11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO Ce a decis CCR despre prezența șefei DNA, Laura Codruţa...

VIDEO Ce a decis CCR despre prezența șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, la comisia parlamentară de anchetă

UPDATE 18,00: Șefa Comisiei parlamentare de anchetă, deputata Oana Florea, a declarat că prezența Laurei Coduța Kovesi în casa lui Gabriel Oprea "este deja confirmată" de audierile de până acum ale Comisiei.

Din acest motiv, Oana Florea a sugerat că audierea Laurei Kovesi la Comisie n-ar mai fi necesară.


UPDATE 17,45: Ministerul Public a reacționat, marți, după decizia CCR care a stabilit că Parchetul nu este obligat să transmită Comisiei parlamentare de anchetă dosarul privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Decizia CCR confirmă punctul de vedere al Ministerului Public, precizează Parchetul.

"Ministerul Public a luat act de decizia Curţii Constituţionale care confirmă punctul de vedere exprimat de instituţia noastră referitor la solicitarea Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial de a-i pune la dispoziţie copii după  actele de urmărire penală  efectuate într-un  dosar soluţionat de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică", afirmă Ministerul Public.


Curtea Constituţională a admis parţial, marţi, sesizarea formulată de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, cu privire la obligaţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta să fie audiată la Comisia parlamentară de anchetă asupra alegerilor prezidenţiale din anul  2009.

Decizia s-a luat cu 5 voturi pentru și 3 împotrivă – judecătorul Petre Lăzăroiu lipsind de la ședință.

Judecătorii CCR nu confirmă că ar exista un conflict instituțional între Parlament şi Ministerul Public, dar observă un asemenea conflict între Parlament şi DNA.

În baza deciziei CCR, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, trebuie ori să meargă la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, ori să răspundă în scris la cele două întrebări transmise de comisie legate de prezenţa acesteia acasă la Gabriel Oprea în seara turului al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009. 

Potrivit CCR, Parchetul General nu are însă obligaţia de a transmite o copie a dosarului către Comisia parlamentară de anchetă.

Decizia CCR intervine după ce Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au sesizat în 13 septembrie Curtea Constituţională, reclamând un conflict juridic între Parlament şi Ministerul Public intervenit prin refuzul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta să fie audiată la Comisia parlamentară de anchetă.

Președinții celor două Camere consideră că şefa DNA a invocat cu rea credinţă o falsă hotărâre a CSM conform căreia procurorii nu se pot prezenta în faţa niciunui organ al statului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă