21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBasescu: Esecul referendumului nu este esecul meu

Basescu: Esecul referendumului nu este esecul meu

Aflat in vizita la Iasi, presedintele Traian Basescu a admis ca exista riscul ca referendumul de duminica sa nu fie validat din cauza absenteismului, informeaza Hotnews.ro. "Referendumul nu va fi un esec personal. Referendumul nu este al meu. Nu am sentimentul ca romanii fac ceva pentru mine, ci sentimentul ca fac ceva pentru romani", a declarat Basescu. Potrivit lui Traian Basescu, in functie de rezultatele referendumului, va urma anumite cai de actiune, fara a preciza insa care sint acestea. "Doar nu ma credeti naiiv", a spus Basescu.

Seful statului considera ca unul dintre principalele motive ale absenteismului "este lipsa de responsabilitate a postului public de televiziune, care avea obligatia sa-i informeze insistent pe romani ca acum au sansa de a-si impune vointa in ce priveste sistemul de vot".

Basescu a spus ca este vorba despre romanii plecati in strainatate, "care nu vor avea posibilitatea sa-si exprime votul deoarece staum la sute sau chiar mii de kilometri de sectiile de votare".

In opinia lui Basescu, proiectul propus de guvern este " un mic pas inainte fata de sistemul de vot pe liste, dar genereaza o alta perioada de tranzitie pentru clasa politica", este de parere Basescu. Presedintele a calificat formula drept " vot binominal" pentru ca prin redistribuire se vor trimite in Parlament "nu un singur reprezentant, ci doi: invingatorul si principalul invins".

"O parte din membrii Parlamentului vor fi desemnati prin vot uninominal din primul tur al alegerilor. Vor fi extrem de putini membri ai Parlamentului care vor avea legitimitate. Vor fi 14-18 partide care nu vor obtine fiecare mai mult de 20 de procente. Aceasta formula este diferita de formula magica a democratiei, care spune ca pentru a castiga alegerile este nevoie de jumatate plus unu din voturile exprimate", a declarat Basescu.

Traian Basescu isi va continua turneul de promovare a votului uninominal in judetul Arges si in alte zone ale tarii. "Voi merge in cate orase pot, ca sa am constiinta impacata", a spus Traian Basescu.

Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă