Băsescu afirmă că șeful statului trebuie să aibă dreptul de a numi șefii Parchetelor și anunță că va chema lumea la proteste dacă se va schimba această situație

de Mihai Diac , 13 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 21:26, 13 septembrie 2017
Foto: Arhivă

Senatorul Traian Băsescu, președinte al PMP și fost șef al statului, a declarat miercuri, la B1 Tv, că președintele României nu trebuie exclus din procedura de desemnare a șefilor de Parchete.

Traian Băsescu a avertizat că există un risc de "repolitizare a Justiției" și că, în cazul în care se va întâmpla acest lucru, va chema lumea în stradă ca să protesteze.

"Ar fi drum înapoi. Președintele nu trebuie exclus de la desemnarea șefilor Parchetelor, pentru că sunt multe funcții care se desemnează prin decret prezidențial, nu numai procurorul general, procurorul șef al DIICOT și procurorul șef al DNA, și sunt adjuncții și șefii de Secții, prin decrete prezidențiale. Sunt în total vreo 30 de înalți procurori care se desemnează prin decret prezidențial. Aici rămâne un control între președinte și Guvern. Președintele poate să-i spună oricând ministrului Justiției sau premierului: 'dragul meu, înțeleg că vreți să-l desemnați pe procurorul X, să știți că degeaba îl trimiteți, poate să ia și 50 de mii de avize de la CSM, nu-l desemnez'. Și poți să spui și tu, ca președinte, 'uite, sunt vreo trei-patru, vezi și tu cam ce ai putea să-mi propui, să nu-ți trimit decretul înapoi", a declarat Traian Băsescu, la postul B1Tv, întrebat care este opinia sa despre propunerea privind excluderea șefului statului din procedura de numire a procurorilor șefi.

El a subliniat că în cazul în care președintele va fi scos din procedura de numire a procurorilor șefi, va ieși public și îi va chema pe români în stradă să protesteze.

"În momentul în care-l vor exclude pe președinte, eu voi ieși la televizor, voi explica românilor cât de mare este riscul de repolitizare a Justiției și îi voi chema să protestăm. Eu voi fi în fața Parlamentului, la Kisellef, la Palatul Victoria", a mai declarat Băsescu.

Fostul președinte nu s-a declarat de acord cu varianta în care CSM să desemneze procurorii șefi de la Parchete.

"Ce încredere să mai am eu acum în CSM după ce am văzut ce au vrut să facă. Nu cred că președintele trebuie exclus, pentru că președintele, într-un fel sau altul, trece prin toate Puterile. Nu este Putere executivă, dar poate participa la ședințele de Guvern (...). Nu e Legislativ, dar poate să meargă în Parlament să adreseze un mesaj Parlamentului pe temele pe care le consideră prioritare. Nu este judecător, dar prezidează ședințele CSM. Deci, președintele trece prin toate Puterile, fără să ia decizii în vreuna, dar poate fi prezent să-și exprime puncte de vedere. Și totuși, este greu ca atunci când exprimi, ca președinte ales, un punct de vedere să nu se țină cont de el deloc", a spus Băsescu.

Comentarii

 • Ilie Mihalteanu

  14 septembrie 2017 8:42

  Mare ***** mai este Traienel cel Chel ! Adica este bine ca POLITIZARTEA justitiei sa fie cit mai INTENSA, dar sa vina de la Cotroceni !!

  raspunde comentariului
  • Bati campii, ca intotdeauna!

   14 septembrie 2017 17:35

   Presedintele nu este om politic, a fost votat de majoritatea cetatenilor cu drept de vot. Este evident ca modificarile legislative operate de ministrul Tudorel Toader sunt anume formulate, ca sa ii salveze de rigorile legii pe Dragnea, Tariceanu si alti corupti ca ei. Rusine!

   raspunde comentariului
 • hector

  13 septembrie 2017 23:47

  Daca Base pune de o manifestatie, va fi vai de "ciuma rosie". Dragnea si ceilalti milionari "cinstiti" ai lui Iliescu vor avea multe zile negre.

  raspunde comentariului
 • un roman

  13 septembrie 2017 23:19

  daca-l trag bine de limba,sa vezi ce-l toarna sifoneaza inscauntatul,Regele pe detronatul Inparatul,cum furau voturile romilor,ce mergeau ei la vot,vedeau sectiie de votare in interior,buletinulde vot,stanpilau alti,precumPosta,pa vremuri

  raspunde comentariului
 • un roman

  13 septembrie 2017 22:58

  UITE CE-TI CINTA,UNDE TE VREAU ROMANII,UNDE AJUNGI, TICALOSULE,Basescu la puscarie! BuzzNews Ro

  raspunde comentariului
 • un roman

  13 septembrie 2017 22:52

  PROPUNE SA SE,LEGALIZE MAFIA SI CORUPTIA,UCIGASII CURATI, IN CONSTITUTIE,CA VIRGULA IN LEGE,LEGI,JUSTITIE SUNT DIN 90 LEGALIZATI,LEGALIZATA CARACATITA DE STAT POSTDECEMBRISTA

  raspunde comentariului
 • un roman

  13 septembrie 2017 22:48

  Precis la alta latrina,televizuina,apare si Scufita rosie,cucuvita,sa-si verse amarul si suferintele,cit este de persecutata de aparheidul,dus de justitie

  raspunde comentariului
 • un roman

  13 septembrie 2017 22:44

  TU CIND AI FOST PRESEDINTE,MARELE MILOS, CICLOP UMAN,CITE FEMEI GRAVIDE,CU COPIII ACASA MICI,SARMANI,AI AMNISTIAT,AVEAI PUTERE, ERAI MARE IN TARA,SLUGA MARILOR STAPINI DE AFARA,TE TOT PLINGEAI,CA TE ARESTEAZAARUNCAI FITILE,VAI DOAMNE,LACRIMI DE TICALOS,PE TINE MARELE DON,MARELE CAVALER, SI FAMILIA,PRIETENII,TOTI MAFIOTII SI CORUPTIINU VA ARESTEAZA NIMENI,SUNTETI,IN SIGURANTA,APARATI,OCROTITI,DE STATUL DE DREPT MAFIOT JUSTITIA VOASTRA ALTI MARI CORUPTI MAFIOTI,ACOLO ESTE MAREA PROBLEMA

  raspunde comentariului
 • un roman

  13 septembrie 2017 22:32

  iara aparut Samariteanul, Don Salvator,de doua ori,doua cincinale,Piratul ,ajuns Imparatul,inpanatul,SEFUL ,PRESEDINTELE STATULUI MAFIOT,STATUL MAFIOTILOR SI CORUPTILOR,CARACATITA DE STAT

  raspunde comentariului
 • Nita

  13 septembrie 2017 22:30

  Alupigus Basescule.

  raspunde comentariului
 • K ce kilipir?

  13 septembrie 2017 21:38

  Ce-are un profesor de fizica sau un fost marinar cu domeniul justitiei? Ca si cum m-ai pune pe mine acum sa tin lectii de filosofie. Astia nu stiu nici cum se fac muraturile, d-apoi ce conditii trebuie sa indeplinesca un sef de parchet. Toata catastrofa actuala din justitie este urmarea exact a acestei proceduri de care a uzat din plin insusi d-l Basescu. Vad ca a uitat cand declara ca regreta ca a numit-o pe Kovesi la DNA.Dupa parerea d-sale presedintele trebuie sa-i numesca pe acesti sefi ca sa poata apoi sa-si faca clica cu care sa umple puscariile de opozanti......Leo

  raspunde comentariului
  • Clod

   14 septembrie 2017 8:07

   Esti praf, prietene.Una este sa admiti ca ai gresit la numirea sefului DNA si alta este sa nu mai ai dreptul sa numesti seful DNA.Intelegi diferenta?Si apropos...crezi ca papagalul pus la ministerul justitiei, se pricepe mai bine la drept decat un fizician?Nu uita, ca am avut la justitie, nu numai juristi.Ai uitat de electronist?

   raspunde comentariului
  • Nu e vorba despre chilipir!

   14 septembrie 2017 4:50

   Presedintele este ales prin vot direct, de majoritatea votantilor! Este arbitrul celor trei puteri din stat! Si oricum, are mai mult bun simt, discernamant si inteligenta decat tine si decat clica de alde-pesedisti care se dau mari experti in legislatie si justitie, ca Iordache, Nicolicea, Serban Nicolae , etc. Asa este normal, asa este si in alte state, iar gargara ta impertinenta nu face nici doua parale!

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design