13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialBaronul retrocedărilor, Mihai Rotaru, este suspect într-un nou dosar ANRP. Prejudiciul s-ar...

Baronul retrocedărilor, Mihai Rotaru, este suspect într-un nou dosar ANRP. Prejudiciul s-ar ridica la peste 17 milioane de euro

UPDATE 11.30: Procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă afaceristului Mihai Rotaru că are calitatea de suspect într-un nou dosar ce vizează activitatea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Sesizarea DNA ar fi fost făcută de George Băeșu, președintele ANRP, în legătură cu despăgubiri supraevaluate, primite de mai mulți cumpărători de drepturi litigioase, între care se afla și Mihai Rotaru, spun surse din ANRP.

Potrivit acelorași surse, în Bistrița Năsăud, Mihai Rotaru ar fi cumpărat drepturi litigioase atât pe numele său, cât și pe numele altor persoane, aspecte care trebuie lămurite de procurori. Pe numele său, Rotaru ar fi primit ca despăgubiri suma de 47.370.400 lei pentru un teren în suprafață de 4,93 ha. Dosarul a fost soluționat în 2009, prin emiterea titlului de despăgubire.

Pe numele Diana Le Bomin Diana, apropiată de Mihai Rotaru, potrivit unor surse, tot în 2009 s-a emis un titlu de despăgubire în cuantum de 29.508.700 lei pentru un teren în suprafață de 3,48 ha din  Bistrița Năsăud.

Președintele ANRP ar fi sesizat DNA că în Bistrița Năsăud, în perioada 2009-2011, s-au dat despăgubiri de peste 200 de milioane de lei unor cumpărători de drepturi litigioase din București. Valoarea terenurilor ar fi fost suprestimată de zeci de ori, ajungându-se la situații în care un metru pătrat de teren în această zonă din țară să fie mai scump decât un metru pătrat dintr-o zonă de lux din București.

==========

Potrivit unor surse judiciare, la DNA vor mai fi chemaţi şi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP pentru a li se comunica faptul că au calitatea de suspecți, acestea fiind cercetate pentru abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu.

La plecarea de la sediul DNA, unde a stat mai puțin de o oră, Mihai Rotaru nu a făcut declarații.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii investighează modul cum s-a făcut evaluarea a trei terenuri din Bistrița-Năsăud, fiind vorba de supraevaluări. Beneficiari în acest caz ar fi Mihai Rotaru și sora acestuia, Diana Le Bomin, susțin sursele citate. Aceleași surse au precizat că suma din dosar s-ar ridica la peste 17 milioane euro.


Ştire iniţială

Omul de afaceri, baronul retrocedărilor, Mihai Rotaru și Ana Maria Topoliceanu s-au prezentat, joi, la DNA pentru a fi audiați de procurori într-un nou dosar privind Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), informează Mediafax.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii investighează modul cum s-a făcut evaluarea unor terenuri din Bistrița-Năsăud, fiind vorba de trei supraevaluări. Beneficiari în acest caz ar fi Mihai Rotaru și sora acestuia, Diana Le Bomin, susțin sursele citate.

Aceleași surse au precizat că suma din dosar s-ar ridica la 20 milioane euro.

Ştire în curs de actualizare.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă