19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialEugen Bejinariu scapă de urmărirea penală. Alesul PSD s-a apărat în fața...

Eugen Bejinariu scapă de urmărirea penală. Alesul PSD s-a apărat în fața colegilor deputați: Resping categoric acuzația că aș fi comis vreun abuz în serviciu. Administrația Prezidențială: Votul dovedește disprețul majorității față de Justiție

UPDATE 15.20:  Reacția șefului PSD, după ce deputații au respins cererea de începere a urmăririi penale în cazul lui Eugen Bejinariu: Niciun lider de partid nu se poate impune în fața senatorilor și deputaților. Ei au avut o cu totul altă abordare

 


14.55: Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a precizat, marţi, că respingerea cererii DNA privind urmărirea penală a deputatului Eugen Bejinariu reprezintă confirmarea faptului că „PSD îşi apără corupţii”, potrivit Mediafax.

„Este o confirmare a faptului că PSD îşi apără corupţii, ceea ce noi am spus din campania electorală şi cred că asta este ştirea zilei de astăzi”, a spus Nicuşor Dan despre votul dat de plenul Camerei, de respingere a cererii justiţiei în cazul Bejinariu.

14.15: Florin Iordache, despre decizia deputaților în cazul lui Eugen Bejinariu: Ce legătură are imaginea Parlamentului?

14.05: Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a precizat, marți după-amiază, că votul „dovedește disprețul majorității față de Justiție”.

 „Votul de astăzi din Parlament în cazul cererii de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu dovedește încă o dată disprețul majorității față de Justiție. Este inadmisibil ca unii deputați și senatori să se erijeze în judecători și să hotărască prin vot blocarea actului de justiție. Președintele României a afirmat în nenumărate rânduri că instanța este singura abilitată să se pronunțe în legătură cu vinovăția sau nevinovăția unei persoane. Acest principiu nu este negociabil. Faptul că majoritatea parlamentară nu înțelege să acționeze conform normelor care stau la baza statului de drept duce la accentuarea scăderii încrederii cetățenilor în Legislativ.”, a transmis purtătorul de cuvânt al Administrației prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, pentru Știripesurse.

13.07: Deputații au respins, marți, cererea de încuviințare a începerii urmăririi penale în cazul lui Eugen Bejinariu.

Au fost înregistrate 88 voturi în favoarea cererii, 183 împotrivă și 2 abțineri.

12.43: PNL şi USR au anunţat, prin reprezentanţi, că vor vota favorabil cererea DNA, în timp ce UDMR a arătat că PNL încalcă Regulamentul Camerei Deputaţilor dacă deputaţii liberali vor vota „la vedere”, informează Mediafax.

"Acum trebuie să decidem dacă facem sau nu scut împotriva unui coleg acuzat de fapte grave, un prejudiciu de peste 60 de milioane de dolari, cum e acuzaţia Parchetului. Trebuie să decidem că Parlamentul lasă justiţia să se pronunţe. De ce colegul nostru se fereşte să prezinte argumentele de apărare în faţa instanţei, care ar putea să-l achite?”, a spus deputtul USR Stelian Ion.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a menţionat că PNL va vota consecvent, la vedere, pentru solicitarea Parchetului,, astfel încât să nu existe suspiciunea că se obstrucţionează mersul justiţiei. „Parlamentul nu e instanţă de judecată. Avem o solicitare de la Parchet, nu e rolul Parlamentului de a stabili vinovăţii, nevinovăţii. Decizia trebuie să fie luată în instanţă. Solicităm parlamentarilor să ţină cont de Constituţie, de echilibrul puterilor în stat, iar prezumţia de nevinovăţie să funcţioneze până în Justiţie”, a spus Turcan.

Deputatul UDMR Marton Arpad a criticat decizia PNL a de a vota la vedere. „Avem o lege – Regulamentul Camerei. E lege organică, aplicabilă nouă, care prevede un vot secret în astfel de cazuri. Dacă avem o astfel de prevedere, ea este obligatorie. Votul la vedere este o încălcare a acestei legi a noastră”, a spus Maton Arpad.

 


Plenul Camerei Deputaţilor decide, marți, dacă va încuviința cerea de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, într-un dosar de abuz în serviciu. Votul asupra proiectului de hotărâre va fi dat în sesiunea de vot final, care va începe la ora 12.00, informează Mediafax.

Eugen Bejinariu a afirmat, în plenul Camerei Deputaților, că respinge acuzația DNA. „Resping categoric acuzația că aș fi comis vreun abuz în serviciu. Acuzațiile sunt complet nefondate. Nu sunt acuzat că aș fi săvârşit vreo infracţiune de corupţie. Contractul este încheiat între Guvernul României şi Microsoft Irlanda, parte a unui act normativ adoptat de Guvern, iar semnătura mea a fost acodată în baza unui mandat imperativ. Semnarea contractului între Guvernul României şi Microsoft Irlanda a fost decisă prin adoptarea de către Guvern a unui act normativ, cu toate avizele juridice. Nicăieri în dosar nu este vreuun indiciu că aş fi încălcat vreo lege sau aş fi adus vreun prejudiciu cu rea credinţă sau interes subiectiv. Nu am avut nicio discuţie cu vreun reprezentant al companiei. Nici nu am avut atribuţii de negociere", a declarat social-democratul.


Citește și:  Social-democrații au făcut zid în jurul colegului lor, deputatul Eugen Bejinariu. De șase luni, alesul stă cu imunitatea intactă. Procurorii îl acuză că a cauzat statului un prejudiciu de aproape 70 milioane de dolari

Urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu a fost solicitată de DNA încă din noiembrie anul trecut. Însă, social-democrații au recurs la un lung șir de tertipuri pentru a-și salva colegul de partid.


„Revenim la adresa noastră din 22.11.2016 prin care vi s-a solicitat exercitarea dreptului de a cere efectuarea urmăririi penale faţă de Eugen Bejenariu, fost ministru pentru coordonarea SGG în perioada 2000- 2004 pentru săvârşirea infracţiunii de abuz in serviciu şi vă adresăm rugămintea să dispuneţi măsurile legale în vederea urgentăriii procedurilor prevăzute de Legea 115 privind responsabilitatea ministerială”, se arată în scrisoarea semnată de Lazăr.

Procurorul general precizează, totodată, că lipsa unui răspuns la cererea formulată în luna noiembrie 2016 împiedică soluţionarea cauzei, afectând totodată principiile aflării adevărului şi termenul rezonabil al procesului penal prevăzute de Codul de procedură penală. Potrivit procurorului general, în dosar sunt implicate şi alte persoane şi, datorită legăturii dintre acestea şi Eugen Bejinariu, se impune investigarea tuturor celor implicaţi, cercetările neputând fi disjunse.


Citește și:  Tertipurile prin care PSD îl face scăpat pe Eugen Bejinariu

Procurorii nu îl pot urmări penal pe deputatul PSD Eugen Bejinariu, o cerere în acest sens fiind blocată de patru luni de zile la Camera Deputaților.


„În absenţa răspunsului Camerei Deputaţilor, urmărirea penală se desfăşoară numai faţă de persoane care nu beneficiază de imunitate, ceea ce poate crea o situaţie discriminatorie”, a mai precizat Augustin Lazăr.

 În 17 mai, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, cu 16 voturi „pentru", șapte voturi „împotrivă" şi o abţinere, Raport de respingere a cererii de începere a urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu, fost ministru.

Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, ar fi încălcat dispoziţiile privind achiziţiile publice, ar fi iniţiat şi ar fi susţinut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 şi nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitaţii publice.

Eugen Bejinariu mai este suspectat că ar fi iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15 aprilie 2004 între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Procurorii susțin că Bejinariu ar fi semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu ar fi fost justificată achiziţia din sursă unică.

Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la peste 66 milioane de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă