15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAnsamblul Brâncuşi de la Târgu Jiu, în lista patrimoniului mondial UNESCO. Ministerul...

Ansamblul Brâncuşi de la Târgu Jiu, în lista patrimoniului mondial UNESCO. Ministerul Culturii reia demersurile

Institutul Naţional al Patrimoniului şi Ministerul Culturii vor relua demersurile de înscriere a ansamblul Brâncuşi de la Târgu Jiu în lista patrimoniului mondial UNESCO prin reluarea dosarului retras în 2014 de Statul Român în urma recomandării de neînscriere a ICOMOS (Consiliul Mondial al Monumentelor şi Siturilor), anunţă ministrul Vlad Alexandrescu pe pagina sa oficială de Facebook, potrivit Agerpres

Potrivit ministrului Culturii, în data de 19 februarie 2016 se aniversează trecerea a 140 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi, aceasta constituind “una dintre cele mai potrivite ocazii pentru a readuce în discuţie şi în actualitate valoarea excepţională a ansamblului Brâncuşi de la Târgu Jiu şi înscrierea acestuia pe lista patrimoniului mondial UNESCO”. 

“În acest sens ne-am propus refacerea fundamentării ştiinţifice a dosarului, cu alocarea atât a resurselor adecvate de timp şi competenţe, inclusiv prin cooptarea de experţi internaţionali în domeniu, cât şi a resurselor bugetare necesare. În aceste condiţii estimăm ca posibilă înaintarea oficială a dosarului către UNESCO cel mai devreme în februarie 2018 cu o depunere spre consultare prealabilă cu Centrul Patrimoniului Mondial în septembrie 2017”, afirmă Alexandrescu. 

Institutul Naţional al Patrimoniului propune înfiinţarea unui comitet de coordonare care să includă reprezentanţi ai Ministerului Culturii, ai Institutului Naţional al Patrimoniului, ai Ministerului Afacerilor Externe precum şi ai Autorităţilor Locale, organism care să asigure implementarea coordonată a unei strategii naţionale cu privire la acest subiect statuată printr-un program naţional Brâncuşi cu buget propriu. 

Potrivit ministrului, “acesta ar trebui să aibă în vedere atât elaborarea propriu-zisă a dosarului de către un grup ştiinţific competent, cu participare internaţională şi prin stabilirea de parteneriate cu instituţii relevante din alte ţări (în special cu Ministerul Culturii din Franţa), cât şi asigurarea prezenţei subiectului Brâncuşi în mediile de specialitate relevante pe parcursul întregii perioade de pregătire a dosarului şi pe mai multe paliere: conferinţe de înalt nivel internaţional (în România şi în străinătate), demersuri diplomatice, evenimente culturale locale , acţiuni de promovare a dosarului la reuniunile Comitetului Patrimoniului Mondial din această perioadă şi realizarea de materiale şi evenimente de prezentare de ţinută”. 

“Nu în ultimul rând este necesar ca reconsiderarea dosarului să fie corelată cu măsurile de protecţie efectivă a ansamblului, cu amenajările de punere în valoare în mod sensibil şi demn pentru întregul parcurs al axei, cu măsuri de asanare urbană a contextului/zonei de protecţie, cu implementarea reală a unui plan de management, cu gesturi de valorizare indirecte dar importante precum crearea muzeului Brâncuşi sau a unui centru de cercetare”, precizează Vlad Alexandrescu. 

El consideră că “acestea se vor putea face numai cu implicarea constantă şi responsabilă a autorităţilor locale, partenere indispensabile în acest proiect”. “În acest sens salutăm proiectele deja iniţiate de Primăria Târgu Jiu şi ne exprimăm disponibilitatea de a le sprijini în continuare”, adaugă ministrul Culturii. 

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă