20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialBasescu insista pentru organizarea alegerilor si a referendumului in acelasi loc

Basescu insista pentru organizarea alegerilor si a referendumului in acelasi loc

Presedintele Traian Basescu a trimis luni o scrisoare primului-ministru prin care ii cere sa ia masurile de reglementare astfel incat referendumul si alegerile pentru europarlamentare sa se desfasoare in acelasi loc, relateaza Rompres.
Basescu a precizat ca, avand in vedere experientele anterioare, cand alegerile pentru presedinte si Parlament s-au desfasurat simultan, acest lucru este posibil. Un alt argument invocat de seful statului se refera la experienta celorlalte tari care au organizat alegeri europarlamentare, care s-au suprapus cu alte scrutinuri.

 

Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara ca va uza de prevederile procedurale cuprinse in Constitutie si nu va promulga legea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea inainte de referendumul ce va avea loc simultan cu alegerile pentru Parlamentul European.

 

 Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca proiectul de lege privind votul uninominal asupra caruia Guvernul si-a asumat raspunderea are ''lacune profunde'' si nu rezolva problema reformarii clasei politice.
Seful statului a spus ca actul normativ poate fi utilizat ca o 'pacaleala' pentru electorat si, ca urmare, considera, in continuare, ca referendumul este necesar.
Traian Basescu a declarat ca nu va promulga legea, pana la referendumul din 25 noiembrie, pentru a da posibilitatea populatiei sa se exprime in privinta introducerii votului uninominal, ''fara a avea presiunea unei legi deja existente''.
''Procedural este perfect posibil sa nu promulg legea inainte de 25 noiembrie. Voi satisface exigentele constitutionale ale procesului de promulgare, astfel incat romanii sa se pronunte cu ocazia referendumului. Apreciez absolut necesar referendumul, pentru ca legea pe care azi Guvernul si-a asumat raspunderea are extrem de multe lacune si nu rezolva pe fond problema restructurarii si reformarii clasei politice. Dimpotriva, creeaza posibilitatea ca oameni care nu au primit macar votul pe o lista sa intre in Parlament'', a spus seful statului.
Basescu si-a exprimat speranta ca nu va fi depusa nicio motiune de cenzura pentru ca ''situatia politica e oricum destul de concentrata pe cele doua evenimente: europarlamentarele si referendumul''. Potrivit lui Basescu, legea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea este rezultatul unor compromisuri politice.
''A existat un efort pentru a se realiza acest compromis, dar legea nu rezolva obiectivul major si necesar al Romaniei, de a avea o clasa politica reformata. Despre acest lucru voi discuta extrem de amanuntit imediat ce legea vine la promulgare. Voi face o prezentare a punctului meu de vedere cu privire la legea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, dar fac de acum precizarea ca are lacune profunde, ca nu rezolva problema reformei clasei politice si poate fi utilizata ca o pacaleala pentru romani. Consider referendumul absolut necesar. Nu spun ca intentia de a pacali a fost valabila si pentru cei din societatea civila care au lucrat la lege, dar sunt destui politicieni care au rasuflat usurati crezand ca aceasta poate fi o alternativa'', a spus presedintele Basescu.

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă