13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCătălin Voicu, eliberat condiţionat, după participarea la dezbateri pe teme religioase

Cătălin Voicu, eliberat condiţionat, după participarea la dezbateri pe teme religioase

Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost eliberat condiţionat, după aproximativ patru ani şi două luni de detenţie din cei şapte pe care îi avea de executat, pentru că a participat la dezbateri şi concursuri tematice cu temă religioasă şi a avut un comportament bun. Totodată, el a beneficiat de învoiri de 11 zile pe parcursul detenţiei, se arată în motivarea instanţei.

Potrivit motivării Tribunalului Dâmboviţa, care a decis pe 18 februarie liberarea condiţionată a lui Cătălin Voicu, fostul senator a spus, în ultimul cuvânt, că mama sa este bolnavă, că are doi copii care îl aşteaptă şi care se confruntă cu ”greutăţi inimaginabile”.

“În momentul în care am ajuns în penitenciar am cerut să muncesc orice, am muncit şapte zile pe lună, o problemă a penitenciarelor este lipsa locurilor de muncă, am făcut tot ceea ce a depins de mine, chiar la limita demnităţii umane, acceptând munci pe care alţii le-ar fi considerat denigrante, am participat la activităţi gospodăreşti şi am stat în arest preventiv o perioadă îndelungată, în condiţii insalubre”, a arătat Voicu.

El a mai precizat că lucrările pe care le-a scris în penitenciar sunt pe domeniile în care şi-a desfăşurat activitatea profesională, că pe primele pagini ale fiecărei lucrări publicate se află aprecierile profesorilor coordonatori, voci autorizate în domeniu, că a scris pentru a nu-şi pierde îndemânarea şi pentru a mai putea să facă ceva când va ajunge acasă.

Voicu a precizat că în lucrările sale a scris despre drepturile omului într-un stat de drept şi despre securitatea naţională, preocupările privind acest subiect fiind mai vechi, din perioada în care a fost consilier la Administraţia Prezidenţială şi apoi senator, vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, când a valorificat din plin bibliotecile celor două instituţii, în scopul documentării pe această temă. Totodată, s-a documentat asupra ei pe timpul stagiului de doctorat, a mai spus el.

Mai mult, Voicu a arătat că lucrările sale se adresează tuturor absolvenţilor Academiei de Poliţie şi şcolilor de subofiţeri de poliţie, ori altor persoane interesate de domeniile abordate. În plus, fostul demnitar a susţinut că a avut o atitudine constant pozitivă la locul de detenţie, că tatăl său a murit din cauza acestui proces, dar şi că mama sa este bolnavă şi are probleme financiare.

Avocatul său a depus la dosar o adeverinţă de la locul de deţinere, o caracterizare de la preotul paroh al penitenciarului, certificatele de naştere ale copiilor condamnatului şi actele sale de studii. Avocatul lui Voicu a mai precizat că judecătorul fondului a reţinut că nu are antecedente penale, nu a avut sancţiuni disciplinare şi, ca urmare a acestui comportament, a fost recompensat de peste 20 de ori, dintre care de 11 ori cu acordarea unor învoiri de 24 de ore, astfel de recompense acordându-se deţinuţilor merituoşi şi care au dat dovezi reale de îndreptare a comportamentului.

De asemenea, Voicu a mai depus o adeverinţă semnată de directorul centrului de deţinere, din care rezultă că, după ce a intrat în comisia de liberări condiţionate, a continuat să muncească şi a mai câştigat opt zile considerate ca executate, având astfel 1.802,88 zile executate sau considerate ca executate.

Voicu a executat 1.026 de zile de detenţie după condamnarea din aprilie 2013, având anterior 476 de zile de arest. La acestea s-au adăugat zilele considerate ca executate pentru scrierea de cărţi şi alte activităţi în penitenciar. El a publicat în perioada de detenţie lucrările: ”Ordinea publică în statul de drept”, „Respectarea drepturilor omului în procesul penal", „Securitatea naţională, concept constituţional şi legal", „Examinarea doctrinei şi jurisprudenţei privind apărarea securităţii naţionale", „Prevenirea actelor de terorism şi protecţia libertăţilor publice" şi „Stările de criză în democraţie".

Instanţa a dispus emiterea unei adrese către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care să comunice dacă editurile Ardu şi Vis Prinţ, care i-au publicat cărţi lui Voicu, au fost acreditate de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS) şi care este codul de acreditare, care sunt normele în baza cărora au fost acreditate editurile în cauză, dar şi dacă acreditarea acordată editurilor implică dobândirea caracterului de lucrare ştiinţifică pentru toate lucrările publicate.

Pe de altă parte, instanţa arată în motivare că ”o verificare amănunţită a modului în care s-au acordat zilele beneficiu pentru fiecare lucrare publicată nu poate face obiectul analizei instanţei de judecată, în condiţiile în care potrivit dispoziţiilor art. 59 alin.l Cod penal anterior, instanţa este chemată să analizeze îndeplinirea fracţiei minime de pedeapsă, nu şi a modului în care s-a calculat perioada considerată executată ca urmare a muncii prestate, care este de competenţa comisiilor special constituite în cadrul locurilor de deţinere”.

Tribunalul Dâmboviţa a mai avut în vedere rapoarte ale Administraţiei Penitenciarului Găeşti în care se arată că Voicu a sprijinit activităţile de educaţie şi de asistenţă psihosocială la punctul de lucru şi ”s-a achitat exemplar de sarcinile acordate”. De altfel, evaluările în domeniul educaţional şi social ce i-au fost întocmite relevă că “a participat cu interes la programe organizate la locurile de deţinere, având numeroase participări la concursuri tematice, dezbateri, prelegeri, conferinţe, implicându-se şi în redactarea unei reviste, dar şi la activităţi sociale şi la un program de formare a abilităţilor sociale şi de autocunoaştere şi de dezvoltare personală, evaluarea psihologică consemnând că a fost preocupat de aprofundarea abilităţilor prosociale, dar şi interesat de activităţile lucrative”, se mai arată în motivare.

Şi caracterizarea întocmită de către Compartimentul de Asistenţă Moral Religioasă a Penitenciarului Găeşti denotă ”implicările condamnatului în toate activităţile din cadrul penitenciarului, în condiţiile în care se reţine că a dat dovadă de seriozitate, ataşament şi deschidere spre însuşirea aspectelor morale şi spirituale, participând la dezbateri şi concursuri tematice cu temă religioasă, activităţi creditate pe bază de proiect”.

Cătălin Voicu, condamnat în aprilie 2013 la şapte ani de închisoare pentru fapte de corupţie, a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Găeşti, în 18 februarie 2016. El a fost acuzat că a primit mită de la oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecător de la instanţa supremă Florin Costiniu, pe lângă magistraţi şi poliţişti, pentru a obţine decizii favorabile în dosarele în care primii doi erau cercetaţi.

În noiembrie 2015, Voicu a fost trimis în judecată într-un nou dosar, fiind acuzat că a intervenit la conducerea Electrica şi Electrica Serv pentru ca o firmă să primească preferenţial contracte pentru echipamente care aveau adaosuri comerciale până la 2.490%.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă