Luni, de la ora 10.30, angajaţii Radio România protestează faţă de propunerea PSD de eliminare a taxei radio-tv, care se află pe agenda Parlamentului.
Suspendarea acestei taxe este privită ca un act care reprezintă un atac la adresa democraţiei şi la adresa principiilor Uniunii Europene.
„Ne adresăm dumneavoastră pentru a vă invita să regândim împreună propunerea parlamentară de a desființa taxa radio-tv. Această inițiativă parlamentară este deosebit de periculoasă pentru democrația României și din această cauză și inițiativă noastră este, din câte știm, fără precedent. Niciodată, noi, foști președinți-directori generali ai Societăților Române de Radiodifuziune și Televiziune nu am mai colaborat într-un demers public pentru salvarea instituțiilor pe care le-am slujit după ce am jurat pe Constituția României și pe Biblie. Radioul public și Televiziunea publică din țările europene, potrivit documentelor de la Maastricht, sunt servicii publice de interes național. De aceea, desființarea taxei radio-tv și finanțarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune de la bugetul statului reprezintă un atentat la însăși democrația românească. Cum poate să existe independență editorială atunci când guvernul finanțează aceste două instituții? Europa cunoaște câteva exemple de intervenție brutală a guvernelor în activitatea serviciilor publice de radio și televiziune. Aceste exemple reprezintă o abdicare de la principiile Uniunii Europene și ale democrației în general”, se arată în scrisoare.
Foştii şefi ai Societății Române de Radiodifuziune (SSR) și a Societății Române de Televiziune (SRTV) amintesc că abonamentul radio a fost introdus în 1928, când „părinţii fondatori” ai Radioului public au propus acest lucru Parlamentului Romaniei, Regelui și societății românești, iar înţelegerea a fost respectată de toate regimurile politice de până acum, adăugându-se din 1956 și abonamentul tv.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a explicat faptul că taxa trebuie plătită de la bugetul de stat, iar guvernul îşi asumă astfel finanţarea celor două instituţii. Radioul şi Televiziunea pierd astfel atributul de serviciu public, definit în chiar articolul 1 al Legii de funcţionare, se precizează pe site-ul Radio România Actualităţi.
Ideea a fost criticată, pe motiv că va instaura controlul politic, privând cele două instituţii de independenţa editorială. Consiliul de Administraţie al Radio România semnalează într-un comunicat că „trecerea finanţării la bugetul de stat transformă postul public de radio într-un post guvernamental, pierzându-şi autonomia şi independenţa, precum şi credibilitatea în exercitarea misiunii sale publice în beneficiul cetăţenilor”.
Iniţiativa legislativă a PSD a trecut rapid prin Senat şi se află acum la Camera Deputaţilor, pe traseul Comisie de buget şi apoi, dezbaterea şi votul în plen.