Băsescu, pe Facebook: Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, un ghiveci de ambiţii

de Diana Biţă , 12 martie 2016 - stire actualizata la ora 17:13, 12 martie 2016
Băsescu, pe Facebook: Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, un ghiveci de ambiţii

"Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor a devenit un ghiveci de ambiţii al şefilor instituţiilor de forţă ale statului", este de părere fostul şef al Statului, Traian Băsescu, doarece s-a ajuns la un număr mult prea mare de instituţii cu drept de interceptare.

Fostul preşedinte a ţinut să facă public ceea ce gândeşte despre această problemă.

 ''Toţi vor să dobândească puterea dată de dreptul de supraveghere tehnică. Parchetul General, DIICOT, DNA, Poliţia, SIE şi SRI vor opera fiecare independent şi secret , platforma de interceptare a comunicaţiilor, operată pînă în prezent numai de SRI. Nu va funcţiona, iar dacă asta s-a vrut, s-a reuşit. Se va constata acest lucru cînd se vor face regulamentele şi protocoalele de partajare a utilizării platformei. Mai mult, în practică adesea se va constata că şi unii şi alţii au în supraveghere aceleaşi persoane, iar regulamentele, crearea de specialişti pentru operare va lua timp, lucru pe care avocaţii îl vor exploata nemilos în instanţe'', a postat Traian Băsescu pe Facebook.

Citeşte şi: UPDATE Guvernul a adoptat ordonanţa privind interceptările. Ministerul Public, DNA şi DIICOT vor avea fiecare câte 40 de poliţişti judiciari

Mai mult, Băsescu precizeacă că prin soluţia adoptată de CSAT, s-a trecut de la interceptarea comunicaţiilor de către o singură instituţie la un număr mult prea mare de instituţii cu drept de interceptare. 

"Până la urmă, în loc să fie servit interesul naţional, prin soluţia adoptată au fost servite ambiţiile şi interesele şefilor instituţiilor de forţă. Iar dacă Preşedintele şi Premierul nu au fost în măsură să găsească soluţia corectă, este obligaţia Parlamentului s-o facă urgent'', a mai declarat Băsescu pe Facebook.

Citeşte şi: CSAT a avizat ordonanța de urgență privind regimul interceptărilor: parchetele vor folosi infrastructura SRI

Traia Băsescu a menționat că în urma deciziei CCR, soluția cea mai bună este ca Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor să devină o unitate independentă, condusă de judecători şi procurori numiţi de CSM, care să presteze servicii pentru toate instituţiile cu drept de anchetă penală sau responsabile de securitatea naţională.

Citeşte şi: Augustin Zegrean: CCR nu a vrut să ia o decizie contra SRI

''Tot personalul care actualmente deserveşte platforma (operare, întreţinere şi securitate tehnică) trebuie trecut în rezervă, iar oamenii reangajaţi ca funcţionari publici cu statut special pentru a nu pierde la salariu. Şi în sfîrşit un regulament unic aprobat prin OUG de utilizare şi acces la platformă, ţinînd cont şi de urgenţele care pot să apară pe securitate naţională. Această soluţie era rapidă şi garanta deplină continuitate în procedurile penale'', a mai spus Traian Băsescu.

 

Comentarii

 • Stoian Gheorghe

  12 martie 2016 16:58

  Gandire aiurea ".....tot personalul tehnic trecut in rezerva....reangajare..."=Deci cei existenti care 99 ca "stiu meserie" !, "trecuti in rezerva" , reangajari de unde ? in cat timp ?.

  raspunde comentariului
 • Cosa nostra

  12 martie 2016 14:23

  Penalii Basescu experti in securitate mondiala.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design