13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialPentru ce infracțiuni a fost reținut Radu Mazăre. A primit mită de...

Pentru ce infracțiuni a fost reținut Radu Mazăre. A primit mită de 9 milioane de euro

Primarul Constanței, Radu Mazăre, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii anticorupție pentru; luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și conflict de interese (două infracţiuni), potrivit unui comunicat DNA. 

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de omul de afaceri Sorin Strutinsky, arestat preventiv în altă cauză, cu privire la săvârşirea a trei infracțiuni de complicitate la luare de mită.

Prejudiciul estimat în acest dosar este de aproximativ 26 de milioane de euro.

Procurorii DNA au descoperit că în perioada 2006-2009, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor mall-uri, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de Mazăre atât direct, cât și prin intermediul lui Strutinsky. 

Citește și: Radu Mazăre, reținut pentru 24 de ore. Primarul a venit la DNA cu bagajul făcut

De asemenea, în perioada 2008-2014, primarul Constanței, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că i-a asigurat câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.

În același timp, între firma respectivă și instituția publică condusă de Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei, adicp circa 335 milioane de euro.

Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă și aceeași firmă controlată de cei doi inculpați.

Din analiza procedurii de achiziţie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de încălcări ale legislaţiei aplicabile, care pot fi imputate lui Radu Mazăre, și anume: 

– impunerea condiției ca ofertanţii să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii, utilajele şi echipamentele urmând a fi prezentate, staţionate, pe toată perioada menţionată, sub sancţiunea descalificării ofertanţilor,

– modul de estimare a valorii contractului,

– alegerea modalităţii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanţa prin gestiune delegată,

– inexistenţa numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanţi,

– tariful de salubritate.

Ca urmare a acestor acțiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului.

Citește și: Ce spune Radu Mazăre despre licitația lui Strutinsky

În perioada noiembrie 2006 – 2013, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanța, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi societatea controlată de el și de Sorin Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane lei.

În perioada noiembrie 2008 – 2012, primarul Constanței, în virtutea funcției lui, a semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria municipiului Constanţa şi o societate comercială, la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanta, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc.

Citește și: UPDATE. Omul de afaceri Sorin Strutinsky, apropiat al lui Radu Mazăre, REŢINUT pentru mită de peste 600.000 de lei

În ambele cazuri, au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla şi cu care Radu Mazăre  s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani, înainte de comiterea faptei cât și pentru omul de afaceri, Sorin Strutisnky. 

Cei doi vor fi prezentați Înaltei Curți de Casație și Justiție, marți, cu propunere de arestare preventivă.

Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă