Bulgarii au „stricat” deschiderea sezonului pe litoralul românesc

de Cristian Hagi , 02 martie 2016 - stire actualizata la ora 13:21, 03 martie 2016
Bulgarii au „stricat” deschiderea sezonului pe litoralul românesc

În timp ce autoritățile din Constanța nu știu încă ce vor pregăti pentru minivacanța de 1 Mai, hotelierii din Bulgaria atrag deja mii de români prin ofertele la prețuri imbatabile. Prețurile sunt cu circa 50% mai mici.

Mamaia – 429 de euro, demipensiune

Când Corina Martin, președintele Asociației Litoral Delta Dunării, le-a propus turiștilor ruși prețuri de cazare de 10 euro pe noapte de persoană (fără masă și numai în extrasezon), hotelierii români aproape că au linșat-o și i-au cerut demisia. Pentru proprietarii unităților de cazare, prețul e sfânt și nimeni nu are voie să se atingă de el. Așa se face că pentru minivacanța de 1 Mai, aceștia afișează tarife incomparabil mai mari față de cele ale bulgarilor. Am ales ca exemplu un hotel de patru stele din Mamaia și unul din Obzor, stațiune aflată aproape de Nisipurile de Aur. Prețul unei camere în stațiunea Mamaia este de 179 de euro pe noapte pentru doi adulți. Așadar, tre nopți costă 537 de euro (de altfel, acest tarif este valabil pentru un sejur minim de trei nopți). Până pe 29 februarie, la acest tarif s-a aplicat un discount de 20%, ceea ce înseamnă un preț final de 429,6 euro. În martie se oferă un discount de 15%, adică 456,45 euro. În acești bani intră cazarea și demipensiunea (adică micul dejun și prânzul, nu cina), acces gratuit la piscină interioară, saună, fitness, jacuzi și la piscina exterioară.

Bulgaria – 260 de euro, all inclusive

Stațiunea Obzor este recomandarea directorului unei agenții de turism. ”Am fost acolo, condițiile sunt excelente, mai ales pentru familiile care au copii”, a spus Alma Micu. Hotelul de acolo este de fapt un club de vacanță, care oferă condiții all-inclusive. Practic, nu ai de ce să îl părăsești și nu mai trebuie să plătești nimic în plus, decât dacă dorești. Prețul pentru o vacanță de 4 zile, în aceeași perioadă, pentru o familie cu un copil este de 260 de euro, dacă era achiziționat până pe 29 februarie. În luna martie, prețul urcă la 300 de euro (reducerea de early booking este mai mică). Deci, cine alege România plătește cu 50% mai mult. Asta nu este însă tot. Cum spuneam, bulgarii sunt renumiți pentru sistemul all-inclusive. Și aici vi se oferă cam tot ce vă doriți: prânz festiv de Paște, cină cu muzică clasică live, slujbă religioasă de Paște în interiorul hotelului, trei mese pe zi, bături locale și de import de la 10.00 la 07.00, cină târzie (22.30 – 07.00), sală de jocuri (biliard, polo pe apă, tenis de masă, etc), piscină interioară încălzită, piscină exterioară, șezloane și umbrele pe plajă, jocuri de Paști. Evident, este inclus și accesul la un SPA modern. În plus, copiilor (dar și adulților) le este oferit un program zilnic de jocuri, un spectacol seara, dar și o minidiscotecă. Punctul forte al acestui hotel este un așa numit club pentru copii, unde cei mici pot sta în grija unor animatori. Nu sunt, totuși, incluse în preț cursurile de zumba pentru copii – cursuri pentru care bulgarii au adus un instructor certificat din România.

Locuri epuizate din ianuarie

Reprezentanții unei agenții de turism specializată pe Bulgaria spun că Pentru perioada sărbătorilor de Paşte, cererea este foarte mare, mai ales datorită faptului că în acest an va fi pe 1 Mai. În staţiuni mai mici gen Duni, sau în cazul altor hoteluri bine cotate, locurile pentru Paşte s-au epuizat încă de la jumatătea lunii ianuarie. ”Majoritatea românilor se orientează, în acest an, către staţiunile din nordul litoralului bulgăresc, precum Albena, Nisipurile de Aur, Balcik. O creştere importantă a cererii, de circa 30-35%, atât în general, cât şi de pe piaţa românească, o înregistrează Albena, staţiune dedicată familiştilor. Ca noutate, din ce în ce mai multe hoteluri şi-au amenajat propriile aquapark-uri”, spun aceștia.

Destinație-vedetă

Nu numai românii caută însă Bulgaria. În timp ce pe litoralul autohton numărul turiștilor străini este de circa 5% din cel total, bulgarii sunt asaltați de străini. ”Din cauza ieşirii de pe harta turismului a Egiptului şi Tunisiei, dar şi a retragerii masive a ruşilor de pe piaţa turcească, litoralul bulgăresc este din nou foarte căutat. S-au schimbat fluxurile de turişti, iar Bulgaria înregistrează creşteri mari dinspre Germania şi Rusia. Tocmai de aceea recomandăm turiştilor români să-şi cumpere pachete turistice în regim early booking nu doar pentru reduceri, ci şi pentru disponibilităţi, deoarece multe hoteluri au deja stop sales”m subliniază Sebastian Constantinescu, consultant în turism şi director general „Travel Planner”. S-a ajuns până acolo încât unele hoteluri populare au declarat stop sales, iar altele s-au închis pentru piaţa românească, datorită cererii mari de pe alte pieţe, precum Germania, Rusia sau chiar Polonia. Majoritatea turiştilor care aleg litoralul bulgăresc provin din Germania, Rusia, România şi Polonia. Pentru Rusia, rezervările au luat o amploare mare, datorită evitării destinaţiei Turcia de către turiştii din această ţară, însă ruşii achiziţionează pachetele turistice în sistem last minute. Turiştii ruşi s-au concentrat pe hoteluri mai ieftine, de 2, 3 sau 4 stele, care nu se numără neapărat printre preferinţele românilor. Bulgaria se află, la ora actuală, pe locul 8 în topul preferinţelor turiştilor ruşi. Piaţa germană este, de asemenea, în creştere mare, touroperatorul Thomas Cook suplimentând considerabil, cu 50.000, locurile pe cursele charter către Varna şi Burgas.

Pe de altă parte, anul trecut, circa 250.000 de turişti români au ales litoralul bulgăresc. Pentru acest an, Travel Planner consideră că în prezent este greu de estimat numărul total de turişti români ce vor călători în Bulgaria, dar crede că nu vor fi schimbări importante. Bulgaria rămâne pe locul 2 în topul preferinţelor românilor pentru destinaţii externe, ca număr de turişti, după Grecia şi înaintea Turciei şi Spaniei.

PREGĂTIRI. Constanța încă se pregătește

Dacă bulgarii au vândut deja mare parte din locurile pentru minivacanța de 1 Mai, autoritățile din Constanța încă se pregătesc. Momentul este cu atât mai important cu cât 1 Mai coincinde cu Paștele, dar este și deschiderea oficială a sezonului estival. ”La nivelul stațiunii Mamaia știu de mai multe evenimente. Mă feresc să fac public un calendar, până nu am certitudini”, a spus primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău, În sud lucrurile stau și mai rău, după ce taxa de promovare a fost anulată de consilierii din Mangalia. Cert este că, în timp ce în Bulgaria investesc majoritatea lanțurilor hoteliere din lume, hotelierii din Mamaia se mai plâng, încă, în dezbateri publice, de lipsa toaletelor publice din stațiune.

Comentarii

 • constantean

  03 martie 2016 17:39

  dobrogea e inca infecta pt asa ceva.... nu ai ce vizita aici , in afara de gurile dunarii delta

  raspunde comentariului
 • claudia mihailov

  02 martie 2016 19:40

  Venituri imediate, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Va oferim o posibilitate de a colabora cu noi si de a lucra part-time sau full-time, in asa fel incat sa puteti castiga imediat bani, 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, din prima luna. Activitatea este usoara si placuta. Cerem seriozitate maxima! Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de emailmihailov_cyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Dorina

  02 martie 2016 17:04

  Castiguri sigure, cu cel mai puternic sistem! Va prezentam in premiera absoluta un sistem profitabil pentru toti cei care vor sa castige sigur mai multi bani, in timpul liber, fără obligatii, cu incepere imediata. Lucrati confortabil, acasa. Timpul de lucru este la alegere. Cereti urgent detalii la adresa de email cochintudorinayahoo.com

  raspunde comentariului
 • Bulgaria

  02 martie 2016 16:33

  Sunny Beach hotel Bhohemi, all inclusive = 14Enoapte! Cand vom vedea si in Mamaia asa ceva? Cand vor pleca machidonii si comunistii din turism!

  raspunde comentariului
 • Dadi

  02 martie 2016 16:20

  OPORTUNITATE pentru TIMPUL LIBER ! Trebuie sa ai o ora , doua libere pe zi, calculator sau laptop, conexiune la internet, multa INCREDERE , CURIOZITATE si multa SERIOZITATE. Noi iti oferim restul, adica programul pe care sa-l folosesti cand vrei, in timpul tau liber si sa castigi bani . SUCCESUL este o stare de spirit pe care o inteleg doar cei bine INFORMATI . Vrei mai multe detalii? Solicita acum informatii la adresa de email cosdadiyahoo.com

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design