Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Bogdan Aurescu, decorat de preşedintele Poloniei

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, a primit, vineri, la Ambasada Poloniei, Crucea de Comandor al Ordinului de Merit acordată de preşedintele polonez pentru contribuţia extraordinară la dezvoltarea relaţiilor ...

Share

Andra Dumitru 0 comentarii

26.08.2011 - 19:37

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, a primit, vineri, la Ambasada Poloniei, Crucea de Comandor al Ordinului de Merit acordată de preşedintele polonez pentru contribuţia extraordinară la dezvoltarea relaţiilor româno-poloneze, relatează NewsIn.

"În calitatea sa de secretar de stat pentru afaceri strategice în MAE român, domnul Bogdan Aurescu a jucat un rol pivotal în încheierea parteneriatului strategic dintre ţările noastre, semnat la 7 octombrie 2009 la Bucureşti. Este o confirmare şi un punct de referinţă a unui efort diplomatic de lungă durată", a explicat ambasadorul Marek Szczygiel. El a amintit că Declaraţia de parteneriat strategic a fost completată de un Plan de acţiuni adoptat în octombrie anul trecut.

Parteneriatul strategic se bazează pe un un tip special de cooperare intensă şi vizează promovarea unor proiecte politice şi economice comune, dar şi o cooperare consolidată în domeniul afacerilor europene, politicii de securitate şi în relaţiile cu partenerii estici.

În discursul rostit cu ocazia primirii distincţiei, Bogdan Aurescu a subliniat că România şi Polonia au relaţii istorice, de lungă durată, şi beneficiază de o prietenie durabilă şi sinceră, care se bazează pe solidaritate.

"Interesele noastre în Europa sunt aceleaşi, avem aceleaşi poziţii, aceleaşi abordări în foarte multe subiecte care se află pe agenda europeană şi de securitate", a menţionat oficialul român. El a adăugat că declaraţia Parteneriatului strategic între România şi Polonia şi Planul de acţiune sunt confirmări ale evoluţiei naturale a relaţiei bilaterale. "Avem o excelentă interacţiune la toate nivelurile, fie că este vorba de agenda europeană, abordarea comună în vecinătatea UE, securitatea regiunii şi a ţărilor noastre, agenda NATO sau despre cooperarea ţărilor noastre la proiectul antirachetă", a subliniat oficialul român.

Secretarul de stat pentru afaceri europene a reliefat şi cooperarea economică, care se dezvoltă foarte bine între România şi Polonia. "Anul trecut am avut schimburi comerciale bilaterale de 2,73 miliarde euro şi dacă ne uităm la cifrele de pe primele patru luni din acest an, observăm o creştere cu peste 40% a schimburilor bilaterale. Desigur, lucrăm împreună pentru dezvoltarea economică şi de aceea Planul de acţiune menţionează diverse iniţiative în acest sens", a punctat Bogdan Aurescu.

Secretarul de stat pentru afaceri europene a notat, de asemenea, că priorităţile preşedinţiei poloneze a Consiliului UE corespund cu interesele României, fie că este vorba despre integrarea europeană ca sursă de creştere economică şi stabilitate regională, de negocierile privind viitorul buget al UE, de Politica Agricolă Comună, Politica de Coeziune sau securitatea energetică. "Împărtăşim aceeaşi poziţie de susţinere a coridorului sudic Nabucco", a arătat Aurescu.

Oficialul român a mai declarat că România şi Polonia au abordări comune şi în ceea ce priveşte vecinătatea UE şi a asigurat că Bucureştiul sporijină preşedinţia poloneză a UE pentru a avea o realizare de succes a summitului privind Parteneriatul Estic, care va avea loc în septembrie în Polonia.

Secretarul de stat pentru afaceri europene a făcut, totodată, referire la excelenta cooperare între România şi Polonia la toate nivelurile în ceea ce priveşte apărarea antirachetă.

În final, Bogdan Aurescu l-a citat pe Nicolae Titulescu, care spunea că alianţa dintre România şi Polonia este o necesitate. "Vorbele lui, chiar dacă au fost spuse acum 74-75 de ani, sunt valabile, iar eu aş mai adăuga că această alianţă nu este doar o necesitate, ci şi o realitate concretă", a conchis secretarul de stat pentru afaceri europene.

Declaraţia comună privind Parteneriatul strategic româno-polonez a fost semnată la 7 octombrie 2009 de către preşedinţii României şi Poloniei. Parteneriatul strategic a fost completat de un Plan de acţiune pe cinci ani care cuprinde proiecte şi programe concrete de cooperare pentru punerea în practică a orientărilor de acţiune politică cuprinse în Declaraţia Comună, în domenii precum: cooperarea politică, energie şi dezvoltare durabilă, economie, spaţiul de libertate, securitate şi justiţie etc. Planul de acţiune a fost semnat la 26 octombrie anul trecut, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui polonez, Bronislaw Komorowski.

România şi Polonia au interese comune nu numai în cadrul UE - de pildă în ceea ce priveşte Politica Agricolă Comună, Strategia Dunării, politica energetică sau Parteneriatul Estic -, ci şi în cadrul NATO. Atât România, cât şi Polonia participă cu trupe în Afganistan şi vor găzdui elemente ale scutului antirachetă.

Polonia, care a preluat preşedinţia Consiliului UE la 1 iulie, sprijină materializarea obiectivului aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen până la sfârşitul acestui an.

Ministrul Teodor Baconschi se va afla la 5 septembrie într-o vizită de lucru în Polonia, unde va avea convorbiri cu omologul său polonez Radoslaw Sikorski şi va inaugura Consulatul onorific al României la Kielce, a cărui deschidere a fost aprobată la începutul anului 2011, în contextul implementării Parteneriatului strategic româno-polonez.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...