CCR susţine că SRI nu e organ de cercetare penală şi nu poate organiza interceptări. Doar poliţiştii şi procurorii mai pot asculta telefoanele suspecţilor

de Diana Biţă , 09 martie 2016 - stire actualizata la ora 19:02, 09 martie 2016
CCR susţine că SRI nu e organ de cercetare penală şi nu poate organiza interceptări. Doar poliţiştii şi procurorii mai pot asculta telefoanele suspecţilor

SRI nu va mai putea face interceptări în dosarele de drept comun ci doar în cele în care sunt probe că există un pericol la adresa siguranței naționale. 

Curtea Constituţională a României a postat pe site o motivare în care precizează că  SRI nu e organ de cercetare penală şi nu poate organiza interceptări.

„Dispoziţiile Codului de procedură penală nu precizează exact care sunt organele care intră în categoria „altor organe specializate ale statului”, dar care, totuşi, pot efectua supravegherea tehnică, conform art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, alături de procuror, de organele de cercetare penală şi de lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei. Se susţine că sintagma criticată dă posibilitatea Serviciului Român de Informaţii să efectueze acte de procedură în cadrul procesului penal, prin interceptarea şi înregistrarea de convorbiri în cauzele penale.

Se arată că aceste serviciile secrete ale statului nu sunt organe de urmărire sau de cercetare penală, nefiind prevăzute, ca atare, în Codul de procedură penală”, se arată în motivare.

 Potrivit CCR, "Pe toată perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumţia de constituţionalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privinţa  cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale, aplicându-de, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată [a se vedea Decizia nr.895 din 17 decembrie 2015, (par.28)]". 

 

 

Comentarii

  • Opriti Macelul!

    09 martie 2016 15:34

    Atunci teroristi ca Beke Attila Istvan nu mai pot fi retinuti si anchetati penal in baza interceptarilor SRI.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design