Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Avocatul Poporului: Dreptul cetăţenilor la informaţie este grav încălcat în România

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, spune că dreptul cetăţenilor la informaţie este grav încălcat în România, afirmând că un procent considerabil din totalul petiţiilor adresate Avocatului Poporului de către ...

Share

Rl online 0 comentarii

17.02.2012 - 19:58

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, spune că dreptul cetăţenilor la informaţie este grav încălcat în România, afirmând că un procent considerabil din totalul petiţiilor adresate Avocatului Poporului de către cetăţeni se referă la încălcarea acestuia, scrie Mediafax.

Gheorghe Iancu a declarat, vineri, la Sfântu Gheorghe, că problema dreptului la informaţie este printre primele cinci aspecte cel mai des discutate de Avocatul Poporului.

"Această încălcare a dreptului la informaţie al cetăţenilor este cumplită. (...) Autorităţile publice centrale sau locale nu răspund cetăţenilor la cererile scrise pe care le fac şi prin care cer informaţii. Vreau să vă spun că printre primele patru-cinci probleme care sunt cel mai des discutate la noi este cea a dreptului la informaţie. Dreptul la proprietate, accesul liber la Justiţie, dreptul la informaţie şi încă vreo două", a declarat Gheorghe Iancu.

Acesta a adăugat că un procent considerabil din totalul petiţiilor adresate Avocatului Poporului de către cetăţeni se referă la încălcarea dreptului la informaţie.

Potrivit acestuia, autorităţile nu îşi îndeplinesc corespunzător atribuţiile nici în ce priveşte informarea corectă a cetăţenilor cu privire la condiţiile meteorologice.

"Cetăţeanul trebuie să fie informat despre ce se întâmplă pe şosele. Indiferent că e iarnă sau vară, el trebuie să fie informat, trebuie mai ales să ştie pe unde să meargă pentru a evita problemele pe de un drum", a spus Avocatul Poporului.

Potrivit acestuia, faptul că anumite avertizări se transmit la posturile TV "nu înseamnă nimic", deoarece cetăţenii pot foarte bine să piardă informaţia.

În opinia Avocatului Poporului, soluţia în astfel de situaţii ar fi existenţa unui canal special la radio care să transmită informaţii despre trafic ori să se impună obligativitatea transmiterii acestor date pe canalele existente, inclusiv cele private.

"În Constituţie este prevăzut că autorităţile publice sunt obligate să informeze cetăţeanul despre treburile publice, iar presa este obligată să acorde informaţii corecte. Nu e obligată să informeze, autorităţile au această obligaţie constituţională. Presa preia informaţia pe care o dau autorităţile şi trebuie să o transmită corect. În acest caz (problemele recente create de condiţiile meteo - n.r.), presa a dat informaţii, dar a dat ce a primit, de pe unde a primit şi când a primit, în mod neorganizat. (...) Ca urmare, singurele vinovate de ce s-a întâmplat acum sunt autorităţile publice şi cei care aveau obligaţia să facă un canal de informare", a conchis Avocatul Poporului.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...