Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Avocatul Poporului s-a autosesizat, după ce o fetiță din Bârlad a murit, pentru că medicii nu au vrut să o interneze

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă la Spitalul Municipal Bârlad, după ce o fetiță de 11 ani a murit, din cauză că medicii ar fi refuzat să interneze.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 23.12.2016 - 15:37

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă la Spitalul Municipal Bârlad, după ce o fetiță de 11 ani a murit, din cauză că medicii ar fi refuzat să interneze, informează Agerpres.

Sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila încălcare a articolului 22 și articolului 49 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor. Avocatul Poporului s-a sesizat după ce un post de televiziune a difuzat un reportaj despre acest caz. În respectivul reportaj se preciza că fetița era imobilizată la pat încă de la naștere și avea nevoie permanent de îngrijiri medicale.

O fetiţă de 11 ani dintr-un centru pentru copii cu dizabilităţi din judeţul Vaslui a murit, la începutul acestei săptămâni, la mai puţin de o oră de la refuzul cadrelor medicale de la Spitalul de Urgenţă Bârlad de a o interna.

Reprezentanţii Centrului de Primire în Regim de Urgenţă a Copilului Abuzat, Neglijat şi Exploatat (CPRUANE) Bârlad susţin că medicii i-au făcut copilei un calmant şi apoi au trimis-o în centrul rezidenţial pe motiv că nu trecuseră 24 de ore de la ultima externare. Cu numeroase afecţiuni medicale, respectiv tetrapareză spastică, sindrom epileptic, convulsii, marasm nutriţional şi deficienţă mentală, fetiţa fusese internată anterior, timp de o săptămână, în aceeaşi unitate spitalicească, cadrele medicale luând decizia de a o externa după ameliorarea stării de sănătate.

„La mai puţin de 24 de ore după ce a revenit în centrul rezidenţial, fetiţa a început din nou să aibă convulsii, motiv pentru care am revenit cu minora la spital. Însă, medicul de gardă mi-a spus că-i face un calmant, după care să o iau în centru pentru că «nici foaia (n.r.- fişa medicală) nu s-a închis». Ne-am conformat şi, din păcate, nici bine nu am ajuns în centru, că fetiţa a murit. Cadrele medicale s-au justificat că se lovesc de o procedură, care prevede că pacienţii nu pot fi reinternaţi dacă nu au trecut 24 de ore de la ultima externare”, a declarat şeful CPRUANE Bârlad, Ionel Brătianu, pentru News.ro.

Conducerea Spitalului Bârlad susţine că, în situaţii de urgenţă, atunci când starea pacienţilor este gravă, nu se justifică refuzul internării prin invocarea acelei proceduri, motiv pentru care s-a dispus efectuarea unei anchete interne.

„Medicii nu sunt îngrădiţi de conducerea spitalului, de sistem sau orice proceduri să refuze să interneze cazurile grave, chiar dacă nu au trecut acele 24 de ore de la ultima externare. Nu ştiu ce considerente au avut de au refuzat internarea. O să facem anchetă internă, o să le luăm declaraţii medicilor să vedem cum justifică situaţia. Într-adevăr, sunt probleme cu decontarea la Casa de Asigurări de Sănătate a cheltuielilor de pe fişele medicale de internare în cazul în care nu se respectă acea procedură, dar, când este vorba de salvat viaţa unui om, nu trebuie să ne mai gândim la protocoale”, a precizat directorul medical al Spitalului de Urgenţă Bârlad, Gabriela Daniş.

Fetiţa de 11 ani provenea dintr-o familie dezorganizată, fiind abandonată încă de la naştere de către mama sa. Ulterior, copila a fost crescută de către tată, care a murit într-un accident. În consecinţă, fetiţa a ajuns în plasament la bunica paternă însă, în vara acestui an, odată cu moartea femeii, a fost preluată într-un centru de plasament pentru copii cu dizabilităţi.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...