Parchetul General va trimite la DNA plângerea depusă de Mihaela Focică. Inspectorul IJ îi acuză de şantaj pe cei care au supravegheat-o

de Mihai Diac, Roxana Petre , 21 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 22:54, 21 septembrie 2017
Parchetul General va trimite la DNA plângerea depusă de Mihaela Focică. Inspectorul IJ îi acuză de şantaj pe cei care au supravegheat-o

UPDATE 19.30: Parchetul General a decis, joi, să decline în favoarea DNA soluționarea plângerii penale depuse de Mihaela Focică, inspector în cadrul Inspecției Judiciare, împotriva inspectorului-șef adjunct al IJ, Gheorghe Stan, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, motivul pentru care Parchetul General și-a declinat competența în acest caz este că faptele reclamate sunt de competența DNA.

UPDATE 16.05: Inspectorul Mihaela Focică a depus, la Parchetul General, o plângere penală în care îi acuză pe cei care au supravegheat-o de şantaj, potrivit Mediafax.

„Doamna inspector Focică s-a prezentat la Parchetul General şi a anunţat că va depune o plângere penală împotriva persoanelor care au supravegheat-o şi care ar fi comis anumite fapte pe care domnia sa le-a calificat ca şantaj, culegere de date şi comunicarea lor publică. După care dânsa a şi depus o plângere şi a plecat. Este important să ştiţi acest aspect. A fost înregistrat un dosar penal. A fost în audienţă", a declarat, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Inspectoarea Mihaela Focică a precizat, pentru Mediafax, că plângerea depusă la Parchetul General vizează conducerea Inspecţiei Judiciare, nu pe Laura Codruţa Kovesi, precizând că nu au fost exercitate presiuni din partea DNA asupra ei.

 14.31: Procurorul general Augustin Lazăr a precizat: „Nu putem comenta lucrurile astea. Lucrurile trebuie verificate. Noi suntem cei care trebuie să îi verificăm pe alții. Între noi, nu avem credibilitate. Inspecția Judiciară face asta. Magistrații trebuie să aibă credibilitatea de a judeca dosarele. Eu zic că Justiția are credibilitate”, a spus procurorul general Augustin Lazăr.

14.20: Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, joi, suplimentarea ordinii de zi a şedinţei cu solicitarea UNJR şi AMR, care au cerut CSM să apere independenţa justiţiei faţă de pretinsele presiuni exercitate de Laura Codruţa Kovesi, informează Mediafax.

Preşedintele CSM, Mariana Ghena, a anunţat, joi, că solicitarea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România şi Asociaţiei Magistraţilor din România, referitoare la presupuse presiuni exercitate de Laura Codruţa Kovesi asupra inspectoarei Mihaela Focică, a fost primită şi că ea va fi supusă la vot, în vederea suplimentării ordinii de zi a şedinţei plenului. Ulterior, membrii Consiliului au aprobat suplimentarea cu acest punct, cererea asociaţiilor de magistraţi urmând a fi dezbătută în plen.

UNJR şi AMR au cerut CSM să se sesizeze în vederea apărării independenţei sistemului judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică.Inspecţia Judiciară se află într-un impas fără precedent, respectiv cel în care inspectorii judiciari se înregistrează între ei, situaţie care trebuie analizată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), consideră procurorul general al României, Augustin Lazăr, citat de Mediafax.

„Am putea spune că, din păcate, e un impas al Inspecţiei Judiciare, care se află într-o situaţie fără precedent şi care trebuie analizată de către CSM, urmând să se aprecieze care ar fi măsurile manageriale cele potrivite de ieşire din acest impas. Este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei. Urmează să vedem în continuare", a declarat, joi, la sediul CSM, procurorul general Augustin Lazăr, făcând referire la cazul inspectoarei Mihaela Focică.


Citește și: Înregistrarea cu angajata Inspecţiei Judiciare care susţine că a fost ameninţată a fost trimisă membrilor CSM

„La CSM s-a înregistrat o adresa din partea conducerii IJ, însoţită de un suport conţinând înregistrările făcute publice în presă. Materiale au fost distribuite tuturor membrilor CSM spre analiză şi încă nu s-au derulat dezbateri pentru conturarea unei poziţii oficiale”, au declarat reprezentanţii Consiliului.

De altfel, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au cerut, joi, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să se sesizeze în vederea apărării independenţei sistemului judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

Reacţia vine după ce în presă a fost publicată o înregistrare ambientală a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, şi procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA. Din spusele procuroarei Mihaela Focică, aşa cum rezultă din respectiva înregistrare, procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată şi în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârşire de către aceştia a unor abateri disciplinare. De asemenea, din cadrul aceluiaşi dialog, reiese şi că procurorul Codruţ Olaru, membru CSM, ar fi exercitat presiuni asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

Asociaţiile de magistraţi reamintesc, în scrisoare, că reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au amendat ferm, în anii trecuţi, declaraţiile unor politicieni, jurnalişti ori funcţionari publici prin care aceştia criticau acţiunile DNA, iar CSM a apreciat atunci că astfel de declaraţii sunt acte care au afectat independenţa sistemului judiciar în ansamblul său.

UNJR şi AMR cer efectuarea unei anchete efective, audierea în şedinţă publică a plenului CSM a tuturor persoanelor implicate şi întocmirea unui raport asumat de Consiliu.

„CSM trebuie, cu atât mai mult acum, să acţioneze pentru verificarea acţiunii procurorului-şef DNA care, dacă se confirmă, afectează grav independenţa, imparţialitatea procurorului inspector şi, prin această, independenţa sistemului judiciar în ansamblul sau. Astfel de presiuni extrem de grave nu pot fi ignorate, nici trecute cu vederea, fiind absolut necesar a fi verificate cu toată seriozitatea de către CSM, în calitatea pe care o are de garant al independenţei justiţiei. Solicităm efectuarea unei anchete efective, audierea în şedinţa publică a Plenului CSM a tuturor persoanelor implicate şi întocmirea unui raport asumat de CSM în care să se clarifice toate aspectele menţionate în acea înregistrare", se mai arată în scrisoare.

Conducerea Inspecţiei Judiciare (IJ) a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o adresă, însoţită de un suport conţinând înregistrările cu una din inspectoarele care a verificat DNA, Mihaela Focică, aceste materiale fiind distribuite tuturor membrilor CSM.

„La CSM s-a înregistrat o adresă din partea conducerii IJ, însoţită de un suport conţinând înregistrările făcute publice în presă. Materiale au fost distribuite tuturor membrilor CSM spre analiză şi încă nu s-au derulat dezbateri pentru conturarea unei poziţii oficiale”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Consiliului.

Procurorul Mihaela Moraru Iorga, prezentă la instanţă pentru procesul în care a contestat revocarea din DNA, a declarat, joi, cu referire la cazul inspectoarei Focică, că este uimită de faptul că aceasta nu şi-a apărat independenţa, acesta "fiind un pericol mai mare decât orice altceva". 

„Ceea ce pot să vă spun e că eu sunt mai degrabă uimită de faptul că inspectorul respectiv nu a apelat la drepturile pe care le avea, nu şi-a exercitat şi nu şi-a apărat independenţa. Acesta este un pericol mai mare decât orice altceva", a declarat, joi, procurorul Mihaela Moraru Iorga, prezentă fiind la Curtea de Apel Bucureşti, unde se dezbate contestaţia înaintată de ea la decizia procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, de revocare din Direcţie.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să se sesizeze în vederea apărării independenţei sistemului judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

Comentarii

 • costica

  21 septembrie 2017 23:16

  Oferim lucru la domiciliu cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON lei noi lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • costica

  21 septembrie 2017 23:06

  FI INTELIGENT SI GANDESTE PENTRU VIITOR SANSA TA ESTE AICI!INTRA SI VEZI!CAND AFACEREA VA AJUNGE DEPARTE O SA REGRETI!AI SCAPAT TRENUL SI NU STI CAND VINE ALTUL!?Te provoc sa testezi rapid acest sistem cu totul revolutionar de lucru acasa! Fa bani din confortul casei si bucura-te de prosperitate! LINK httpswww.youtube.comwatch?v=l423jWxz6t8Noi iti oferim toate instrumentele de care ai nevoie! Fa bani si in timpul liber! Sistemul lucreaza automat 24 din 24!Suntem o echipa de viitor!Cea mai mare provocare te asteapta cu aceasta afacere la domiciliu, simpla dar de mare viitor! IN CURAND NE EXTINDEM CU SISTEMUL SI PE PIATA MONDIALA!?httpimdsistem.rowp-login.php?action=registerref=40INFO LA pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Enescu

  21 septembrie 2017 20:25

  O tara condusa numai de ti ganiNimic de adaugatToata lumea stie asta VEST

  raspunde comentariului
 • vasile

  21 septembrie 2017 19:06

  UNJR si AMR sunt uneltele infractorilor din PSD. Cine o are pe Viorica Costiniu, sotia un judecator condamnat pentru coruptie, ca presedinte de onoare ? Stie organizatia respectiva ce-i onoarea ? Dar pentru a o darama pe Kovesi sunt in stare de orice ticalosii ! In strada, lume, aparam justitia !

  raspunde comentariului
 • vasile

  21 septembrie 2017 19:06

  UNJR si AMR sunt uneltele infractorilor din PSD. Cine o are pe Viorica Costiniu, sotia un judecator condamnat pentru coruptie, ca presedinte de onoare ? Stie organizatia respectiva ce-i onoarea ? Dar pentru a o darama pe Kovesi sunt in stare de orice ticalosii ! In strada, lume, aparam justitia !

  raspunde comentariului
 • un roman

  21 septembrie 2017 17:55

  se ascultau,duceau o conversatie,pe care o inregistrau, acuma a ajuns de top, melodia zilei, fitzi seriosi,cine-i mai crede, dupa atitea incenari,toti care ar trebui sa taca,mafiotii,coruptii,santajabilii statului lor de drept mafiot, se tot pling,fac circ,show,vezi Doamne,Doamne,cit de persecutati,asupriti sunt ei cinstiti,drepti Caracatitei de stat,fac abuz de lege,justitia lor,

  raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  21 septembrie 2017 17:00

  Nu cunosti realitatea Focica s-a plins sefului ei ca este terorizata de Luluta pt a nu dezvalui matrapazlicurile din DNA iar seful eizice ea a inregistrat acea convorbire dintre ei si ar fi dat-o presei. Focica pretinde acum ca aceasta actiune a sefului ei ar fi SANTAJ!!! Nu ti se pare ciudat ca Gusti Lazar se bucura ca Focica l-a reclamat pe seful ei și nu pe Luluta, care ar fi santajat-o? Nu crezi ca seful ei va avea aceeasi soarta cu procurorii DNA care au inregistrat-o pe Luluta Kovesi si au fost dati afara de la DNA?

  raspunde comentariului
  • Stii sa citesti?

   21 septembrie 2017 17:31

   Sau numai sa tastezi! Focica a mentionat CLAR ca plangerea depusa la Parchetul General vizeaza conducerea Inspeciei Judiciare, nu pe Laura Codruta Kovesi, precizand ca nu au fost exercitate presiuni din partea DNA asupra ei. Asa sunteti voi, trolii pesedisti, vreti sa o dati jos pe Kovesi, ca sa poata sefii vostri si voi, deasemenea, sa furati nestingheriti.

   raspunde comentariului
 • Uordan

  21 septembrie 2017 16:16

  Pina la utma tot in strada iesim sa scoatem t o ganii afara din taraPSD partidul bolsevic ve to avea viata grea

  raspunde comentariului
 • Sandu V

  21 septembrie 2017 15:13

  Mihaela Focia este un procuror fricos inca de vcand lucra la Pitesti. Un procuror fricos nu poate face treaba, ii este frica si de infractori. A luat de ani de zile salariu de la statul roman degeaba. Iar sotul ei, om de afaceri a facut puscarie. Asa ca sa stim despre cine vorbim.

  raspunde comentariului
 • Ella

  21 septembrie 2017 14:52

  Da sigur ! Vor cu tot dinadinsul sa o scoata vinovata pe Codruta de toate pacatele din lume doar doar or sa reuseasca sa scape de ea ! Le sta ca un ghimpe in coaste !

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design