13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCCR a anunţat oficial respingerea contestaţiei PDL şi PMP legată de învestirea...

CCR a anunţat oficial respingerea contestaţiei PDL şi PMP legată de învestirea Guvernului Ponta III

În urma deliberărilor de sâmbâtă, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a respins ca inadmisibilă sesizarea de neconstituţionalitate formulată de PDL şi PMP cu privire la învestirea noul Guvern.

Curtea a reţinut în esenţă, că art.3 al Hotărârii nr.1/2014, contestată în cauză, prevede în mod expres că Guvernul, în componenţa aprobată prin aceeaşi Hotărâre, „şi-a asumat Programul de guvernare, astfel cum a fost prezentat în şedinţa Camerelor reunite din data de 21 decembrie 2012 şi aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr.45/2012, angajamentele Uniunii Social Liberale fiind preluate şi asumate de formaţiunile politice care compun şi susţin Guvernul”.

De asemenea, Acordul guvernamental transmis de Guvern la solicitarea Curţii Constituţionale, semnat de domnul Victor Ponta, în calitate de prim ministru al României, şi de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, prevede, la art.1, că „Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) face parte din formula guvernamentală şi îşi asumă programul Guvernului 2013-2016, adoptat de către Parlamentul României la data de 21 decembrie 2012.”

Ambele acte, atât cel adoptat de Parlament, cât şi cel semnat de primul ministru al Guvernului, atestă faptul că în cauză a fost schimbată doar structura şi compoziţia politică a Guvernului României, iar nu şi Programul de guvernare.

Sesizarea de neconstituţionalitate cere Curţii Constituţionale să stabilească, pe calea unui examen comparativ al Programului de guvernare aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr.45/2012 şi a Acordului politic, respectiv a Acordului guvernamental încheiat între formaţiunile politice care compun Guvernul, faptul că programul de guvernare aprobat de Parlament a fost implicit modificat, Hotărârea Parlamentului contestată consfinţind o asemenea modificare implicită.

Realizarea unui examen comparativ în sensul celor solicitate de autorii sesizării excedează controlului de constituţionalitate. Controlul Curţii Constituţionale nu poate privi decât constituţionalitatea hotărârii Parlamentului contestată în cauză.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă