12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialBacteria care provoaca ulcerul ofera protectie impotriva astmului

Bacteria care provoaca ulcerul ofera protectie impotriva astmului

Helicobacter pylori, bacteria responsabila de aparitia ulcerului si a cancerului de stomac, se pare ca are si efecte mai putin nocive. Conform unui studiu realizat recent de cercetatorii americani si dat publicitatii marti, 15 iulie, aceasta bacterie ii protejeaza pe copii de astm.

Astfel, s-a constatat ca dintr-un lot de copii supusi testelor, cei infectati cu Helicobacter Pylori au sanse foarte mici sa dezvolte astmul bronsic, in comparatie cu copiii sanatosi. "Rezultatele cercetarilor noastre sugereaza ca absenta bacteriei este una dintre principalele explicatii pentru riscul crescut de a dobandi astmul bronsic in copilarie" – a declarat pentru Reuters Yu Chen, cadru universitar la centrul de epidemiologie din cadrul Universitatii de Medicina din New York si membru al echipei de cercetatori. El a oferit si date statistice pentru a argumenta aceasta ipoteza. Astfel, copiii cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani, la care prezenta H pylori a fost confirmata prin teste de sange si de saliva, prezentau o rata de 25% de imbolnavire de astm pe parcursul vietii.

Studiul a fost realizat in Statele Unite pe un lot de 7.000 de copii. Cercetarile au scos la iveala si faptul ca 5,4% dintre copiii nascuti in anii ’90 au prezentat rezultate pozitive la testele privind prezenta bacteriei Helicobacter Pylori.

John Blaser, unul dintre cercetatori, a concluzionat ca exista atat beneficii, cat si dezvantaje in urma "eradicarii bacteriei H. Pylori, care va reduce numarul de imbolnaviri de ulcer duodenal si gastric, insa va duce la cresterea numarului altor afectiuni, precum astmul bronsic, boala de reflux gastro-esofagian sau adenocarcinomul esofagian". El a adugat ca este posibil ca aceasta bacterie sa fie un marker pentru anumite afectiuni, asa cum este de pilda parul blond un indiciu pentru persoanele nascute in Scandinavia.

"Poate ca asa cum anumite antibiotice sunt eficiente impotriva Helicobacter Pylori, la fel bacteria insasi ofera in mod direct protectie impotriva astmului, cel mai probabil prin faptul ca schimba raspunsul imunitar al organismului. Se stie ca in primii ani de viata, corpul uman are un sistemul imunitar deficitar, fiind un "teren propice" pentru aparitia alergiilor si a altor virusi si agenti patogeni externi daunatori care pot ataca si dezechilibra organismul.

De la prima cultura a Helicobacter pylori in urma cu 20 de ani, diagnosticul si tratamentul bolilor gastroduodenale s-au modificat semnificativ, ulcerul peptic fiind considerat in prezent o boala infectioasa. Infectia se dobandeste prin ingestia orala a bacteriei si se transmite intrafamilial in principal in prima copilarie.

Studiul prezentat de cercetatorii americani confirma rezultatele unui alt studiu similar, efectuat insa pe un lot de adulti, care releva ca o tulpina virulenta de Helicobacter pylori este asociata cu absenta astmului inainte de varsta de 15 ani.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă