Armata Română ar putea primi în dotare un nou vehicul blindat

de Mihai Diac , 30 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 21:24, 30 ianuarie 2016
TBT - prototip (Foto: Departamentul pentru Armamente)

Forțele Terestre ale României ar putea primi în dotare un nou model de vehicul blindat, denumit TBT (transportor blindat pentru trupe).

Transportorul este de tip 8 x 8  și este proiectat de specialiști români. Producția de serie ar putea începe, conform unor informații neoficiale, chiar în anul 2016, imediat după omologarea acestuia, sau cel târziu în anul 2017.

Vehiculul este asamblat la uzina Automecanica Moreni, din cadrul Romarm.

Echipajul TBT este format din trei persoane - comandant, mecanic - conductor și trăgător. Alături de aceștia, TBT poate îmbarca o grupă de infanterie de până la opt oameni. Protecția oferită militarilor este de nivel STANAG 3.

Ideea unui nou transportor blindat, denumit inițial Saur 3, a fost lansată de Ministerul Apărării Naționale încă din anul 2011. În anul 2014, prototipul a fost testat în poligonul MApN de la Jegălia.

Comentarii

 • Un roman atotstiitor

  01 februarie 2016 19:55

  Celebrele SPIKE sunt rachete redenumite , dupa rachetele antitanc JAVELIN ! Da bine la public,dar la ce cost?Asta este esenta unei innarmari ! Banutul ! Oricum seamana a dric ,se vede de la 5 kilometri ca se deplaseaza in teren acest blindo-dric! Se induce o ideee falsa apoi se cumpara ceea ce vroiai de fapt din afara ,dar pe ceva comisioane grase pentru ''baietei'' ! Spor in toate buni romani platitori de taxe !

  raspunde comentariului
 • nu se vrea

  01 februarie 2016 14:57

  Daca s-ar vrea de catre guvern s-ar lua proiectantii de la ICSIT TITAN si de la Camionu Brasov si ar face un transportor de ar sta matzan-coada. DA NU SE VREA.

  raspunde comentariului
 • GeorgeGMT

  01 februarie 2016 11:21

  Fratiilor informatia este o mascareala . TBT 8x8 nu exista in acest moment nici macar la stadiul de prototip. Ce aveti voi in poza nu-i TBT-ul ci o amarata de carcasa sudata si ciocanita pentru ca ACTTM sa-si poata testa solutiile de blindaj, dar aceasta "carcasa" n-are nici o legatura cu viitorul TBT.La Jegalia s-au testat cateva solutii ale ACTTM pentru blindaje, nicidecum transportorul in sine, care repet nu exista.Si nu numai ca nu exista dar nu are nici macar prevazuta pt 2016 vreo finantare. Singurul transportor care ar putea fi produs anul acesta este SAUR 2, care este deja omologat, dar MApN-ul nu-l vrea.Daca maine s-ar da bani pentru noul TBT 8x8 ar dura macar doi ani pentru al duce la stadiul de prototip si pt omologare. Totul este doar o minciuna de la un capat la altul.Poate anul acesta vor importa transportoare , asta este altceva, sa platim salariile altora ca muncitorii nostri au deja un nivel de trai prea ridicat.

  raspunde comentariului
  • Dacu-dd

   01 februarie 2016 11:43

   O MARITE GMT, tu esti ala cu SITEUL ARMATA ROMANA DOTARE care mi-ai interzis dreptul la opinie desi constitutia garanteaza dreptul la opinie in presa , si recunoaste ca am zis inainte de razboiul din Ucraina ca taburile romanesti sunt strecuratori de macaroane si trebuie facute altele cu blindaj corespunzator.Si tot tu erai ala care faceai loby la arme din ISSSRAEL dupa parerea mea niste prostii fara valoarem, Mai bine vezi de cursurile de la ASE.

   raspunde comentariului
   • Eroul Bula

    02 februarie 2016 9:30

    dacu-ddDacule, cred ca GeorgeGMT a fost invidios pe proiectul tau de submarin cu senile care iese pe plaja si mitraliaza adversarii.

    raspunde comentariului
   • hi hi ho

    01 februarie 2016 21:14

    MLI-84M1 lansand Spike Sursa military-today.com S-ar putea sa avem si noi o problema de care nu am aflat pana acum autoritatile din Polonia au facut publica o problema observata la rachetele israeliene Spike. iar ISSSRAELU

    raspunde comentariului
 • ticalosi si nu prea

  01 februarie 2016 10:42

  Transportorul asta face,transporta trupe. Vechiul transportor e depasit tehnic, are blindajul subtire si in caz de lupta este o STRECURATOARE DE TAIETZEI. am spus asta acum doi ani pe un site armata rom. dotare si de atunci SUNT INTERZIS. n-am cuvinte sa le zic dar voiau sa trimita soldatii romani la moarte sigura .

  raspunde comentariului
 • Gigel

  31 ianuarie 2016 18:39

  Posibil ca sunt proaste transportoarele dar macar sa le faca odata. In razboi conteaza si numarul de blindate nu obligatoriu calitatea acestora. Sa le fabrice, dau de lucru la oameni, invata militarii sa le foloseasca, le imbunatatesc dupa aceea in versiunile ulterioare. Ce panzerele nu erau mai bune decat tancurile rusesti? Au venit rusii cu mai multe si au rezolvat problema. Pana sa ajungem sa na batem cu drone tot tancul sau transportorul cu echipaj uman ramane, se defecteaza mai greu, se bruiaza mai greu functioneaza si independent. Hai sa facem primul pas mic si le mai imbunatatim

  raspunde comentariului
 • Grigore

  30 ianuarie 2016 8:46

  Are motor de Dacia 1300 iar personalul este instruit la ,,academia '' generalului , marelui general G Oprea !

  raspunde comentariului
 • Duica Radu

  30 ianuarie 2016 6:32

  Cautam colaboratori din toate localitatile tarii pentru o activitate simpla in timpul liber sau full-time la alegere,cu castiguri in timp scurt cateva luni.Cerintecalculator cu conexiune la internet,adresa de e-mail,seriozitate maxima.Materialul pregatitor sub forma unor lectii,este pus la dispozitie gratuit.Doritorii pot cere detalii la adresa de e-mailr.duicayahoo.com

  raspunde comentariului
 • HAHAHAHA !

  30 ianuarie 2016 2:40

  Zici că-i cabina macaralei lu' Ceașkă di la Karakăl căzută peste renumita căruță oltenească di 'colo...

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design