21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAutoritatea pentru Protecția Copilului le atrage atenția părinților că nu trebuie să-și...

Autoritatea pentru Protecția Copilului le atrage atenția părinților că nu trebuie să-și expună copiii pericolelor, mergând cu ei la proteste. Totuși, Convenția Drepturilor Copilului stipulează că micuții pot participa la proteste pașnice

Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului le-a atras atenția din nou părinților că nici un copil nu ar trebui să fie supus pericolelor pe care ei și le asumă în numele libertății de exprimare, în contextul protestelor din ultimele două săptămâni. Și ministrul Muncii i-a criticat pe părinți, atrăgându-le atenția că ”nu îi amendează Olguța, ci poliția, iar legea este clară, părinții nu au voie să-și expună copiii la mitinguri”. 

Pe de altă parte, Convenția Drepturilor Copilului, pe care și România a ratificat-o în 1990, stipulează: copiii au dreptul să participe la întruniri pașnice care nu încalcă drepturile celorlalți. Ei au dreptul de a se informa și de a fi ascultați. 

Până în prezent, Protecția Copilului a primit 29 de sesizări privind participarea părinților cu copii la protestele din ultimele două săptămâni. Dintre acestea, patru s-au depus în provincie. În București, din cele 25 de sesizări, din care 19 sesizări scrise și șase sesizări telefonice din partea persoanelor fizice.

”Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a primit atât din partea unor reprezentanți ai presei, cât și a unor persoane fizice sau organizații, solicitări privind comunicarea numărului total de sesizări primite ce au vizat oportunitatea implicării copiilor în acțiunile civice desfășurate în spațiul public în ultima perioadă. Reafirmând deplina recunoaștere pentru libertatea de exprimare, ca drept fundamental, garantat oricărui cetățean de Constituția României, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție reamintește doar că niciun copil nu trebuie expus riscurilor pe care și le asumă adulții, fie ei și părinți, prin participarea la acțiunile ce le întreprind în exercitarea acestui drept”, a precizat Protecția Copilului, într-un comunicat remis redacției.

Și ministrul Muncii, instituție care are în subordine Protecția Copilului, i-a criticat, miercuri, pe părinții care și-au luat copiii la proteste, spunând că legea le interzice acest lucru.

“Cei care au ieșit în stradă au ieșit pentru că vor să nu se mai încalce legea. Există Legea 272/2004, care prevede foarte clar că părinții nu au voie să își ia copiii la mitinguri, să-i expună. Deci, dacă au ieșit în stradă pentru respectarea legii, ar trebui să știe și ei că există o lege care le interzice să își ia copiii acolo. (…) Nu îi amendează Olguța, ci poliția, iar amenzile sunt între 5.000 lei și 10.000 lei. Iar legea este foarte clară. Citiți Legea 272/2004 și veți vedea acolo că se precizează foarte clar că părinții nu au voie să își expună copiii la mitinguri. A ieșit chiar președintele României și a inflamat spiritele, pentru că nu a făcut altceva decât să ceară să se încalce o lege în România, or în momentul în care ieși în stradă și spui că te lupți pentru lege și ordine, iar tu ești primul care încalcă legea, ceva aici nu este în regulă (…) Dar sigur că acum e la modă să spui că Guvernul ți-a făcut ceva”, a declarat ministrul Muncii, la Craiova, citată de agenția Agerpres. 

Legea privind promovarea și respectarea drepturilor copilului prevede, la articolul 27, punctul 4: Copiii nu pot fi folositi sau expusi de catre parinti, reprezentanti legali, alte persoane responsabile de cresterea si ingrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, institutii publice sau private, in scopul de a obtine avantaje personale/institutionale sau de a influenta deciziile autoritatilor publice. Conform legii, încălcarea acestui articol se sancționează cu contravenție, care este aplicată de Poliție. 

Amintim că o poziție similară a avut Protecția Copilului și în comunicatul publicat pe site-ul instituției în urmă cu o săptămână. Marți, surse oficiale din cadrul Protecției Copilului ne-au declarat că nu vor fi făcute anchete privind participarea părinților cu copiii la proteste, în contextul în care în presă circula informația că Autoritatea strânge date despre părinții care au mers la manifestații cu micuții. 

Citește mai multe pe acest subiect aici: Autoritatea pentru Protecția Copilului a primit sesizări privind participarea părinților cu copii la proteste, dar susține că nu va demara anchete – surse


Citește și opinia redactorului-șef Online al ziarului România liberă:  Efectul #rezist: Românii care au redat demnitatea României sunt hărțuiți de Guvernul PSD | OPINIE

Am arătat că românii nu sunt un popor de hoți și cerșetori, am arătat că cei mai mulți români sunt oameni onești care refuză hoția, corupția și cred în valorile care stau la fundația Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii sau altor spații în care libertatea, democrația și domnia legii sunt deasupra de orice altceva. Ne-am arătat și nouă, tuturor românilor onești din țara noastră, că suntem foarte mulți și puternici cei care nu acceptăm șmecheria și hoția ca mod de viață. Este un efect surprinzător care confirmă înțelepciunea din zicala românească: În tot răul e un bine.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă