21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialBoc a prezentat in Parlament principalele prevederi ale noilor Codurile

Boc a prezentat in Parlament principalele prevederi ale noilor Codurile

Premierul Emil Boc a prezentat luni, la asumarea raspunderii Guvernului pe Codurile Penal si Civil, principalele noutati din cele doua proiecte, mentionand introducerea unor noi infractiuni, reglementarea dreptului la viata, sanatate si demnitate si garantii suplimentare pentru clientii bancilor, transmite NewsIn.

Boc a declarat ca proiectul Codului Civil reglementeaza pentru prima data drepturi precum cel la viata, la sanatate, la integritate, la viata privata si la demnitatea persoanei, dar si respectul memoriei persoanei decedate.

Proiectul de Cod Civil legifereaza institutia logodnei, sotii vor putea opta pentru regimul comunitatii legale sau pentru separatia bunurilor, iar in ceea ce priveste divortul, Codul introduce doua noi proceduri de divort, mai rapide: divortul pe cale administrativa si cel prin procedura notariala – acestea fiind posibile doar daca sotii nu au copii minori si ambii sunt de acord cu divortul.

Noile norme mai prevad ca pot fi ipotecate si bunurile mobile, nu doar cele imobile, si sunt introduse noi tipuri de contracte speciale, precum contractele de comision, de consignatie, de expeditie, de transport, de agentie, de intermediere, de antrepriza, de depozit si cel hotelier. Sunt reglementate totodata distinct contracte specifice mediului bancar – contul bancar curent, depozitul, facilitatea de credit si inchirierea casetei de valori. Astfel, Codul introduce garantii suplimentare pentru clientii bancilor, cum ar fi obligatia de a informa clientul periodic cu privire la evolutia contului sau.

Pentru o serie de contracte sunt propuse solutii de protejare a partilor semnatare de eventualele abuzuri. Prin urmare, pentru contractul de locatiune se aplica titlul executoriu la expirarea termenului, fiind astfel reglementata situatia in care locatarul refuza sa restituie bunul dat in locatiune.

In ceea ce priveste proiectul Codului Penal, premierul a spus ca noul act normativ introduce o pedeapsa complementara – interzicerea dreptului de a se apropia de locuinta, de locul de munca, scoala sau de alte locuri unde victima desfasoara activitati sociale.

Proiectul reglementeaza totodata raspunderea penala a minorilor, prin aplicarea cu prioritate a masurilor educative neprivative de libertate, iar cele privative de libertate devin exceptii si se vor aplica doar pentru infractiuni grave sau pentru infractiuni multiple.

Actiunile de violenta domestica reprezinta circumstante agravante in cazul tuturor infractiunilor contra integritatii corporale si sanatatii, iar in ceea ce priveste infractiunea de intrerupere a cursului sarcinii s-a prevazut explicit nepedepsirea femeii insarcinate care comite aceasta fapta. Faptele de violenta asupra mamei pe durata sarcinii au fost incriminate, daca au condus la lezarea fatului, la vatamarea corporala sau la moartea copilului dupa nastere.

Guvernul si-a asumat luni raspunderea pe cele doua Coduri, penal si civil, in doua sedinte succesive ale Parlamentului.

Cele mai citite

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Percheziții la sediul UBER din Portugalia

Poliția portugheză și agenții fiscali au percheziționat marți sediul Uber Technologies din Lisabona, ca parte a unei investigații mai ample și a unor raiduri...

Trafic de droguri la Craiova. Două persoane au fost reținute

La data de 15 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au luat o...
Ultima oră
Pe aceeași temă