18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialAu început exproprierile în Parcul Bordei din Bucureşti

Au început exproprierile în Parcul Bordei din Bucureşti

Procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publică a terenurilor situate în zona ‘Parcul Bordei’ a fost demarată, iar în acest context Ministerul Mediului a făcut recurs la decizia recentă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Bucureşti, conform căreia fostul ministru de resort a fost amendat, a precizat, vineri, pentru AGERPRES, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). 

‘Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publică a terenurilor situate în zona ‘Parcul Bordei’. Ca atare, împotriva Sentinţei Civile nr.1963/1.07.2015, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a declarat recursul nr. 6161/07.09.2015 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti. Apărările pentru faza procesuală de recurs au fost formulate atât în numele Ministerului, cât şi în numele ministrului amendat, respectiv doamna Graţiela Gavrilescu. Dosarul de recurs se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti, în procedura de filtru, urmând a fi alocat un termen ulterior’, se menţionează în punctul de vedere al Ministerului Mediului. 

Recent, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a solicitat Ministerului Mediului să pună în aplicare o decizie a justiţiei şi să exproprieze întreg Parcul Bordei. 

“Solicit Ministrului Mediului să pună în aplicare, în regim de urgenţă, decizia justiţiei şi să exproprieze întreg Parcul Bordei. Primăria Sectorului 1 va continua lupta pentru salvarea de la distrugere a Parcului Bordei şi nu va autoriza ridicarea unor imobile pe suprafaţa acestei importante oaze de verdeaţă a Capitalei. Administraţia pe care o conduc va apăra şi în acest caz interesul public pentru că Parcul Bordei este şi va trebui să rămână al bucureştenilor”, a subliniat Tudorache, într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES în data de 27 iulie 2016. 

Potrivit sursei citate, “Curtea de Apel Bucureşti a dispus, prin Sentinţa Civilă nr. 1963/01.07.2016, amendarea Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru refuzul de a expropria două terenuri, care aparţin omului de afaceri Costică Constanda în Parcul Bordei”. 

“Amenda este în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere începând cu data de 17 aprilie 2015 şi până la îndeplinirea obligaţiilor de expropriere. Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă şi executorie, Ministerul Mediului atacând-o cu recurs, această cale de atac urmând a fi soluţionată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Hotărârea este suspensivă de executare până la soluţionarea recursului de către Înalta Curte”, se notează în comunicat. 

Primăria Sectorului 1 susţine, de asemenea, că “începând cu luna decembrie 2013, omul de afaceri Costică Constanda a solicitat Primăriei Sectorului 1 două certificate de urbanism pentru ridicarea unor construcţii în Parcul Bordei”. 

“Omul de afaceri mai deţine în Parcul Bordei două terenuri şi invocă în solicitarea sa prevederile Planului Urbanistic Zonal, aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 269/2007, care îi permitea să construiască blocuri cu regim de înălţime P+11 etaje. Primăria Sectorului 1 s-a opus eliberării certificatelor de urbanism, în forma solicitată de Costică Constanda, invocând prevederile Planului Urbanistic General (PUG), aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 269/2000, valabil şi în prezent. Potrivit PUG-ului, cele două terenuri deţinute de Costică Constanda în Parcul Bordei fac parte din zona V4 (spaţii verzi), ceea ce înseamnă că parcelele respective sunt neconstruibile. Din acest motiv, orice demers pentru a construi în Parcul Bordei este în afara legii”, conform sursei citate. 

Pe baza Legii nr. 170/2008, “cele două terenuri din Parcul Bordei au fost declarate de utilitate publică, iar Ministerul Mediului a fost desemnat să efectueze procedurile de expropriere”, reiese din informarea Primăriei Sectorului 1. 

“Întrucât ministerul de resort a tergiversat efectuarea exproprierii, Consiliul Local Sector 1 a dat în judecată ministerul. În anul 2014, prin Decizia nr. 1877/09.04.2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis acţiunea administraţiei locale a Sectorului 1 şi a obligat Ministerul Mediului, Primul Ministru şi Guvernul României să îndeplinească procedurile de expropriere pentru cauză de utilitate publică a terenurilor situate în zona Parcul Bordei. Menţionăm că, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 170/2008, Planul Urbanistic Zonal din 2007, care dădea dreptul de construire în Parcul Bordei, şi-a încetat valabilitatea. Întrucât Ministrul Mediului a refuzat să pună în aplicare hotărârea Înaltei Curţi, Consiliul Local Sector 1 a cerut instanţelor judecătoreşti amendarea ministrului de resort. Constanda contestă fără temei certificatele de urbanism”, se mai arată în comunicat.

Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă