Ce modificări va suferi legea educației naționale

de Carla Popa , 11 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 08:11, 11 ianuarie 2016
Ce modificări va suferi legea educației naționale

Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a anunțat că legea educației naționale va suferi modificări în acest an în privința doctoratelor.

 "Din punctul meu de vedere, nu este deloc oportună niciun fel de nouă lege a educației. (...) Va trebui umblat și la legea educației, dar o vom face foarte punctual, neafectând alte zone, foarte chirurgical, astfel încât să răspundem unei nevoi. Sunt patru articole din lege care vor fi schimbate — cele care punctau responsabilitățile asociate validării și atribuirii titlului de doctor", a declarat ministrul Adrian Curaj, duminică, la Digi 24, potrivit Agerpres.

În opinia sa, ce se întâmplă în România în zona cercetării este "de o calitate deosebită". "Sunt situații probabil complicate, dificile în care acest lucru, etica, deontologia nu sunt respectate. Pentru asta am luptat și am anunțat că va fi un cadrul legislativ clar pentru a putea aplica legea", a spus Curaj.

El a făcut referire și la raportul unei comisii ministeriale legat de acuzațiile de plagiat, care și-a încheiat activitatea și care face o serie de recomandări. "La venirea mea (ca ministru—n.r.) am numit o comisie care mă va ajuta să decid asupra structurării cadrului instituțional și normativ astfel încât problema plagiatului, problema eticii în cercetare să fie abordată potrivit. Vreau să anunț că, sunt bucuros, comisia și-a încheiat ieri (sâmbătă—n.r.) activitatea. Are un raport foarte bun, excelent, prin care îmi recomandă transformările legislative necesare pentru a seta cadrul instituțional potrivit astfel încât subiectul de acum să devină un subiect care va genera procesul de transformare de analiză al tuturor cazurilor legate de etică și integritate. (...) O problemă de sistem a necesitat o abordare de sistem, iar pe parcursul săptămânii care începe, voi anunța toate transformările propuse. Cadrul legislativ va fi setat în următoarele săptămâni în funcție de nevoile efective de schimbare, legi, hotărâri de guvern, ordine de ministru", a adăugat Curaj.

El a punctat că în cadrul instituțional și normativ stabilit vor fi tratate toate situațiile independent de poziția celor care au doctorat și vor fi făcute recomandări ca demnitarii, pe perioada mandatului, să se abțină să își susțină doctoratul sau să se înscrie la doctorat.

Întrebat dacă vor fi reevaluate potrivit noilor reguli și lucrări de doctorat precum cele ale lui Gabriel Oprea sau Victor Ponta, el a spus că instituțiile de învățământ superior și Academia Română vor avea responsabilitatea analizării tuturor situațiilor. "Am introdus în contractul instituțional de finanțare a universităților din România obligativitatea ca până la sfârșitul semestrului I să își evalueze școlile doctorale, să facă o prezentare a raportului în Senat, iar raportul să fie apoi făcut public. (...) Instituțiile de învățământ superior din România nu sunt instituții de mâna a doua, sunt instituții respectabile, puternice și au forța să se pronunțe potrivit pentru că ține de vizibilitatea lor internațională și de poziția și prestigiul pe care îl au ", a punctat ministrul Adrian Curaj. El a precizat că aceste reguli se vor adopta cu siguranță pentru că "are tot sprijinul".

Ministrul educației a mai declarat că profesorii universitari și cercetătorii incluși în realizarea lucrărilor științifice din închisori sunt implicați în nume personal în aceste proiecte. "Cred că subiectul acesta (al lucrărilor științifice din închisori—n.r.) este într-un spațiu mai amplu legat de etică și integritate academică. De asemenea, nu cred că este un subiect care să aibă un singur răspuns. Pe de altă parte, profesorii, cercetătorii, cei care sunt implicați în aceste cazuri sunt implicați în nume personal, deci, nu sunt abordări instituționale. Sunt profesori, cercetători, la instituții de învățământ superior, de cercetare din România, dar acțiunile dânșilor sunt acțiuni individuale. Sunt convins că în instituțiile de învățământ superior sau instituțiile de cercetare vor avea grijă, prin prisma menținerii prestigiului lor, să discute subiectele acestea și să ia decizii".

El a insistat pe responsabilitatea instituțiilor de învățământ superior și a instituțiilor de cercetare în aceste cazuri. "Insist pe responsabilitatea instituțiilor de învățământ superior și a instituțiilor de cercetare, numai acolo există expertiza necesară să decidă asupra unui subiect sau altul. În cazul nedorit al unor decizii nepotrivite sau lipsei de decizie vom vedea dacă la nivelul Consiliilor consultative ale Ministerului poate fi făcut ceva, însă niciun consiliu, la momentul acesta, nu are în atribuții astfel de lucruri", a spus Curaj.

 

Comentarii

  • tamisa

    11 ianuarie 2016 7:30

    Ce inseamna "calitate deosebita" si "in numele personal"? Declaratii ridicol sau premeditat de puerile. Dl ministru pare sa vrea sa nu supere pe nimeni si sa ingroape problemele chiar in mizeria generata de scolile doctorale ale univesitatilor si institutiilor specializate in escrocherii "intelectuale".

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design