13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialArmata plătește 16 milioane de euro pentru rachete antitank Spike

Armata plătește 16 milioane de euro pentru rachete antitank Spike

Compania Națională Romtehnica a semnat contractul pentru modernizarea mașinilor blindate MLI 84M, prin dotarea lor cu rachete antitanc Spike.

Contractul, în valoare de 15 810 000 euro fără TVA, a fost atribuit  firmei Rafael Advanced Defence Sytems Ltd. din Israel, anunță Departamentul pentru Armamente din Ministerul român al Apărării.

Obiectul contractului este „Modernizarea MLI-84M cu instalaţia de lansare rachete antitanc dirijate SPIKE”.

Negocierile au fost demarate în a doua jumătate a anului 2015, iar echipamentele destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Terestre vor fi livrate în trimestrul IV al anului 2017.

Contractul a fost atribuit prin negociere  fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Departamentul pentru Armamente a justificat această procedură prin faptul că Statul Major al Forțelor Terestre are deja în înzestrare maşini de luptă MLI-84M, având montate instalaţii de lansare rachete antitanc dirijate SPIKE, livrate în anii 2009 și 2010 în baza în unui contract încheiat în anul 2004 cu firma Rafael Advanced Defence Sytems Ltd. – Israel.

Pe de altă parte, în dotarea SMFT există deja un sistem de instruire, prin simulare, pentru operatori şi un sistem de testare şi verificare a stării tehnice a rachetelor antitanc Spike LR.

Citește și: Ministerul Apărării cumpără fără licitație rachete antitanc de 130 de milioane de euro

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă