14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBN 24: În spatele lui Doru Țuluș, procurorul demis de Laura Codruța...

BN 24: În spatele lui Doru Țuluș, procurorul demis de Laura Codruța Kovesi, s-ar afla afaceriști și servicii secrete din Bulgaria și din Rusia

Doru Țuluș este prezentat de postul tv Kanal 3 în Bulgaria drept „procurorul minune” care aruncă în aer lupta anticorupție din România, cel care dezvăluie cum Laura Codruța Kovesi comandă dosare și arestări fără probe, informează, sâmbătă, site-ul BN 24.

Potrivit acestui site, jurnaliștii bulgari de la Kanal 3 au venit în România, acasă la Țuluș, ca să filmeze cu acesta un interviu – fluviu despre DNA și Kovesi.

În paralel, Traian Băsescu a fost intervievat de același post tv din Bulgaria, și interviul său a fost pe larg difuzat ca un preambul la cel cu Țuluș, în 20 iulie. Băsescu spune la televiziunea bulgară că DNA este similară fostei Securități și că România s-a întors la practicile regimului comunist.



Postul Kanal 3 este condus de Apostol Apostolov, absolvent de studii în limba rusă la Facultatea de filologie bulgară și rusă.

Pe de altă parte, postul Kanal 3 a intrat în 2013 în atenția controversatului politician Delian Peevski – un oligarh bulgar care deține în prezent 20 de mărci de presă în Bulgaria și monopolul distribuției pe cablu în țara vecină. Delian Peevski a fost în 2013 numit la conducerea serviciului de informații din Bulgaria, generând uriaște proteste de stradă din cauza conexiunilor lui politice și de afaceri. În urma protestelor, parlamentul bulgar a abrogat hotarârea de numire a lui Peevski la conducerea SANS Bulgaria.

În schimb, în luna martie 2017, Laura Codruța Kovesi a fost invitată în Bulgaria să prezinte modelul DNA în fața autorităților din Bulgaria, în contextul în care țara vecină era, așa cum este și astăzi, dată ca exemplu negativ în UE la capitolul corupție. Prezența lui Kovesi la Sofia a fost însă "larg contestată în Bulgaria", susține BN 24.



Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să revoce din funcție doi procurori, pe Doru Țuluș și Mihaiela Moraru-Iorga, pe motiv că nu mai respectă codul deontologic. Cei doi au sesizat Inspecția Judiciară, după ce li s-ar fi cerut să facă testul poligraf.  

La jumătatea lunii iunie, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care ar fi apărut Laura Codruţa Kovesi în timp ce le-ar fi cerut procurorilor să lucreze, dând însă directive şi către persone cu funcţii, prin exprimări precum : „Ştiţi ce-mi doresc: să <<decapaţi>> instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , „Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“. În replică, DNA a precizat că înregistrările în care ar apărea Kovesi nu sunt autentice şi „conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere".



Vineri seară, Doru Țuluș a acuzat, într-o emisiune difuzată pe postul România Tv, deținut de Sebastian Ghiță, fost deputat fugit din România, cu mai multe dosare penale, că se așteaptă „la orice”, inclusiv la o cerere de arestare pe numele său, în viitorul apropiat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă