11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialBăsescu la Talin: România şi Estonia vor întări cooperarea militară

Băsescu la Talin: România şi Estonia vor întări cooperarea militară

Corespondenţă de la Talin, Estonia.

Preşedintele Traian Băsescu i-a multumit astăzi omologului său eston, Toomas Hendrik Ilves, pentru susţinerea pe care a oferit-o Estonia României în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, şi a precizat că, printre proiectele comune pe care le au cele două ţări se numără şi cooperarea în domeniul militar.

Traian Băsescu a spus că relaţiile militare româno-estone pot fi dezvoltate prin schimb de experienţă cum ar fi posibilitatea de antrenare a ofiţerilor români în securitate cibernetică, iar în schimb România să-i antreneze pe cei din Estonia în “capabilităţi umane”.

Presedintele Basescu a mai punctat că atât Estonia cât şi România susţin idea că Republica Moldova ar trebui să fie inclusă în grupul ţărilor din Balcanii de Vest pentru o viitoare integrare în UE, atunci când fiecare ţară va fi pregătită. Şi Serbia s-a aflat pe agenda discuţiilor dintre Băsescu şi omologul său, concluzionând-se că “Serbia este o ţară-cheie pentru asigurarea securităţii în Balcani şi implicit în Europa”.

Zona Euro, obiectivul 2015 regândit?

De asemenea, preşedintele Băsescu a mai precizat că a fost interesat şi de cum se simte Estonia după aderarea la zona Euro, la începutul acestui an. Drept răspuns, şeful statului eston a apreciat că cel mai important aspect al aderării la zona euro îl reprezintă înlăturarea fricii cetăţenilor cu privire la devalorizarea monedei naţionale.

Toomas Hendrik Ilves a menţionat că, după aderarea la zona Euro, s-a eliminat frica cetăţenilor care aveau credite în euro că le va creşte dobânda, dar şi faptul că a crescut numărul investiţiilor în Estonia, a mai spus şeful de stat eston.

Preşedintele Traian Băsescu a sugerat că, deşi “obiectivul nu a fost schimbat” iar accesul în zona euro ar trebui făcut până în 2015, se gândeşte să aibă o discuţie cu specialiştii în finanţe şi ai Băncii Naţionale pentru a evalua “dacă este bine să fie menţinut obiectivul 2015 sau să fie ridicat obiectivul la un nivel care să ne asigure performanţă şi în interiorul zonei euro”.

“România şi Estonia sunt adesea pe aceeaşi lungime de undă, vedem lucrurile în acelaşi fel. Poziţiile noastre, chiar dacă nu ni le coordonăm, la Bruxelles, la nivel UE, sau NATO par a fi similare”, a precizat şeful de stat eston, făcând totodată timitere la similitudinile viziunilor în probleme precum Balcanii de Vest, Politica Agricolă Comună. Ilves a subliniat că ar trebuie să existe mai des întrevederi între partea română şi cea estonă, ţinând cont de faptul că există interese commune şi a precizat că astfel pune bazele unei relaţii bilaterale mai strânse.

Cadouri

Preşedintele Băsescu a primit de la omologul său eston un dicţionar eston-român, editat special pentru această ocazie. Şeful de stat eston a spus că  “unul dintre darurile date preşedintelui Băsescu astăzi este un dictionar eston-român. Data viitoare vom putea să facem asta (să susţină declaraţii – n.r.) în limba estonă”.

Traian Băsescu se află, marţi şi miercuri, într-o vizită de stat în Estonia.

Cele mai citite

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă