13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialBilant SRI: Fuga lui Hayssam a reprezentat un insucces pentru intreg sistemul...

Bilant SRI: Fuga lui Hayssam a reprezentat un insucces pentru intreg sistemul de securitate nationala

Presedintele Traian Basescu a declarat, astazi, la sedinta de bilant a Serviciului Roman de Informatii (SRI) ca, din pacate, informatiile primite de la serviciile secrete nu sunt intotdeauna folosite asa cum ar trebui.

''Sunt putini care accepta acest lucru, insa informatiile pe care eu le-am primit, pe care Guvernul le-a primit, puteau sa faca sa nu avem astazi ministri implicati in anchete penale. Chiar avertismentele date in plina sedinta de Guvern n-au avut decat rostul sa fie utilizate politic, in loc sa fie tratate exact asa cum ele au fost facute. Am ajuns, din acest motiv, sa avem ministri in situatii dificile'', a declarat presedintele Romaniei, la Bilantul activitatii SRI in 2006.

Presedintele Traian Basescu apreciaza "maturizarea" SRI care, in opinia sa, "intr-un moment de formidabila agitatie in viata politica", "pare neafectat de influente politice" si priveste foarte relaxat disputele politice.

"Intr-un moment de formidabila agitatie in viata politica, serviciul pare neafectat de influente politice si pentru acest lucru apreciez foarte mult ca serviciul priveste relaxat" disputele politice, a spus presedintele Traian Basescu despre activitatea SRI.

Anuntand inca de la inceput ca vrea sa puncteze lucrurile bune si cele care mai trebuie facute, Basescu a spus ca "actuala situate din viata politica a prilejuit SRI sansa de a arata ca s-a maturizat". "Nu mai este afectat de persoane, de influente politice", a spus seful statului, care, dupa Constitutie, este si coordonatorul serviciilor secrete, este cl care propune sefii acestor institutii. Basescu a spus ca maturizarea si depolitizarea SRI "se simte din informatiile furnizate si din comportamentul serviciului".

In opinia sefului statului, cel mai important lucru este ca felul in care SRI isi desfasoara activitatea asigura siguranta nationala a cetatenilor tarii, pentru ca acest serviciu "duce batalia de zi cu zi la amenintarile la siguranta nationala".

"Evolutia cunoscuta de mine, din 2005 pana acum, arata ca serviciul devine tot mai eficient", a mai spus Basescu.

Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a subliniat, la prezentarea bilantului pe anul 2006 al SRI, ca institutia trebuie sa isi sporeasca transparenta, dar pana la a se confunda cu Serviciul de Informatii Publice.

"Ne confruntam cu un sistem legislativ perimat. Dorim parghii pentru a asigura siguranta nationala si securitatea cetatenilor" – a subliniat Maior, exprimandu-si speranta ca se va gasi intelegerea necesara din partea factorilor de decizie pentru punerea in lumina a adevaratei valori a oamenilor care actioneaza pentru securitatea nationala.

Fuga din tara a lui Omar Hayssam a reprezentat un "insucces pentru intreg sistemul de securitate nationala", a recunoscut seful SRI, George Cristian Maior.

"Anul 2006 a fost unul dificil pentru serviciu din cauza evenimentelor cunoscute, legate de fuga unui individ acuzat de terorism, pana la urma un insucces pentru intreg sistemul de securitate nationala", a subliniat directorul SRI, care a adaugat ca aceasta experienta arata insa si cum imaginea poate depasi adesea 'fondul si realitatea unei probleme particulare'.

In 2006, SRI a transmis beneficiarilor sai – structurilor guvernamentale, executive, presedintie, agentii – peste 10.000 de informatii care acopera, potrivit lui Maior, aspecte privind zona securitatii energetice, evolutii din sfera economica – cu accent primordial pe situatia absorbtiei fondurilor europene. Totodata, cele 10.000 de informari s-au referit la 'evaluarea realista' a unor 'stari de securitate' referitoare la terorism sau miscari extremiste.

SRI a folosit in proportie de 53%, informatii din surse secrete umane si doar 20% din surse secrete tehnice. In acelasi timp, seful SRI a subliniat ca in 2006 s-a inregistrat o diminuare a impactului riscurilor sau vulnerabilitatilor la adresa securitatii nationale legate de factori interni, economici, sociali, desi – recunoaste Maior – "s-a evidentiat o crestere a anumitor riscuri si amenintari apte sa afecteze interesele strategice si de securitate ale statului in relatiile internationale si chiar in spatiul european". Directorul SRI a explicat ca este vorba terorism, amenintarile transfrontaliere dar si 'aspecte clasice de contraspionaj sau protectie a informatiilor clasificate'.

Printre realizarile serviciului s-au numarat predarea arhivelor fostei securitati si scaderea mediei de varsta din cadrul SRI. Astfel, media de varsta a angajatilor serviciului este de 36 ani si doua luni, ceea ce l-a facut pe directorul acestei institutii sa remarce ca este, probabil una dintre cele mai 'tinere' institutii ale statului.

"Suntem constienti ca trebuie sa facem eforturi pentru cresterea transparentei activitatilor noastre, pentru imbunatatirea comunicarii publice, dar nici nu pot sa nu remarc ca suntem totusi SRI – Serviciul Roman de Informatii si SIP – Serviciul de Informatii Publice", a precizat Maior.

El a mai anuntat ca proiectul de transformare al serviciului va fi formulat in Viziunea Strategica SRI 2007-2010, care va include "aspecte esentiale de adaptare conceptuala, organizatorica si profesionala intr-o viziune moderna si realista asupra provocarilor cu care ne confruntam deja la acest inceput de secol".

Social-democratului George Cristian Maior se afla la sefia SRI din 6 octombrie 2006.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă