4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialReacția lui Nicușor Constantinescu, după condamnarea la închisoare cu executare

Reacția lui Nicușor Constantinescu, după condamnarea la închisoare cu executare

Nicușor Constantinescu, președintele ales al Consiliului Județean Constanța, care a condus cu mână de fier mai bine de zece ani instituția, a fost condamnat ieri la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Nicuşor Constantinescu susține că este nevinovat, că a fost condamnat fără să existe probe împotriva sa și că decizia prin care a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare este o nedreptate și o “pată de rușine” pentru justiția costănțeană.

“Problema nu e persoana mea, problema este că noi, la 25 de ani de la Revoluție, am ajuns instrumente politice DNA și știți foarte bine că procurorul șef până la procurorii șefi de secție sunt numiți politic și astăzi când vorbim fac abuzuri, terorizează judecătorii și știți că a confirmat domnul general Dumbravă, șeful Serviciului Juridic al SRI că instanțele au devenit câmpuri tactice de luptă și de pedepsire a inamicilor sistemului. (…) Cum e posibil ca în 2015 SRI să coordoneze în câmp tactic instanțele de judecată. Probabil și eu am fost într-un câmp tactic în acest dosar al Centrului Militar Zonal, pentru că dacă nu e nicio probă, nici directă, nici indirectă, că eu mi-aș fi însușit vreun bun, vreun serviciu, nu există această faptă penală”, a afirmat președintele Consiliului Județean Constanța.

El a susținut că, dacă în acest dosar a primit trei ani și șase luni de închisoare cu executare fără să existe probe, în celălalt dosar, în care este acuzat de mai multe fapte, va fi condamnat ”la spânzurătoare sau închisoare pe viață”.

“Nu poți să-ți imaginezi că fără probe directe sau indirecte poți fi condamnat la trei ani și șase luni cu executare. Păi înseamnă că în celălalt dosar, în care întâmplător a picat tot doamna Iulia Cezara Suciu, o să mă condamne la spânzurătoare, la execuție, la închisoare pe viață că acolo sunt mai multe acuzații”, a declarat președintele CJ Constanța.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Nicușor Constantinescu de abuz în serviciu în formă continuată întrucât, în perioada 2009 – 27.11.2013, cu ştiinţă, în exercitarea atribuţiilor care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile pe care le avea potrivit art. 76 din Legea nr. 446/2006, în raport de funcţia publică deţinută, neasigurând finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a Centrului Militar Zonal Constanţa şi încercând de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupă în prezent, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pagube acestei instituţii. De asemenea, a mai fost obligat la plata sumei de 72.742 lei către Ministerul Apărării Naționale, care s-a constituit parte civilă, și a 8.000 de lei cheltuieli de judecată. În plus, Tribunalul Constanța a decis să îi interzică dreptul de a fi ales și de a ocupa o funcție publică timp de 5 ani după executarea pedepsei. Decizia nu este definitivă. Procurorii ceruseră inițial o pedeapsă între 3 și 15 ani de închisoare.

Cântecul de lebădă

La începutul lunii, Constantinescu a susținut o conferință de presă pe holurile Prefecturii (după ce nu i-a fost permis accesul în CJC), în care a spus că a făcut mai multe plângeri procurorului DNA și judecătoarei care s-au ocupat de cazul său, la Consiliul Superior al Magistraturii, la Președinția României, președintelui Senatului. „Cred că e foarte important să trag acest semnal de alarmă, spunându-vă că eu cred că toată această hăituială, toată această teroare instaurată în România, în judeţul Constanţa de doi ani de zile trebuie să se oprească pentru că sunt încălcate grav principiile democraţiei“, a afirmat Constantinescu. Atunci a afirmat că a plătit prejudiciul de 80.000 de lei.

Căutat în SUA

La începutul anului, Nicușor Constantinescu a plecat în Statele Unite ale Americii, pentru a se trata de cancer.

A trimis chiar fotografii de pe patul de spital, cu drenele ieșindu-i din abdomen. La câteva săptămâni după ce expirase termenul la care trebuia să se întoarcă în țară a revenit și a fost arestat preventiv de pe aeroport, într-un alt dosar. 

„Sunt nevinovat şi nu sunt probe. Am plătit 18.000 de euro. Trebuia să se transforme în amendă administrativă, dar mi s-a ignorat acest drept. E o ruşine ce s-a întâmplat în acest dosar. Mă voi apăra până la ultima pârghie permisă de lege“, a declarat Nicușor Constantinescu. Acesta a mai spus că a fost condamnat chiar de ziua lui de naștere.

Nicușor Constantinescu este cercetat penal în mai multe dosare:

Dosarul retrocedărilor – este acuzat că împreună cu Radu Mazăre și alte 35 de persoane ar fi retrocedat ilegal circa 100 de hectare de teren, prejudiciul estimat de DNA fiind de 114 milioane euro. (trimis în judecată în 2008)

Abuz în serviciu, după ce a cumpărat un elicopter pentru care a încheiat un contract de operare cu o firmă privată (elicopterul care s-a prăbușit în lacul Siughiol ucigând patru persoane). (trimis în judecată în 2015)

Abuz în serviciu (3 infracțiuni, din care 2 în formă continuată), constituire a unui grup infracțional organizat, conflict de interese (9 infracțiuni, din care 5 în formă continuată), pentru comiterea mai multor infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța. Prejudiciul estimat este de 8 mi-lioane euro. (trimis în judecată în 2015)

Coruperea alegătorilor (2 infracţiuni) pentru acordarea de bani unei asociații pentru a vota un anume partid. (trimis în judecată în 2015).

Abuz în serviciu în formă continuată (6 infracțiuni), spălare a banilor, constituirea unui grup infracțional organizat, determinând un prejudiciu în dauna Consiliului județean Constanța în valoare de 30.782.039 lei. (trimis în judecată în 2014).

Complicitate la 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite  și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu pentru că nu a emis sau prelungit 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale și generatoare eoliene (trimis în judecată în 2014).

Șase infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce a dispus plăți nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro). (trimis în judecată în 2014).

Cele mai citite

Sistemul biometric de trecere a frontierei, pregătit pentru lansare în UE în 2025

Uniunea Europeană va lansa în 2025 noul sistem biometric de trecere a frontierei, Entry/Exit System (EES), destinat cetățenilor din afara blocului comunitar care călătoresc...

Mark Rutte le cere statelor membre NATO să treacă la o „mentalitate de război”. Bugetul apărării majorat la 3% din PIB

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, le-a cerut joi statelor membre ale Alianţei să treacă la o "mentalitate de război" şi să-şi crească bugetele...

Banca Centrală Europeană pregătește o nouă reducere a dobânzilor pentru a sprijini economia fragilă

Banca Centrală Europeană (BCE) este așteptată să anunțe o nouă reducere a ratei dobânzilor joi, aceasta fiind a patra măsură de acest tip din...
Ultima oră
Pe aceeași temă