pentru ruși“, cu tarife de 10 euro/noapte, în hoteluri de 4 stele. “Ideea de a atrage turiști ruși în România acum, când pentru ei s-a închis piața turcă, nu este rea, însă FPTR consideră că cei peste 3 milioane de ruși care au fost anul trecut în Antalya, majoritatea la hoteluri de 5 stele all inclusive și la tarife care depășesc 600-700 de euro de persoană pe sejur, nu fac parte din acea categorie care vânează ofertele de 10 euro pe noapte pe care, poate, și le permit anumite hoteluri de la noi, dar doar în capetele de sezon“, au mai spus reprezentanții FPTR.

Vestea i-a luat prin surprindere pe hotelieri, membri ai Federației Patronatelor din Turismul Românesc. Aceștia au replicat că nu au fost consultați de către Corina Martin și nu pot susține tarifele promoționale, pe care le consideră nerealiste. “Aflând cu stupoare că zilele trecute, doamna Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), a lansat, fără a se consulta cu hotelierii de pe litoral, un program cu tarife promoționale pentru turiștii ruși, Comitetul Director al FPTR anunță că nu își asumă aceste tarife. Mai mult decât atât, FPTR îi cere doamnei Martin să nominalizeze hotelurile care au acceptat să intre în acest program, precum și perioadele în care sunt percepute aceste tarife și dacă ele sunt valabile și în vârf de sezon, sau doar în capetele acestuia“, se arată într-nu punct de vedere trimis redacției de către Asociația Patronală Mamaia, Asociația de Turism Sud Litoral, Patronatul Industriei Hoteliere Marea Neagră-Jupiter, Patronatul Neptun-Olimp. Aceștia spun că anunțul făcut de Corina Martin pe piața rusă, fără consultarea FPTR, care reprezintă și hotelierii de pe litoral, riscă să pună la îndoială seriozitatea României în relațiile externe și să compromită industria hotelieră de pe litoral, atunci când se va constata că marea majoritate a hotelurilor nu pot susține tarifele avansate de președintele FAPT.

Anca Nedea, președintele Autorității Naționale pentru Turism, spunea, zilele trecute, într-o conferință de presă, că demersul Corinei Martin, care nu s-a consultat cu industria atunci când a pornit această campanie, afectează imaginea turistică a României. De altfel, ANT a organizat la rândul său o delegație de circa 20 de persoane în capitala Rusiei. Anca Nedea, fostă colegă cu Corina Martin în Asociația Litoral, a anunțat obiectivul: „Împreună cu mediul privat am targetat că anul acesta şi în 2017 să ajungem la aproximativ 100.000 de turişti şi acesta să fie doar începutul“. 

România, acum, trebuie să vină cu un program special. Avem în vedere, pe lângă Mamaia, stațiunile Eforie și Techirghiol, dar și Delta Dunării. Există, în acest moment, un interes special pentru Eforie și Techirghiol. Am discutat aceste amănunte chiar cu un operator care vindea aceste două stațiuni, dar, culmea, cu sosire pe aeroportul din Varna.“ Corina Martin, președinte FAPT

Comentarii

 • dandy

  04 februarie 2016 11:18

  Turistii rusi vor veni in curand cu tancurile si vor uita sa mai plece, fiind invitati de programul turistic al scutului antiracheta si al armelor aduse de americani -gazdelor primitoare din Romanika.

  raspunde comentariului
 • Grigore

  03 februarie 2016 8:47

  Rusii vor veni si vor ramane dezamagiti , nu vor gasi ceea ce li s-a promis ! A doua oara nu-i mai prinzi pe aici ! Damboviteano balcanicii nu se vor dezminti ca de obicei . Ne lipsesc trei lucruri esentiale , lipsuri cu specific balcano romanesc - seriozitatea , cinstea , gandirea si mentalitatea societatii occidentale !

  raspunde comentariului
 • haraso

  03 februarie 2016 4:49

  bine ca au ajuns straini in Romania.

  raspunde comentariului
 • Parerea mea!

  03 februarie 2016 0:14

  Lasa-tii pe saracii rusi in pace, sunt deja pedepsiti cu sanctiunile lui merkel! Sa mai vina sa viziteze si Romania ar fi cea mai grea pedeapsa!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design