6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCe crede o judecătoare de la Curtea Constituţională despre pensiile speciale

Ce crede o judecătoare de la Curtea Constituţională despre pensiile speciale

Judecătoarea Iulia Motoc s-a antepronunţat în privinţa pensiilor speciale, într-o postare pe blogul său, susţinând că un stat democratic trebuie să acorde un statut special magistratului. Judecătorii Curtii Constitutionale vor lua vineri o decizie cu privire la constituţionalitatea legilor legilor de tăiere a pensiilor, a salariilor şi a pensii speciale, relatează Realitatea.net.

Judecătoarea şi-a expus pe blogul personal opinia legată de măsurile de austeritate propuse de Guvern, printre care reducerea pensiilor cu 15%, a salariilor bugetarilor cu 25, dar şi problema pensiilor speciale. “În ultimul timp, se observă un fenomen şi mai interesant, dar mai nociv în acelaşi timp. Toată lumea a început să se priceapă la drept. Citesc editoriale stupefiante despre statutul judecătorului, despre necesitatea ca aceştia să fie trataţi ca orice funcţionar public. Am condus ani de zile grupuri de lucru pentru administrarea justiţiei din cadrul diferitelor organizaţii internaţionale. Toate dezbaterile internaţionale pe această temă, a consolidării statului de drept au aceeaşi concluzie: este imposibil să tratezi un magistrat ca un funcţionar public , din orice punct de vedere”, a scris Motoc pe blogul său în luna mai.

Într-o pledoarie pentru menţinerea statutului special al magistraţilor, ea explica faptul că acesta este în strânsă legătură cu statul de drept. “Orice consolidare democratică trebuie să acorde un statut special magistratului, inclusiv din punctul de vedere al drepturilor salariale şi apoi al pensiilor”, a adăugat judecătoarea.

Motoc: Exprimarea publică a opiniei mele generale înainte de numirea la CC nu e o antepronunţare

Iulia Motoc precizează, într-o replică publicată vineri pe blogul său, că exprimarea publică a opiniei sale generale privind pensiile, înainte de numirea sa ca judecător la Curtea Constituţională, nu reprezintă o antepronunţare, respectiv o încălcare a Legii de funcţionare a CC, potrivit Mediafax.

În legătură cu unele afirmaţii publicate în mass-media sub titlul: “Judecătoarea Iulia Motoc de la Curtea Constituţională s-a ante-pronunţat pe tema «pensiilor nesimţite»”, judecătoarea precizează: “În data de 12 mai 2010, mi-am exprimat o opinie juridică referitoare la administrarea justiţiei şi salarizarea magistraţilor care a fost publicată atât pe site-ul juridice.ro, cât şi pe blogul personal. Pentru corecta informare a opiniei publice, menţionez că la acea dată nu aveam calitatea de judecător al Curţii Constituţionale”, arată în replica sa sursa citată.

Totodată, Motoc adaugă faptul că o situaţie similară este cea a profesorilor universitari, avocaţi, notari, ce şi-au exprimat în repetate rânduri opinii generale, anterior dobândirii calităţii de magistrat.

“În consecinţă, exprimarea publică a opiniei mele generale, înainte de numirea mea ca judecător nu reprezintă o ante-pronunţare, prin urmare o încălcare a dispoziţiilor articolului 64 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale”, mai spune Motoc, numită judecător la CC în data de 15 iunie.

Dispoziţiile articolului 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor sunt neconstituţionale, la fel şi articolul 9 referitor la diminuarea cu 15 la sută a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, au decis, vineri, judecătorii Curţii Constituţionale.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă