15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialArafat: Situaţia cea mai sensibilă în urma inundaţiilor este la Gătaia, în...

Arafat: Situaţia cea mai sensibilă în urma inundaţiilor este la Gătaia, în Timiş. Apele au depăşit digul

UPDATE 17.53: ISU Banat şi Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Banat au amenajat, miercuri, 10 mii de saci cu nisip pe malul stâng al râului Bârzava, în oraşul Gătaia, în condiţiile în care în zonă apele au depăşit cotele de inundaţie şi s-au revărsat, inundând aproximativ 40 de gospodării. 

'Pe râul Bârzava, amonte şi aval de Gătaia, este menţinut codul roşu de inundaţii, prognozat de INHGA, până azi la ora 16,00. În localitatea Şoşdea, amonte Gătaia, ABA Banat acţionează deja pentru stăvilirea deversărilor, prin supraînălţări de diguri cu saci de nisip. În această acţiune participă şi localnici din Comitetul local pentru Situaţiile de Urgenţă. Pe sectorul Valea Ţerovei şi staţia hidrometrică Gătaia, nivelul cursului Bârzavei este în scădere', au anunţat Apele Banat, miercuri. 

Reprezentanţi ai ISU Banat au declarat că miercuri după amiaza cotele apelor erau staţionare, dar peste limita digului, cu ape revărsate. 'Apa a depăşit ultima cotă de apărare a digului şi a trecut peste, afectând 30 de case din Gătaia, iar din cartierul Sculea, 10. Debitul este staţionar, dar peste cota de pericol. Persoanele s-au autoevacuat, nu avem victime. Apa a ajuns la 1 metru în curţi şi la 5-10 cm în case. S-a intervenit şi sunt, în continuare pregătiţi de intervenţie, 100 pompieri din Timiş şi din judeţele Arad, Hunedoara şi Bihor, jandarmi, militari, echipe salvo. S-a lucrat deja pentru consolidarea digului cu 10 mii de saci cu nisip. De asemenea, sunt pregătite 20 de motopompe, între care sunt şi motopompe de capacitate mare', a declarat, pentru Agerpres, Bogdan Lucian Mutu, purtător de cuvânt al ISU Banat. 

UPDATE 17.40: Vicepremierul Vasile Dâncu le-a solicitat autorităţilor locale, într-o videoconferinţă cu prefecţii, să depună în timp util solicitările pentru obţinerea banilor necesari în vederea recuperării pagubelor cauzate de inundaţii, până acum şase judeţe cerând deblocarea a 100 de milioane de lei.

UPDATE 17.00. Apele au depăşit digul şi au inundat 30 de case. E posibil ca locuitorii să fie evacuaţi, anunţă DIGI24.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat miercuri, referindu-se la inundaţiile din ţară, că situaţia "cea mai sensibilă", care se află însă în curs de rezolvare, este în localitatea Gătaia din judeţul Timiş. 

"Situaţia cea mai sensibilă pe care încă o mai avem în curs şi este pe cale de finalizare este cea de la Gătaia, unde peste o sută de pompieri intervin cu mijloace din trei judeţe. Acolo suntem sub incidenţa de cod roşu care a fost prelungit. Situaţia, în mare, este sub control", a afirmat Arafat, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres. El a spus că în localitate digul a fost înălţat şi astfel s-au limitat efectele inundaţiilor. "Există echipe şi personal suficient în cazul în care mai apare ceva", a mai afirmat secretarul de stat în MAI. 

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...
Ultima oră
Pe aceeași temă