14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCe conţine autodenunţul unui fost şef de vamă

Ce conţine autodenunţul unui fost şef de vamă

Fostul angajat al vămii Giurgiu a făcut autodenunţ cu privire la faptele de luare şi dare de mită. Acesta recunoaşte că a colectat sume de bani şi că i-a dat lunar, timp de 6 ani, câte 2.000 – 2.500 de dolari liderului de sindicat Vasile Marica.

Potrivit unui calcul simplu, Vasile Marica ar fi primit între 1996-2002 peste 140.000 de euro doar de la vameşul Marius Ungureanu. 

“Marica a înfiinţat, organizat şi este principal beneficiar material al acestui sistem.”, a spus Ungureanu.

Marius Ungureanu susţine că de la Biroul Vamal Giurgiu mai erau două persoane care cotizau pentru Marica Vasile şi anume Robert Cristoi (tot 2.500 dolari) şi Ciobanu Eugenia. De-altfel, Vasile Marica locuia în apartamentul din Bucureşti – Cartierul Dristor – a lui Ciobanu Eugenia (lidera de sindicat de la Biroul Vamal Giurgiu). În diferite ocazii, când îi preda lui Vasile Marica sumele provenite din mită, fostul vameş i-a întâlnit pe lucrătorii vamali Alin Pilcă şi Marius Făinărea de la Biroul Vamal Constanţa, care „cotizau” sume importante. De exemplu, Alin Pilcă îi dădea lui Marica suma de 10.000 de dolari.

“Din 1996 până în 2002 îi dădeam câte 2000-2500 de euro pe lună, împreună cu Cristoi Robert şi Eugenia Ciobanu”, a spus Ungureanu într-o conferinţă de presă.

Crăciunescu, ofiter SRI Giurgiu, a înregistrat colectarea mitei

Marius Ungureanu susţine în autodenunţul către Parchet, că unele din aceste fapte erau cunoscute şi de către ofiţeri S.R.I., nominalizându-l, în acest sens, pe Şerban Crăciunescu din cadrul S.R.I. Giurgiu. Cu ajutorul lucrătorului vamal Dan Voinea, ofiţerul a efectuat o înregistrare a unei şedinţe ad-hoc, în care Robert Cristoi le spunea lucrătorilor vamali că Marica Vasile a solicitat o sumă mai mare de bani.

Fostul vameş spune că avea cunoştinţă că sistemul de colectare al lui Marica Vasile era format din şefi de vămi şi şefi de tură şi/sau anumiţi lideri de sindicat.

Marica, apărătorul celor care plăteau taxa lunară de protecţie

Astfel, Marica îi cerea şefului autorităţii vamale să-i numească în funcţii pe cei indicaţi de acesta în schimbul „liniştii” în caz contrar, ameninţându-i că va trece la proteste sindicale şi atacuri în mass-media.

Prin influenţa pe care o avea, Vasile Marica oferea promovări în funcţii de conducere, dar şi protecţie în caz de disponibilizări, ca urmare a reorganizării autorităţii vamale.

Prin membrii de sindicat pe care i-a avut în comisia de disciplină, Marica sancţiona sau scăpa de răspundere disciplinară, după caz, lucrătorii vamali cercetaţi disciplinar.

Potrivit fostului vameş, Vasile Marica “dacă nu avea şef de vamă, avea măcar doi şefi de tură”.

Cine a plătit pentru protecţie

Marius Ungureanu dă şi exemple concrete de persoane, care au contribuit cu sume de bani la Vasile Marica şi au fost promovate în funcţie, de-a lungul timpului:
– Robert Cristoi – numit şef de vamă la Giurgiu (actualmente, prefect al judeţului Giurgiu);

– Alin Pilcă – promovat şef al Biroului Vamal Constanţa şi director al Direcţiei Regionale Vamale Constanţa;

– Marius Făinărea – şef al Brigăzii de Supraveghere Vamală Constanţa; 

– Dan Ioan Regman – fost consilier al lui Nini Săpunaru, director al Direcţiei regionale Vamale Bucureşti, lider de sindicat auto-suspendat din funcţie şi angajat al Sindicatului „Unirea”, fost consilier al ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu;

– Marcel Mutescu (vicepreşedinte la nivel naţional al Sindicatului „Unirea”) promovat din 2005 director la Direcţia Proceduri Vamale din cadrul A.N.V., autorizând comisionarii în vamă, firmele de duty-free şi diferite operaţiuni vamale;

– Romeo Zaharia – fost lider la nivelul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti şi director adjunct la Vama Ploieşti;

– Liviu Durbac actualul şef al Biroului Vamal Constanţa, numit în funcţie prin înţelegerea dintre Vasile Marica şi Eugen Bogatu.

Marica, prin şeful Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor, controla promovările în funcţii

Prin intermediul fostului Secretar general al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Gheorghe Stambelu, Vasile Marica controla numirile în funcţiile de conducere, atât din vămi, cât şi din alte instituţii publice.
În anul 2005, prin influenţa lui Vasile Marica, Gheorghe Stambelu a fost numit director al Direcţiei Resurse Umane din autoritatea vamală. Odată cu preluarea atribuţiilor de numire a şefilor şi directorilor de vămi de către A.N.A.F., Gheorghe Stambelu a fost avansat director la Direcţia Resurse Umane din această instituţie. 

Ungureanu mai declară că persoanele susţinute de Vasile Marica aveau întâietate în numirile pe funcţii chiar înaintea propunerilor făcute de prefecţii judeţelor.

Jurnalisti platiti de Marica?

De faţă cu fostul vameş, la mai multe întâlniri, Vasile Marica susţinea că şi-a făcut relaţii în mass-media prin banii şi cadourile pe care le-a oferit, precum şi prin mesele de la restaurantele de lux.

Ungureanu îşi aduce aminte că Vasile Marica i-a solicitat suma de 5.000 de dolari pentru a-şi cumpăra diploma de licenţă. În acest sens, acesta s-a întâlnit cu Marica la Restaurantul Golden Blitz, unde, i-a dat banii unei persoane care s-a prezentat ca fiind secretara universităţii. După 24 de ore, Vasile Marica era absolvent cu diplomă de licenţă, fără să fi fost vreodată la cursuri sau examene.

Corupţia din vămi, protejată de Poliţie

Marius Ungureanu spune despre Vasile Marica că şi-a întărit influenţa de-a lungul timpului, reuşind să-şi găsească colaboratori şi în rândul poliţiei, numind un poliţist în funcţia de vicepreşedinte al Alianţei „Sed Lex”.
După 6 ani de cotizare continuă, în anul 2002, Marius Ungureanu a refuzat să-i mai dea sume de bani lui Vasile Marica. Supărat, liderul de sindicat a făcut presiuni asupra şefului poliţiei Giurgiu, iar Ungureanu a fost reţinut în arest (timp de 4 luni de zile), fiind acuzat că nu a fost la serviciu,
dar a încasat salariul.

Cine este Marius Ungureanu

Marius Ungureanu a fost şef de tură şi de vamă la Giurgiu. Ungureanu nu mai lucrează din anul 2003 în autoritatea vamală. Considerând că a primit o lecţie dură de la viaţă şi o suferinţă pe măsură, Marius Ungureanu a ales, acum, odată cu declanşarea scandalului din vămi, să lase teama deoparte şi să contribuie la elucidarea unor ilegalităţi şi să destructureze prin acest denunţ o „reţea” importantă din vămile din România, al cărei patron este Vasile Marica. 

Fostul vameş îşi doreşte ca prin exemplul pe care l-a dat să încurajeze şi pe alţi angajaţi sau foşti angajaţi ai vămii să facă publice fapte de corupţie şi persoane implicate, fie ele din afaceri, politică sau sindicat.

Pentru a elimina orice suspiciune cu privire la veridicitatea celor declarate, Marius Ungureanu este de acord să participe la o confruntare, în direct la televiziune, cu Marica Vasile, ambii conectaţi la detectorul de minciuni.

Marius Ungureanu a parasit sistemul vamal după ce a început urmărirea penală împotriva sa.

Potrivit informaţiilor din presă, Marius Ungureanu a fost şeful Vămii Giurgiu în perioada în care Dinu Gheorghe (cunoscut şi sub numele Dinu „Vamă”) a condus Autoritatea Naţională a Vămilor.

În 2003 Marius Ungureanu a fost implicat în mai multe scandaluri legate de contrabanda şi trafic de droguri şi ţigări, pentru care a şi fost condamnat la închisoare.

Conforma datelor prezentate de presă, între 1994 şi 1997, Ungureanu era cunoscut drept „creierul afacerilor cu ţigări şi alcool”.

Tot presa vehicula că după ce Marius Ungureanu şi-a ispăşit condamnarea ar fi urmat cursurile unei facultăţi de teologie, devenind preot. Episcopia Giurgiului ar fi cumpărat o vilă de la fostul vameş, pentru 750.000 euro, pe care a transformat-o într-o mănăstire de lux, cu piscină şi cu căprioare în curte.

Episcopia Giurgiului afirmă că nu există niciun preot numit Marius Ungureanu.

Regina NU este Marica

Şeful sindicatului ProLex, Vasile Lincu, a declarat că “regina” de pe tabla de şah nu este Vasile Marica, acesta fiind doar coordonatorul “caracatiţei”.


Cele mai citite

Aproape 100 de persoane sunt încă date dispărute după atacul de la Moscova

În jur de 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbați înarmați au deschis focul la...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Ministrul belgian al Sănătății solicită UE să ia mai multe măsuri împotriva fumatului

UE are nevoie de mai multe inițiative pentru a combate consumul de tutun și pentru a crea un mediu sănătos axat pe prevenire, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă