16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialBonus de pensionare pentru magistrati. Nicolae Popa primeste 129.000 lei

Bonus de pensionare pentru magistrati. Nicolae Popa primeste 129.000 lei

Fost presedinte al Curtii Supreme de Justitie, Nicolae Popa s-a pensionat saptamana trecuta dupa ce, la 1 septembrie, a implinit varsta de 70 de ani si va fi unul dintre beneficiarii bonusului de pensionare.

Consiliul Superior al Magistraturii a luat act, in aceeasi sedinta, de cererea de pensionare a altor 71 de magistrati cu diferite ranguri, de la instante inferioare la Curtea Suprema. Potrivit ultimei declaratii de avere, depusa de Nicolae Popa, in iunie 2009, el a castigat, anul trecut, ca presedinte la Curtea Suprema, suma de 234.659 de lei, aproximativ 19.500 de lei/lunar.

Practic, conform legii, care prevede ca un magistrat va primi echivalentul a sapte salarii in momentul pensionarii, Nicolae Popa trebuie sa incaseze aproximativ 129.000 de lei.

Alte venituri ale sefului instantei supreme

Nicolae Popa a mai castigat 66.948, indemnizatia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii – presedintele Curtii Supreme este membru de drept in Consiliu -, din activitatea didactica a mai castigat 124.769 de lei. Nicolae Popa a incasat inca 29.106 lei din drepturi de autor.

Pentru ca un magistrat sa incaseze la data pensionarii cele sapte indemnizatii lunare brute, acesta trebuie sa nu fi fost eliberat din functie din motive imputabile si sa aiba 20 de ani de vechime continua in magistratura.

Potrivit Legii 303/2004, se calculeaza vechimea in munca si daca magistratul a fost notar, avocat, grefir cu studii superioare, cadru didactic in invatamantul superior de drept sau ofiter de politie judiciara.

 

(Adevarul)

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă