Autoritatea pentru Protecția Copilului le atrage atenția părinților că nu trebuie să-și expună copiii pericolelor, mergând cu ei la proteste. Totuși, Convenția Drepturilor Copilului stipulează că micuții pot participa la proteste pașnice

de Flavia Dragan , 15 februarie 2017 - stire actualizata la ora 19:00, 15 februarie 2017
Autoritatea pentru Protecția Copilului le atrage atenția părinților că nu trebuie să-și expună copiii pericolelor, mergând cu ei la proteste. Totuși, Convenția Drepturilor Copilului stipulează că micuții pot participa la proteste pașnice

Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului le-a atras atenția din nou părinților că nici un copil nu ar trebui să fie supus pericolelor pe care ei și le asumă în numele libertății de exprimare, în contextul protestelor din ultimele două săptămâni. Și ministrul Muncii i-a criticat pe părinți, atrăgându-le atenția că ”nu îi amendează Olguța, ci poliția, iar legea este clară, părinții nu au voie să-și expună copiii la mitinguri”. 

Pe de altă parte, Convenția Drepturilor Copilului, pe care și România a ratificat-o în 1990, stipulează: copiii au dreptul să participe la întruniri pașnice care nu încalcă drepturile celorlalți. Ei au dreptul de a se informa și de a fi ascultați. 

Până în prezent, Protecția Copilului a primit 29 de sesizări privind participarea părinților cu copii la protestele din ultimele două săptămâni. Dintre acestea, patru s-au depus în provincie. În București, din cele 25 de sesizări, din care 19 sesizări scrise și șase sesizări telefonice din partea persoanelor fizice.

”Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a primit atât din partea unor reprezentanți ai presei, cât și a unor persoane fizice sau organizații, solicitări privind comunicarea numărului total de sesizări primite ce au vizat oportunitatea implicării copiilor în acțiunile civice desfășurate în spațiul public în ultima perioadă. Reafirmând deplina recunoaștere pentru libertatea de exprimare, ca drept fundamental, garantat oricărui cetățean de Constituția României, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție reamintește doar că niciun copil nu trebuie expus riscurilor pe care și le asumă adulții, fie ei și părinți, prin participarea la acțiunile ce le întreprind în exercitarea acestui drept”, a precizat Protecția Copilului, într-un comunicat remis redacției.

Și ministrul Muncii, instituție care are în subordine Protecția Copilului, i-a criticat, miercuri, pe părinții care și-au luat copiii la proteste, spunând că legea le interzice acest lucru.

"Cei care au ieșit în stradă au ieșit pentru că vor să nu se mai încalce legea. Există Legea 272/2004, care prevede foarte clar că părinții nu au voie să își ia copiii la mitinguri, să-i expună. Deci, dacă au ieșit în stradă pentru respectarea legii, ar trebui să știe și ei că există o lege care le interzice să își ia copiii acolo. (...) Nu îi amendează Olguța, ci poliția, iar amenzile sunt între 5.000 lei și 10.000 lei. Iar legea este foarte clară. Citiți Legea 272/2004 și veți vedea acolo că se precizează foarte clar că părinții nu au voie să își expună copiii la mitinguri. A ieșit chiar președintele României și a inflamat spiritele, pentru că nu a făcut altceva decât să ceară să se încalce o lege în România, or în momentul în care ieși în stradă și spui că te lupți pentru lege și ordine, iar tu ești primul care încalcă legea, ceva aici nu este în regulă (...) Dar sigur că acum e la modă să spui că Guvernul ți-a făcut ceva”, a declarat ministrul Muncii, la Craiova, citată de agenția Agerpres. 

Legea privind promovarea și respectarea drepturilor copilului prevede, la articolul 27, punctul 4: Copiii nu pot fi folositi sau expusi de catre parinti, reprezentanti legali, alte persoane responsabile de cresterea si ingrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, institutii publice sau private, in scopul de a obtine avantaje personale/institutionale sau de a influenta deciziile autoritatilor publice. Conform legii, încălcarea acestui articol se sancționează cu contravenție, care este aplicată de Poliție. 

Amintim că o poziție similară a avut Protecția Copilului și în comunicatul publicat pe site-ul instituției în urmă cu o săptămână. Marți, surse oficiale din cadrul Protecției Copilului ne-au declarat că nu vor fi făcute anchete privind participarea părinților cu copiii la proteste, în contextul în care în presă circula informația că Autoritatea strânge date despre părinții care au mers la manifestații cu micuții. 

Citește mai multe pe acest subiect aici: Autoritatea pentru Protecția Copilului a primit sesizări privind participarea părinților cu copii la proteste, dar susține că nu va demara anchete - surse


Citește și opinia redactorului-șef Online al ziarului România liberă:  Efectul #rezist: Românii care au redat demnitatea României sunt hărțuiți de Guvernul PSD | OPINIE

Am arătat că românii nu sunt un popor de hoți și cerșetori, am arătat că cei mai mulți români sunt oameni onești care refuză hoția, corupția și cred în valorile care stau la fundația Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii sau altor spații în care libertatea, democrația și domnia legii sunt deasupra de orice altceva. Ne-am arătat și nouă, tuturor românilor onești din țara noastră, că suntem foarte mulți și puternici cei care nu acceptăm șmecheria și hoția ca mod de viață. Este un efect surprinzător care confirmă înțelepciunea din zicala românească: În tot răul e un bine.

Comentarii

 • Goi

  16 februarie 2017 11:55

  La ce pericole se refera respectiva autoritate, cand a trai in Romania cu politicieni ca Ponta, Dragnea, Nastase si multi altii ca ei este deja un pericol? Oare stimata autoritate nu vede ca oamenii au iesit si ies in strada nu pentru a se expune pericolelor, ci pentru a le indeparta? Tocmai spre binele copiilor, carora parintii le doresc un viitor fara Ponti si Dragni si Nastasi si Tariceni. Las-o mai moale, autoritate, si intreaba-te de ce pleaca romanii, cu tot cu copii, in alte tari. Oare de prea mult bine?

  raspunde comentariului
 • USA

  15 februarie 2017 22:31

  Au uitat de cini....si ei sunt in Constitutie?Ar trebui nu?....ca este Romania...tara de ...stiti voiPrin ce fac acesti oameni de la Guvern este sa si sape groapa mai adinc...Sunt multe mizerii asa numiti CONSULTANI in Romania....a se stii ca Romania nu este Statele Unite sau Vestul Europei sa faci o COMPARATIEMotive Religie, apartenenta clubului BALCANIC, BOLSHEVISM = ISTORIENota Daca nu ti stii Istoria esti condamnat la MOARTE

  raspunde comentariului
 • Giani

  15 februarie 2017 20:56

  Dupa operatia lui Ponta in Turcia am anuntat ANPC sa ia copilul lui PONTA !!! O MAMA ANONIMA A SCRIS DUPA MINE SA MOARA PURANDELUL LUI PONTA NU LA ANPC !!!!!! Nu mai am cuvinte !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • Devil Shaiseh

  15 februarie 2017 20:35

  Ce se tot baga in seama ANPC-ul cu drepturile copilului. Toti cei care au iesit in strada s-au gandit in primul rand la copii. Toti s-au gandit ca vor purta vina pentru talhariile politicienilor corupti. Singurul lucru de care trebuie sa ii ferim pe copii este ticalosia celor din PSD care trimit ultrasi la manifestatii. Trebuie sa scapam de criminalii astia care de la revolutie nu fac altceva decat sa distruga.

  raspunde comentariului
 • Giani

  15 februarie 2017 19:23

  SCUZATI-MA !!! ROLLBORD NU SKIBOARD a avut copilul Excrocului de PONTA !!!!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • Giani

  15 februarie 2017 19:18

  CIND A FOST PONTA LA TURCI SA-L FRECE LA PICIOR nu in fund a venit cu fiul lui la Parlament !!!! ATUNCI AM ATENTIONAT PROTECTIA COPIILOR SA IA COPILUL LUI PONTA SA NU CREASCA EXCROC CA TATSU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Copilul lui era cu SKYBOARD SI NEVINOVAT !!!!!!!!!!!!!!! EXCROCUL DE PONTA TATAL LUI LA LUAT CU EL LA PARLAMENT SA-I ARATE DE UNDE SE FURA !!!!!!!!!!!!!!!!! FRUMOASA EDUCATIE !!!!!!!!!!!! DRAGI ROMANI DUCETI TOTI COPII VOSTTRI LA GUVERN , PARLAMENTsi SEDIILE PSD si aratatile unde se ascund CORUPTII !!!!!!!!!!!!!!!!! D-zeu sa va ajute si sa OCROTEASCA COPII VOSTRI FRUUUUUUUUUMOSI !!! AMIN !!!!!!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • Hai sictir!

  15 februarie 2017 19:04

  Copilul nascut in Romania e deja in pericolul mafiei, coruptiei, spagarilor din spitale, pedofililor, criminalilor, abuzurilor, rapirilor, etc.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design