15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialScriitorul Andrei Pleșu a fost audiat ca martor, la Parchetul General, în...

Scriitorul Andrei Pleșu a fost audiat ca martor, la Parchetul General, în dosarul Mineriadei: Lucrurile se decideau într-un cerc restrâns, nu se luau direct în Guvern

La ieșirea de la Parchetul General, Andrei Pleșu a declarat că a fost audiat timp de două ore de către procurorii militari. Scriitorul a spus că el a încercat de mai multe ori să realizeze o discuție între "Piață" și Ion Iliescu, dar nu a reușit să facă acest lucru. După două săptămâni de astfel de încercări, au izbucnit evenimentele din Piața Unviersității.

"Am vorbit două ore (n.r. cu procurorii). Eu am povestit experiența pe care am avut-o și anume că evenimentele au fost cu consecințe dramatice. După ce fusesem la Revoluție, lăudați de reușită politică, după cinci luni eram un model negativ pentru restul țărilor din Europa.

Am fost cu domnul Caramitru pentru a realiza o tentativă de discuție între Piață și domnul președinte Ion Iliescu. Dar întotdeauna, una dintre părți era nemulțumită de propunerile celeilalte. Nereușind acest lucru, la două săptamani s-au întâmplat evenimentele tragice.

M-am simțit obligat la sfârșitul evenimentelor să dau un comunicat prin care să-mi iau distanță față de evenimentele comise, ceea nu mă făcea să par prea solidar cu evenimentele.

Eu nu aveam un contact frecvent cu Ion Iliescu. Dar lucrurile care se decideau într-un cerc restrâns, nu se luau direct în Guvern. Eu nu-mi aduc aminte să fi avut discuții prin care să se facă acest lucru.

În decembrie 1990 am aflat, printr-un comunicat al Guvernului, că Regale Mihai nu poate intra în țară. Asta, în moment ce eu eram în Guvern.

Ca și în chestiunea cu Revoluția, vagul ăsta dureaza de 25 de ani. Trebuie să știm ce s-a întâmplat", a declarat Andrei Pleșu la ieșirea de la Parchetul General.


Andrei Pleșu s-a prezentat joi dimineața la Parchetul General, fiind citat de procurorii militari ca martor în dosarul Mineriadei. La sosirea la Parchet, el a oferit mai multe declarații în fața jurnaliștilor

UPDATE 10.00  Fostul șef de cabinet și consilier al primului ministru din iunie 1990, Adrian Sârbu, s-a prezentat joi la Parchetul instanței supreme, fiind citat în dosarul Mineriadei. Procurorii militari l-au pus pe afacerist sub acuzare pentru infracțiuni împotriva umanității și l-au audiat joi dimineața. Adrian Sârbu a fost chemat pentru a i se aduce la cunoștință ultimele detalii din acest dosar, în condițiile în care ancheta se apropie de final. Și ceilalți inculpați au fost citați la Parchet.

În același dosar sunt puse mai multe persoane sub acuzație pentru infracțiuni contra umanității, printre care Ion Iliescu, Petre Roman Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Miron Cozma.


Potrivit celor spuse de Andrei Pleșu în fața jurnaliștilor, el a fost chemat pentru a spune ce s-a vorbit în Guvernul din anul 1990 în legătură cu situația de la București.

"Foarte bucuros pentru că se fac eforturi (n.r. în acest dosar). Singurul film documentar despre Piață și acel episod nefericit a fost finantat de către Ministerul Culturii. Pentru mine este o experiență nouă, nu am mai fost la Parchet până acum.

Eu atunci am aflat despre prezența minerilor când eram în drum spre serviciu. M-au luat minerii, m-au percheziționat, și când am vrut să plec, mi-au spus că “venim și noi”. Atunci mi-am dat seama de ce se întâmplă acolo”, a spus Andrei Pleșu la sosirea la Parchetul General.


Fostul președinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare din luna octombrie 2015 pentru infracțiuni contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității. Tot în acest dosar sunt cercetați amiralul în rezervă Emil „Cico" Dumitrescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, fostul premier Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu. Procurorii militari îl acuză pe Ion Iliescu că, în calitate de președinte al CPUN, ar fi decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității prin declanșarea unui atac asupra populației civile în iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului în Capitală.

Potrivit ordonanței întocmite de Parchetul Militar, inițial, Ion Iliescu a fost cercetat pentru trei infracțiuni: propagandă pentru război, genocid (săvârșit prin: uciderea membrilor colectivității sau grupului, vătămarea gravă a integrității fizice sau mintale a colectivității sau grupului, supunerea colectivității sau grupului la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică) și tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsire de libertate fără temei legal.

Ulterior, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării în infracțiuni contra umanității constând în aceea că „în zilele de 11 și 12.06.1990, în calitate de președinte al CPUN, împreună cu Roman Petre, Măgureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chițac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel și alții, a decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, în baza acestei hotărâri fiind declanșat, în dimineața zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populații civile, la care au participat forțele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații, atac soldat cu decesul a patru persoane și rănirea a altor trei prin împușcare, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane".

Procurorii îi acuză pe Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chițac și Mugurel Florescu că ar fi decis, pe 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la București a unui număr de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piața Universității asupra populației civile, provocând vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Cele mai citite

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă